Photoshop vs GIMP: skillnaden mellan de två kraftfulla fotoredigerarna

Photoshop vs GIMP: skillnaden mellan de två kraftfulla fotoredigerarna
Be någon att namnge en fotoredigerare, och chansen är stor att Photoshop är det namn som kommer ur deras mun. Adobes bildmanipuleringsprogram är så kraftfullt att det inte bara har blivit ett standardverktyg, det har också blivit ett verb, till Adobes förtret. Med nästan 30 års historia bakom sig har Photoshop vuxit enormt, och det finns lite som det inte kan göra i goda händer. Men om programvaran är otroligt kraftfull så passar den inte nödvändigtvis alla. GIMP är ofta utropat som det kostnadsfria alternativet till Photoshop, men håller det verkligen för denna jämförelse? Vi jämförde de två programmen för att ta reda på det.

GIMP vs Photoshop: grunderna

Om du vill använda Photoshop finns det fortfarande några hinder att övervinna, den första är priset. Detta är ingen billig programvara, långt ifrån fantasin; Det är ett verktyg på professionell nivå, vars pris är en reflektion. För det andra finns det inlärningskurvan. Photoshop är inte ett program du börjar i och ger omedelbart fantastiska resultat, även om det finns ett antal automatiserade och halvautomatiska verktyg som hjälper dig. Människor tillbringar hela karriärer med att bemästra Adobes berömda programvara, och för att få ut det mesta av det måste du vara villig att lägga timmar på det. Detta betyder inte att GIMP är enkel programvara, långt ifrån. I goda händer kan GIMP göra nästan allt Photoshop kan göra. Det kanske gör saker lite annorlunda, det kanske inte är lika raffinerat och det kan ta lite mer arbete bakåt, men om du vet var du ska leta har du en kraftfull arsenal. Verktyg till ditt förfogande.

GIMP GIMP är den mest kraftfulla gratis fotoredigeraren på marknaden och kommer att räcka för många amatörfotografer (Bildkredit: GIMP)

gränssnitt

GIMP och Photoshop har mycket att erbjuda, vilket innebär att deras gränssnitt är fulla av knappar, fönster, verktygsfält och menyer, till den grad att det kan vara lite komplicerat. Lyckligtvis erbjuder båda möjligheten att begränsa saker och ting lite och dölja åtminstone några av de verktyg som du inte använder så ofta eller inte alls behöver. GIMP har under de senaste åren utvecklats från ett gränssnitt med flera fönster till ett mer bekant utseende (åtminstone för Windows-användare). Med båda programmen måste du lägga tid på att inte bara lära dig vad alla verktyg gör, utan också att hitta dem. Faktum är att detta kan vara halva striden med Photoshop eller GIMP. Ta reda på var du hittar verktygen du försöker använda! När du blir mer bekant med alternativlayouten kommer du att upptäcka att ditt arbetsflöde förbättras, och du kommer också att ha mer tid att experimentera istället för att hålla dig till välbekanta verktyg och alternativ.

specifikationer

Varken Photoshop eller GIMP snålar med funktioner. Chansen är stor, om du inte är en designer eller en seriös spänningssökare, använder du bara inte hälften av vad som erbjuds i var och en av dem. Photoshop har nästan alla tänkbara verktyg och GIMP försöker replikera ditt val. Men gratisprogrammet kan helt enkelt inte utnyttja Photoshops möjligheter. Även om GIMP har en behandlingsborste har Photoshop inte mindre än tre bearbetningsverktyg. Detta betyder inte att du inte kommer att kunna få samma resultat i GIMP, men du måste göra lite mer manuellt arbete för att göra det. Båda bildredigerarna stöder RAW-filer, vilket är fantastiska nyheter för professionella fotografer, men GIMP kan vara lite mindre tillförlitlig på detta område. En viktig fördel med Photoshop för fotografen är dess oöverträffade icke-förstörande redigering, medan designers kommer att uppskatta CMYK-stödet. Men även om båda programmen är extremt kraftfulla, kan deras otroliga antal funktioner förbättras ytterligare genom att använda plugins.

Adobe Photoshop Photoshop är en fotoredigerare på professionell nivå och dess inlärningskurva är jämförbar (Bildkredit: Adobe)

insticksmoduler

Vissa kommer att säga att bildredigering är en fråga om plugins, och du har bara skammen att välja, oavsett om du går för Photoshop eller GIMP. Photoshop är känt för sitt breda utbud av plugins, och det skulle vara lätt att spendera mer på att utöka programmets möjligheter än på själva programmet, även om det finns gott om gratis plugins också. GIMP är tänkt att fungera med Photoshop-plugins, men support garanteras inte, vissa kanske inte fungerar eller är lite instabila. Som sagt, det finns gott om alternativ till Photoshop-plugins om du upptäcker att en av dina favoriter inte fungerar korrekt.

Användarvänlighet och prestanda.

GIMP och Photoshop tar tid att lära sig och bemästra. "Användarvänlighet" är en svår term att tillämpa på program eftersom deras användarvänlighet verkligen beror på vad du försöker uppnå. Som sagt, det finns ett brett utbud av tutorials online för båda bildredigerare, som täcker nästan alla verktyg, scenarion och problem du kan tänka dig. Ett brett utbud av handledningar finns tillgängliga för Photoshop. De är vanligtvis på en högre nivå, men GIMP-användare ger sig inte helt. Där Photoshop vinner är dock stödet. Det faktum att du betalar för programvaran ger dig tillgång till ett team av Adobe-experter som kan hjälpa dig i händelse av en krasch. Både Photoshop och GIMP är fristående produkter, men Photoshop drar fördel av deras integration i ett Creative Cloud-arbetsflöde. Om du använder andra Adobe-produkter för att hantera ditt fotobibliotek och göra bildarbete, kommer du att upptäcka att Photoshops skåra är mycket väl integrerad i ditt arbetsflöde. Men GIMP är verkligen ett fristående program och det finns inget medföljande verktyg eller stöd att använda parallellt. Detta innebär att om du vill använda ett fotohanteringsverktyg utöver GIMP, kommer din arbetserfarenhet att skilja sig mycket från de enhetliga gränssnitten som tillhandahålls av Adobe. En sista sak att tänka på om du fortfarande slits mellan dessa två program är materialet du har. Även om båda kan vara mycket krävande på en dator, kräver Photoshop verkligen ett kraftfullt system om du vill få ut det mesta av det och inte bli frustrerad över långsam prestanda. GIMP kommer att fungera lättare på äldre och långsammare datorer, men som alla program har det snabbare hårdvara. Ditt operativsystem är också viktigt. GIMP är tillgängligt i Windows, MacOS och Linux-varianter medan Photoshop endast är tillgängligt för Windows och MacOS. TRD Creative Cloud Photography Unik Creative Cloud-app