MicroLED vs OLED: kampen om avancerad skärmteknik

MicroLED vs OLED: kampen om avancerad skärmteknik
MicroLED, en ny typ av TV-teknik, är här. Men kommer 2021 äntligen att bli året för dess ankomst på konventionell tv? Ända sedan vi såg Samsungs "vägg" på CES 2018 har vi ivrigt väntat på att se om denna spännande nya panelteknik slår fast på en så konkurrensutsatt marknad, eller lämnas bakom till förmån för billigare alternativ. Snabbspola fram till idag och "The Wall" är tillbaka. I en serie meddelanden inför CES 2021 har Samsung avslöjat en ny MicroLED-array som kan väggmonteras utan professionell installation, och den verkar dra fördel av sin modulära design. Det viktiga är att detta inte är det enda exemplet på MicroLED-teknik. Bärbar teknologi och augmented reality-utvecklaren Vuzix tillkännagav sitt senaste par smarta glasögon på CES 2021, som drivs av microLED-teknik. Apple lär också ha lekt med microLED-teknik för att lägga till den i en framtida version av Apple Watch (även om den inte lades till i Apple Watch Series 6). Slutligen används den också i filmskapande, som vi nyligen utforskade när vi filmade The Mandalorian. Vid det här laget kanske du undrar "hur är det med OLED?" Och, "Jag sålde precis mitt hus för att köpa en OLED-TV, kommer min fru/man/älskling att vara arg på mig?" Oroa dig inte, det ser inte ut som att microLED kommer att ersätta OLED inom kort, eftersom det fortfarande är i ett tidigt skede och långt ifrån massproduktion. Så med alla ogrundade farhågor (åtminstone ett tag) åt sidan, låt oss utforska vad exakt microLED är, vad det kommer att användas till och om det någonsin kommer att ersätta OLED.

El muro

(Bildkredit: Samsung)

Vad är microLED?

Enkelt uttryckt tar microLED traditionella lysdioder och reducerar dem till mikroskopisk nivå. Nu kanske detta inte verkar så imponerande vid första anblicken, men på grund av den lilla storleken på dessa lysdioder och det faktum att de är självemitterande, kan microLED producera en bild med ljusstyrka som konkurrerar med OLED. - utan några av de nackdelar som är förknippade med användningen av ett organiskt ämne. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att en microLED-skärm ska försämras med tiden. En microLED-skärm, förutom yttre krafter, kommer att förbli på sin maximala ljusstyrka utan naturlig försämring. Du behöver inte oroa dig för skärmbränning heller, vilket kommer att vara en skänk från gud för alla som spelar spelet, eller ens för tillverkare av smartphones och smartklockor som annars borde vara det. "De bryr sig om UI-element som minskar livslängden på deras enheter. Det enda problemet här är att det för närvarande är extremt svårt att göra vilken typ av display som helst med mikroLED, även för robotar. För en vanlig 55-tumspanel tittar du på miljontals mikroLED:er som måste placeras perfekt. Felinriktning kan leda till ojämn belysning och färger, så tills tillverkare kan övervinna detta hinder kommer vi sannolikt inte att se denna teknik mainstream. Inte att förväxla med QLED TV, Samsungs andra avancerade panelteknik, som du kan se mycket i Samsungs 2020-serie av TV-apparater och kommande uppsättningar på väg mot 2021.

Samsung The Wall 2021

The Wall av Samsung (Bildkredit: Samsung) (Bildkredit: Samsung)

MicroLED vs OLED

Det viktigaste som skiljer microLED och OLED är priset. Det skulle inte vara så vettigt att göra många TV-apparater med microLED-teknik, så OLED vinner där, eftersom du bokstavligen kan skriva ut den. Det finns också frågan om livslängd. OLED, eftersom den använder en organisk förening som naturligt bryts ner över tiden, varar inte för evigt. Det är ett problem, främst för att när du spenderar tusentals dollar på en avancerad TV gör du det förutsatt att du gör en investering som varar ett tag. Och även om du förmodligen inte kommer att se någon försämring under de första 5 åren du använder din enhet, kommer den inte att förbli så. För att inte tala om bränd. När spelet blir mer och mer populärt, med enheter som Nintendo Switch som lockar människor som aldrig har spelat det förut, kommer bränning att börja skapa många rubriker och mer. eftersom priset på OLED-skärmar sjunker. MicroLED har inte detta problem. Det är synd att microLED är så långt ifrån implementerat i konsument-TV. Det är dock en helt annan historia när det kommer till mobilteknik. Apple med sin Apple Watch och Google med sin förmodade återkomst av Google Glass investerar i mikroLED-teknik, även om vi inte har sett några konkreta bevis för det ännu. Kanske är det här microLED kommer att lysa i många år framöver. Som sagt, men förvänta dig inte att den första generationen av bärbara mikroLED-enheter kommer att vara billiga: Apple måste på något sätt få tillbaka kostnaden för forskningen.

LG C9 OLED (2019).  Crédito de la imagen: LG Display

LG C9 OLED (2019). Bildkredit: LG Display

Kommer MicroLED att ersätta OLED?

Detta är vad det hela byggdes på. Om du har varit försiktig kan du luta dig tillbaka och tro att din OLED-skärm kommer att stå sig genom tiderna, men vi skulle inte vara alltför säkra. På kort sikt, under de kommande fem åren, kommer OLED sannolikt att förbli kungen av avancerade TV-apparater. Detta beror främst på kostnaden för att tillverka panelerna idag. Samsungs ``vägg'' har varit ett fantastiskt skyltfönster för teknik, men det är fortfarande osannolikt att det är ett överkomligt eller lönsamt alternativ för många människor. Det ändrades med 2021 års version av "The Wall", som nu är modulär och, viktigast av allt, kan väggmonteras utan professionell installation. Men dess design och pris betyder att den inte kommer att nå marknaden för TV-köp inom kort. När väl tillverkningstekniken kommer ikapp och microLED-paneler inte kostar en förmögenhet att tillverka, tror vi att OLED kommer att gå vägen för plasma när LED tar över marknaden. Men när tillverkningstekniken kommer ikapp och microLED-paneler inte kostar en förmögenhet att tillverka, tror vi att OLED kommer att gå samma väg som plasma när LED har erövrat marknaden. Om konsumenterna kan köpa en TV som håller längre, som har samma bildkvalitet, behöver de inte oroa sig för att lämna statisk elektricitet på skärmen? Det är ganska lätt att se varför detta är så bra. Medan microLED kanske inte tar över TV-apparater snart, kan mobiltelefonmarknaden förändras. Under 2017 gjorde iPhone X vågor med sin vackra OLED-skärm, och vi vet alla att så snart det är genomförbart att Apple kommer att implementera mikroLED i sina iPhones, investerar de redan i tekniken. OLED användes också för första gången i telefoner, med start omkring 2005. Vi kommer att se microLED börja inom mobilteknik och sedan flytta in i TV-apparater under de kommande 10 åren; då blir allt bättre därifrån. Däremot kan microLED-teknik vara ett gångbart alternativ för filmskapande, vilket betyder att vi kanske inte ser mycket bevis på det i våra vardagliga liv. År 2020 rapporterade vi att Sony, enligt en rapport i The Hollywood Reporter, tillkännagav ett par nya Crystal LED-modulskärmar med direkt vy som skulle kunna möjliggöra virtuell filmproduktion, den typ som används för att skapa de digitala uppsättningarna i The Mandalorian: en metod mycket mer populär för att göra filmer.

Sony Crystal LED

Sony har tillkännagivit ett par nya modulära Crystal LED direktvisningsskärmar som kan göra virtuell filmproduktion till en mycket mer populär metod för filmskapande. (Bildkredit: Sony Electronics)

OLED eller microLED, vem är vinnaren?

Lyssna, vi säger inte till dig att undvika att köpa en OLED-skärm. Faktum är att OLED-skärmar är källan till några av de bästa 4-tums- och 55-tums 65K-TV:erna du kan köpa idag. Vi kommer förmodligen inte att se microLED göra sin väg in i konsumentenheter på länge (om alls), så att hålla sig till en TV om du behöver det nu är inte mycket meningsfullt. Vi tycker dock att det är värt att titta in i framtiden för att försöka förutsäga vilken teknik som kommer att finnas på vår radar under det kommande decenniet; allt ligger i namnet. Vi kan inte vänta med att se vad framtiden har att erbjuda för microLED, och vi skulle älska inget hellre än att lägga vantarna på en TV som fungerar med den.