PSVR 2 är fortfarande långt ifrån klar och kan bli väldigt dyr

PSVR 2 är fortfarande långt ifrån klar och kan bli väldigt dyr

Med Sonys PSVR 2-headset för virtuell verklighet för PS5 som är huvudrollen i företagets enorma CES XNUMX-showcase, skulle du bli förlåten om du tror att enhetens lansering är nära. Det har dock inget släppdatum ännu, och anledningen kan ligga i hörlurarnas eyetracking-teknik.

Sony verkar ännu inte ha slutit ett avtal med en eyetracking-teknikpartner, även om det verkar ha en i sikte.

I ett uttalande som gavs ut den första dagen i veckan och ses av VGC, sa eyetracking-specialisten Tobii AB, "den globala ledaren inom eyetracking och en pionjär inom uppmärksamhetsdatorer", att det är "i förhandlingar idag med Sony Interactive Entertainment att vara eyetracker." ". teknikdistributör i SIE:s nya VR-headset, PS VR2″.

I grund och botten verkar dessa förhandlingar inte vara slutförda, enligt Tobii, eftersom han säger att han inte kommer att kommentera de ekonomiska detaljerna i en affär eftersom "förhandlingar pågår".

(*2*) Kostnaden för framsteg

Tobii har länge varit en spelare inom eyetracking-området och arbetat med allt från arkadmaskiner till moduler som möjliggör eyetracking i datorspel. Dess Eye Tracker XNUMX, till exempel, fungerar med cirka XNUMX datortitlar och fungerar imponerande bra: spelare kan använda enheten för att övervaka kamerarörelser, använda föremål och spåra mål. Det är särskilt användbart som ett alternativ för kontroll av extra ingång för dem med tillgänglighetsproblem.

Men detta har en kostnad. Enbart Eye Tracker fem säljs för cirka €2/€2. Om Sony väljer liknande teknik i sina headset kan det avsevärt öka kostnaden för PSVR 4: den ursprungliga PSVR kostar till exempel €XNUMX/€XNUMX vid lansering utan inbyggt eyetracking-stöd. Tänk på att de andra avancerade PSVR XNUMX-specifikationerna som erbjuds (en XNUMXK HDR OLED-skärm, XNUMXHz maximal uppdateringsfrekvens, förbättrade drivrutiner) också kommer att behöva ta hänsyn till den slutliga kostnaden.

Sony kommer att ha fördelen av storskalig tillverkning som en nischtillverkare som Tobii inte kommer att ha tillgång till, vilket minskar kostnaderna såväl som de vanliga subventionsfaktorerna – en stor del av vinstförhoppningarna.Sony kommer från mjukvaruförsäljning.

Men att uppnå stora försäljningssiffror för mjukvara kräver skala, och med Sony som fortfarande kämpar för att hänga med efterfrågan på själva konsolen, kan den omöjligt göra de vanliga antagandena när det kommer till den bredare populariteten för dess uppdaterade katalog med VR-programvara.

Oavsett vilket är eyetracking-tekniken förmodligen nästa generations nyckelfaktor i PSVR 2, mer än den förbättrade skärmen eller till och med kontrollerna. Det är limmet som håller ihop allt som är unikt med det nya hårdvaruerbjudandet, vilket ger en bekvämare tittarupplevelse i headsetet, till exempel exakt foveal representation: förmågan att realistiskt efterlikna perifer syn genom att minska upplösningen för alla delar av headsetet. är utom räckhåll för spelaren. Fokuspunkten är nyckeln till att driva en så högupplöst skärm med höga uppdateringsfrekvenser, vilket lugnar PS5:s processortak genom att komma ihåg allt utom vad spelaren aktivt engagerar sig med.