Köpa den perfekta budget-TV:n: Hur du får dina pengar värda

Köpa den perfekta budget-TV:n: Hur du får dina pengar värda
Vi behöver alla våra pengar för att gå längre och måste ofta göra avvägningar och kompromisser för att hitta en balans mellan pris och prestanda. Billiga TV-apparater är kanske de mest kontroversiella teknikköpen som syftar till att sänka kostnaderna. Det är lätt att visa upp den bästa TV:n: 9-tums LG C77 OLED kommer att imponera på dig, så länge du kan hitta en mindre förmögenhet i myntet som sitter under soffan. Men när det kommer till budget är konkurrensen hård, marginalerna är små och de tekniska specifikationerna kan vara häpnadsväckande. Vad är problemet till exempel när du kan köpa en 4-tums Dolby Vision-kompatibel 55K-TV från en tillverkare för samma pris som en 43-tums Full HD-TV från en annan? Med en uppsjö av Amazon Prime Day-erbjudanden precis runt hörnet och Black Friday på tröskeln till slutet av året, vad bör du tänka på när du köper en billig tv? Vilka är de väsentliga funktionerna och vad skulle du göra bäst för att ignorera i ditt sökande efter den idealiska rabatt-TV:n? Vi har träffat kritiker från hela världen, marknadsanalytiker och en av världens mest produktiva TV-tillverkare för att hjälpa dig svara på den här frågan.

Definiera vad som är "budget-tv".

Allas plånbok har olika storlek. Att definiera exakt vad som är billig tv kan därför vara en känslig, om inte en personlig fråga. Baserat på erfarenheten från TechRadar-recensioner, för att hitta billiga TV-apparater värda namnet, kan du förvänta dig ett startpris på inte mindre än $300/£300, med $500/$500-påslaget lite mer spännande. Vi tror att denna prisklass bekräftas av försäljningssiffrorna som presenteras av Paul Gagnon, analytiker på IHS Markit. "Två tredjedelar av TV-programmen 2018 kostade mindre än 500 euro, och runt 39 %, mindre än 300 euro", sa han. "Även när man tittar på större skärmar såldes knappt en tredjedel av 50-och fler TV-program 2018 för mindre än 500 euro", vilket visar att "budgeten" inte behöver betraktas som "liten".

De mest budgetkonsekventa TV-märkena.

Du behöver inte gå till en AV-butik för att hitta en billig TV. Walmart stormarknader och stormarknader kommer att ha hyllorna fulla av fick-TV. Men märkena kanske inte är bekanta och kanske inte ens är värda sina "överkomliga" priser på grund av den ljud- och visuella prestanda de erbjuder. Som sagt, även de stora märkena är ökända för att erbjuda skärmar av lägre kvalitet till lägre priser: de är ett gissel för tv-kritiker, och tillverkare håller dem medvetet utom räckhåll för recensenter som vill prova dem. Så vilka märken är mest konsekventa? Enligt våra experter är detta en sammandrabbning mellan Philips och Samsung. "Vem som helst kan göra en billig TV, tricket är att skapa en du verkligen vill ha, kombinera en anständig nivå av specifikationer och prestanda med något slags mervärde", sa den lokala specialisten. Steve May bio. "För mig är märket som konsekvent har tilltalat min budget Philips. De lyckas inte bara få en pålitlig prestandanivå ur sina prisvärda TV-apparater i 6-serien, utan de lägger också till Ambilight, vilket är svårt att motstå, särskilt om du har en systemintelligent Hue-belysning som kan relatera till det." Vincent Teoh, TV-kritiker och TV-avsändare för HDTV Test, rekommenderar att du väljer Samsung.

(Bildkredit: Samsung) "Samsung är det mest konsekventa budget-TV-märket, även om det inte vill bli erkänt som sådant. Om en familjemedlem eller vän bad mig att rekommendera en TV under $500/$500 skulle jag nästan alltid föreslå Samsung utan QLED." Hur tillskriver Samsung nyckeln till dess framgång inom budget-TV? Det förblir "C"-ordet - konsekvens. Samsung, en ledare inom lågprisprodukter och strävar efter att behålla samma mjukvara och appar, oavsett kostnad. "Alla våra TV-apparater, oavsett om de är Premium QLED 8K eller UHD-ingång, har vår briljanta, eleganta och snabba att använda Smart TV-plattform som erbjuder det bredaste utbudet av appar, inklusive alla viktiga catch-up-appar, Apple TV , BT Sports. (i Storbritannien), vilket ingen annan tillverkare har gjort ännu, säger en talesperson för Samsung till TechRadar. "Också, till skillnad från konkurrenter som bara använder Dolby på sina mest premiumprodukter, Samsung (a) HDR10+ på alla sina UHD-TV."

Budget pågår? Undvik HDR-skärmar

Så om Samsung och Philips är så pålitliga, var går de andra märkena fel med sina TV-apparater för det billigare segmentet av marknaden? Kvaliteten på panelerna kan vara en avgörande faktor för kvaliteten på TV på en budget, säger John Archer, kritiker av hemunderhållning och TV-teknik. "Ett oproportionerligt antal budget-TV-apparater använder så kallade IPS (in-plane switching) LCD-skärmar, som saknar kontrast och svartnivåer jämfört med VA (vertical alignment) paneltyper", säger han. "I allmänhet har budget-TV-apparater inte tillräckligt med ljusstyrka eller kontrast för att övertyga med dagens teknik med högt dynamiskt omfång, vilket gör det tråkigt och därför mindre tillfredsställande att titta på än vanliga dynamiska omfång. Det har billiga TV-apparater också. De tenderar att ha det svårt visar rörelse, skakning eller oskärpa på grund av skärmens svarstid och videobearbetning."

(Bildkredit: Dolby) Dålig HDR-prestanda är också Steve Mays favorittema, liksom den ibland missvisande uppmärkningen av funktionen på ett datablad: "Det viktiga, när du köper för en budget, är att inte ta specen åt ögonen. värde. Många budget 4K-paneler har ett HDR-märke på lådan. Detta betyder inte, jag upprepar NEJ, att de erbjuder anständig HDR-prestanda. De är helt enkelt inte tillräckligt ljusa för att erbjuda verkliga spegelhöjdpunkter. I bästa fall I de flesta fall, dessa enheter är HDR-kompatibla, vilket betyder att de vet att de tar emot en HDR-signal." HDR på en billig TV kan ofta se sämre ut än när man använder standard dynamiskt omfång, eftersom enheten kommer att försöka ge en tonal mappning, vilket helt enkelt innebär sänker bildens övergripande nivå, bara för att markera en eller flera starka punkter. . "Det är därför jag skulle vilja se billigare TV-apparater dyka upp till ännu lägre priser utan att oroa mig för HDR", säger Archer. Enkelt uttryckt, "glöm HDR till det här priset", varnar Vincent Teoh. Och framför allt, "Don' inte luras av dyra HDMI-kablar eller garantier som vanligtvis ställs av butiker", säger Teoh. När det gäller kablar är de verkligen inte bättre än de billiga lösningar som finns online och ofta rekommenderas som en del av en butik i butiken helt enkelt för att "den vinstmarginalerna är de högsta för dessa tillbehör."

Funktioner och specifikationer: vad du ska leta efter i en budget-TV

Så HDR är, åtminstone för tillfället, tv-terräng utan budget. 4K-bildkvalitet kan dock fortfarande vara mycket effektiv på billigare TV-apparater, så länge du använder rätt panel och bildbehandlingsprogram som används. "Idag är de flesta TV-apparater 50 tum och över 4K och ungefär hälften av TV-apparater mellan 40 och 50 tum (UHD). Så 4K har nu blivit en ganska vanlig funktion även i nybörjar-TV", konstaterar IHS Gagnon. Hantera dina förväntningar, säger Steve May, och du kommer att bli förvånad över vilken funktionalitet du kan få. "Du kommer inte att få maximal prestanda, men funktionaliteten kan vara förstklassig", säger han. "Köp ett spel med en anständig smart plattform som erbjuder alla streamingtjänster du vill ha. Jag skulle alltid välja en skärm med en Freeview Play-tuner (för brittisk publik). Du vet åtminstone att dina uppdateringstjänster inte tar slut när tillverkaren av TV-apparater tappar intresset för den smarta plattformen du har sålt dem."

(Bildkredit: Samsung) När du väljer en smart plattform, undersök bearbetningschipet som används av framtidens TV. Om chippet är snabbt blir navigeringen i applikationer smidigare och deras prestanda mer pålitlig. Om det är ett chipset av lägre kvalitet riskerar du att bli frustrerad över dess långsamhet, vilket kan skada budget-TV-apparater. "Inbyggda smarta funktioner är en viktig funktion för de flesta hem nu," medger Archer, men varnar för att de "kan ha mycket begränsad räckvidd på billiga TV-apparater." "Om du har de specifika appar du vill ha, som Netflix, Amazon och uppdateringstjänsterna för marksända sändningar i ditt land, se till att alla modeller du planerar att köpa är kompatibla med dem." bild, om du verkligen vill se HDR på en billig tv, var uppmärksam på ljusstyrka och kontrast om du kan se dem i en butik. LED-TV-apparater placerade direkt bakom skärmen snarare än i kanterna tenderar att fungera bättre med HDR-teknik. I verkligheten, men om din budget är riktigt snäv, kan det vara bättre att välja en TV som bara stöder 4K eller till och med HD utan HDR. Men hur är det med alla dessa lådor, spelkonsoler för Blu-ray-spelare, som kommer att fästas på TV:n? Archer rekommenderar att du tar en titt på baksidan av en billig TV du vill köpa, samt framsidan av den, eftersom kan vara ett sätt att minska kostnaderna på ett tvivelaktigt sätt. : "Tänk anslutning. Se till att varje TV du köper har tillräckligt med anslutningar, vilket vanligtvis betyder HDMI-anslutningar nuförtiden, för att hantera alla källor du vill ansluta till. "

Är budget-TV-tillverkare bättre?

I kapplöpningen om de lägsta priserna på tv är det krig mellan att ha en komplett lista med funktioner i boxen och ett attraktivt pris. Men borde budgetbaserade tv-tillverkare fokusera sina ansträngningar och produktionskostnader någon annanstans? "Att leta efter en högre upplösning (till exempel att gå från 1080p till 4K, eller från 4K till 8K) för tidigt när skillnaden kan vara försumbar jämfört med normala visningsavstånd" är ett misslyckat försök i botten av budgeten, enligt Vincent Teoh . Och återigen, dålig HDR-implementering är ett slöseri med pengar. "Försök att få bra HDR på en TV under 500 $ som förmodligen inte kommer att dämpa eller maximal ljusstyrka tillräckligt hög eftersom kostnaden inte är värt det, du kan inte polera en kram." Archer undrar också om det är vettigt att gå från 1080p till 4K om din budget eller vardagsrum bara tillåter en mindre skärm. "Om du tittar på skärmar som är 40 tum eller mindre kan du lika gärna klara dig utan 4K-upplösning och förbli HD-trogen. Än en gång blir HDTV-apparater sällsyntare." Men gör vågor längst ner på prisskalan på TV är fortfarande en extremt svår uppgift, säger May: "I verkliga termer är TV-apparater otroligt billiga nuförtiden. Marginalerna är mycket tunna, så många av de stora TV-märkena har lämnat marknaden: Toshiba, Pioneer, Hitachi, etc. Flytta från HD till UHD involverar massiv FoU. Ingen slösar bort pengar." Och investeringar i avancerade TV-apparater från dessa tillverkare har med tiden en inverkan på billiga TV-apparater. "Vi investerar mycket i forskning och utveckling, och mycket innovation inom detta område kommer att återspeglas i TV-apparater på nybörjarnivå", sa Samsungs talesperson. "Några av toppfunktionerna har redan börjat göra sig påminda. Till exempel designfunktioner som One Connect box/kabelsystem och omgivningsläge. "Sedan finns det mer strukturella och kraftfulla funktioner, som lokal dimning (Placera individuella lysdioder bakom skärmen, snarare än på kanten av skärmen, för mer exakta ljusdetaljer.) 2018 var det bara för high-end, men 2019 är det på alla modeller utom en QLED. Den borde också gå ner ."

Vad ska man spendera

Även om TV-tillverkare inte är långt ifrån att erbjuda de bästa TV-apparaterna till de lägsta priserna, vilka är de absoluta gränserna du kan förvänta dig att betala för en budget-TV? Och vad måste du ge upp för att köpa en som *viskar* bara kan vara riktigt bra? "Det är svårt att svara exakt på den här frågan, med tanke på mångfalden av storlekar som finns på marknaden och nivån av rabatter som sker vid olika tider på året", säger John Archer och pekar på säsonger som Amazon Prime Day och Black Friday erbjuder stora besparingar möjligheter större än du skulle ha sett vid någon annan tid på året. "Men för att ge några exempel, på 50-tumsnivå, skulle jag säga att $430 (cirka $550) är ungefär lika lågt som jag skulle ha gått, på 55-tum är $530 ($675) ungefär (nivån). För 65-tum, eftersom större skärmar kan avslöja mer av bilddefekter, verkar $850 ($1,100 700) ganska lämpligt för en ny modell, även om du för tillfället kan hitta modeller från de senaste årens serier för $500. eller mer." Till Steve May, driva denna definition av "budget" så hårt du kan. "640 $ (cirka $50) för XNUMX tum är ungefär så lågt som jag skulle vilja gå. Och jag tillbringade det med att veta att jag gjorde en allvarlig kompromiss när det gäller prestanda och byggkvalitet. Jag tvivlar på att jag skulle kunna sova på natten om jag försökte spendera mindre."", säger. "Hur seriös är du med din tv? Om du inte vill spendera mer än två pund om dagen under ett år, så skulle du förmodligen ha det bättre på biblioteket."