Apple arbetar med webbläsarutvecklarna Google, Microsoft och Mozilla för att göra webbdesigntekniken mer konsekvent, oavsett vilken webbläsare användaren litar på.

När är en standard inte en standard?

Problemet är att vissa webbläsare hanterar webbteknik på olika sätt. Detta kan ge upphov till ordspråket: "När slutar en standard att vara en standard?" När är en webbstandard.

Men när det kommer till utvecklare, särskilt företagsutvecklare som försöker bygga konsekventa webbgränssnitt över plattformar, produkter och webbläsare, blir det en öm käpphäst. Det verkar som att webbläsarutvecklare har en växande förståelse för detta, därav den nya gruppen.

Målet med Interop 2022-alliansen är att avgöra hur dessa olika leverantörer implementerar webbstandarder. Det följer liknande arbete som ägde rum som en del av Compat 2021-konsortiet.

Den sistnämnda har sett en viss framgång: "De framsteg vi har gjort kollektivt under 2021 har varit otroliga, och med ökat leverantörsdeltagande och ett ännu bredare utbud av interoperabilitetsområden att ta itu med, ser vi fram emot att se hur långt vi har kommit." där webbplattformen kommer att utvecklas i år", skrev Daniel Libby, Senior Manager of Software Engineering för Microsoft Edge.

Vad är interoperabilitet 22?

Målet med projektet är att försöka säkerställa att webbapplikationer baserade på dessa standarder fungerar och ser likadana ut i den dynamiska skogen av olika enheter, plattformar och operativsystem. Förhoppningsvis en dag kan webbutvecklare vara säkra på att upplevelserna de ger är konsekventa för alla användare.

"Förhoppningen är att vi kan gå in i en framtid där vi vet hur vi gör dessa domäner kompatibla, uppdaterar relevanta webbstandarder för dem och mäter dem med tester som vi gör prioriterade domäner," sa Mozilla.

Interop 2022 testar 15 webbplattformsspecifikationer och tre funktioner som ännu inte är färdigutvecklade. Det som testas inkluderar överlappande lager, färgrymder, CSS-färgfunktioner, rullning och mer. Förbättringar inom alla dessa områden kommer sannolikt att välkomnas av utvecklare, användare och plattformsoperatörer.

Du kan se aktuella resultat här och se testpanelen här.

Varför Interoperability 2022?

I ett nötskal, det tittar bara på användarupplevelsen/designen, snarare än att fördjupa sig i webbläsarkoden. Detta innebär att webbläsarutvecklare inte behöver låsa upp tillgång till kärnfunktioner för konkurrenter, vilket de helst inte skulle göra.

Intressant nog kommer detta försök när en grupp webbutvecklare har samlats för att klaga på begränsningarna hos WebKit i iOS-utveckling. Specifikt klagar de över att utvecklare av andra webbläsare måste använda WebKit, snarare än sin egen teknik. Branschbevakare säger att Apple sannolikt inte kommer att godkänna denna begäran, inte bara för att det kan accentuera Safaris begränsningar, utan också för att det kan påverka hårdvarans prestanda, säkerhet och batteritid.

Detta kan eller kanske inte är relevant för Apples inblandning i Interop 22, men allt som gör att olika webbläsare kan fungera mer konsekvent kommer sannolikt att bidra till att mildra kritiken.

vad äpple sa

Apple Evangelist for Web Developer Experiences skrev Jen Simmons på WebKit-sidan:

"Alla dessa tekniker är viktiga för Apple och för alla som arbetar med WebKit. Vi bryr oss mycket om webbens hälsa och interoperabla implementeringar av webbstandarder. Vi välkomnar att arbeta med våra kollegor i de många webbstandardorganisationerna och Interop 2022 för att göra webben så interoperabel som möjligt. För det är så webbplatser och webbapplikationer kommer att fungera bäst för de människor som betyder mest: de vanliga människorna som använder webben för att leva sina liv.

Kritiker av företaget kommer att notera att Apple inte har påskyndat implementeringen av vissa webb-API:er som kan hjälpa utvecklare att bygga webbappar för att konkurrera med inhemska iOS-appar. Naturligtvis är Apple inte ensam om att implementera vissa standarder: Google har också snubblat, särskilt när det kommer till integritet.

Oavsett vilket ser det lovande ut att stora webbläsarutvecklare upptäcker att käken för krig mot krig. Kanske skulle vi alla ha haft nytta av att ha lärt oss den här läxan mer grundligt i skolan.

I relaterade nyheter har Apple också släppt Safari Technology Preview 141. Den innehåller en rad förbättringar, inklusive Web Inspector-förbättringar, webbanimationsfixar, CSS-fixar och nya beteenden, och förbättringar av JavaScript, WebAuthn och mer.

Följ mig på Twitter eller gå med mig på AppleHolics bar & grill och Apples diskussionsgrupper på MeWe.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta