En översikt över Lenovos datacentergrupp

En översikt över Lenovos datacentergrupp
2014 förvärvade Lenovo IBMs serversortiment och under de följande åren fortsatte Lenovo Data Center Group att förnya och investera i ny teknologi. Nyligen arbetade enheten med avancerade IT- och IoT-lösningar samtidigt som de skapade hårdvaruprenumerationsmodeller för företaget. För att lära dig mer om Lenovos datacenterverksamhet pratade TechRadar Pro med Per Overgaard, VD för Lenovo Data Center Group, EMEA.

Kan du berätta lite om vad din roll som VD för Lenovos EMEA Data Center Group innebär?

Som VD för Lenovos Data Center Group (DCG) i EMEA-regionen leder jag ett team av tekniska specialister, arkitekter och produktchefer som stöttar våra partners, kunder och säljteam. Vår expertis spänner över övergripande datacenterinfrastruktur, såväl som högpresterande datoranvändning, artificiell intelligens, Internet of Things, edge computing, lagring, mjukvara och nätverk samt mjukvarudefinierade tjänsteleverantörer. Min roll tillåter mig att spendera mycket tid med våra kunder för att fördjupa min förståelse för deras dagliga problem och smärtpunkter. Vi använder denna information för att lära oss hur Lenovo kan skräddarsy sina tjänster för att svara på dessa förfrågningar på ett personligt sätt. För att övervinna dina datalagringsutmaningar tillhandahåller vi teknik som förenklar datadistribution och hantering, säkerställer hållbarheten i din infrastruktur och säkerställer smidigheten och snabbheten hos affärsapplikationer.

Ditt företag gick in på datacentermarknaden efter att ha förvärvat IBMs x86-serververksamhet 2014. Vilka framsteg har du gjort och vilka utmaningar har du stött på på datacentermarknaden? ?

Under de senaste fem åren har vi byggt en omfattande portfölj av datacenter baserade på en stark grund av dator-, lagrings- och nätverkshårdvara och -tjänster. Vi har också utvecklat ett brett utbud av tekniska lösningar designade för specifika arbetsbelastningar, inklusive AI, Blockchain, DevOps och Big Data. Vårt arbete har producerat en effektiv försörjningskedja som kan verka globalt. Några av våra prestationer har också resulterat från viktiga partnerskap, som Intel, Microsoft, AMD, VMware, NetApp, Nutanix och många andra, som hjälper våra kunder med alternativ. Vi var också först med att förnya globalt, såsom vår energieffektiva vätskekylningsteknik, Neptune, eller vårt konsumtionsbaserade erbjudande om abonnemangsmodeller, Truscale™ Infrastructure Services. Vi slår också världsrekord. Lenovo rankas först i x86-serverprestanda med 155 globala arbetsbelastningsrekord, samt tillförlitlighet för x86-servrar, som vi har behållit i många år. Vi är också det högst rankade företaget i Supercomputing Top 500 med 173 platser.

Kvinna som använder bärbar dator framför servrar

(Bildkredit: Christiana Morillo/Pexels)

Vilka är de största skillnaderna mellan datacentermarknaderna i Storbritannien, EU och USA?

Datacentermarknaderna i Storbritannien, EU och USA särskiljs av sina unika kunder som har regionspecifika behov. Detta kännetecknas av att vissa branscher är mer utbredda på sina respektive marknader. Till exempel är olje- och gasindustrin Norges största sektor och står för 16 % av landets BNP. Vissa andra branscher intar en viktig plats på olika marknader. Till exempel är bilsektorn en viktig del av den tyska ekonomin, liksom banksektorn i Storbritannien. Den europeiska datacentermarknaden växer snabbt, men regionen upplever unika utmaningar som inte finns i USA. De många olika språken och valutorna spridda över Europa kan leda till affärskomplikationer när det kommer till kontrakt och prissättning för multinationella produkter. De otaliga gränserna som finns i Europa skapar också nya svårigheter när det gäller datasuveränitet mellan länder. Men införandet av GDPR har gjort det möjligt för EU att förena sina dataskyddslagar och klargöra gränser. Dessutom har Europa mindre utrymme än USA. Detta innebär att datacenterleverantörer måste vara mer kreativa och flexibla med sina datacenterdesigner för att få ut det mesta av utrymmet. Vissa europeiska länder erbjuder dock naturliga fördelar när de bygger datacenterinfrastruktur. På platser nära polcirkeln, inklusive Sverige, har flera nya datacenter byggts. Faktum är att dess stabila geografi är idealisk för datacenterinfrastruktur på grund av den extremt låga risken för jordbävningar. Kallt väder innebär också att man sparar energi när det blir kallt.

Tidigare i år lanserade Lenovo TruScale Infrastructure Services. Hur har era kunder reagerat på möjligheten att köpa infrastruktur som en tjänst och vad har ni för planer för denna verksamhet i framtiden?

Jag är säker på att alla kunder kommer att betala för tekniken med en konsumtionsbaserad modell. Enligt min mening är begreppet "allt som en tjänst" sant. I framtiden kommer kunderna att prenumerera på infrastruktur snarare än att köpa den. Frågan är bara hur och när det kommer att ske. IDC-undersökningar visar att 63 % av IT-köparna säger att när de väljer en leverantör av IT-infrastruktur är tillgången på flexibla betalningsalternativ eller pay-as-you-go mycket viktig för dem. Så vi försökte lösa detta problem med TruScale. Det är ett konsumtionsbaserat prenumerationserbjudande som tillåter kunder att använda och betala för datacenterutrustning och tjänster, på plats eller på en kundönskad plats, utan att behöva köpa utrustningen. Detta innebär att kunder aldrig kapitaliserar hårdvara eller andra IT-tillgångar och betalar för vad de använder varje månad som en del av sina driftskostnader, utan att det krävs ett minimikapacitetsåtagande. . Dessutom kan denna kapacitet skalas upp eller ned för att möta affärsbehov, vilket säkerställer att IT-infrastrukturen är flexibel och skalbar hela tiden. Våra kunder är ivriga att veta hur Lenovo TruScale skiljer sig från andra leverantörer på marknaden. Det är ett samtal vi behöver ha med dem, för att hjälpa dem förstå hur vi uppskattar risker, hur vi levererar tjänsten och hur våra åtgärder fungerar. Då kan vi tillsammans lägga grunden för ömsesidig framgång.

Hur planerar Lenovo att integrera nästa generations IT i telekomområdet?

Lenovo introducerade ThinkSystem SE350 tidigare i år, en kompakt kantserver som är något större än en av våra ThinkPad-bärbara datorer. Det är en mikroserver designad för att gå var som helst, som en hylla, vägg eller till och med en hylla, och klarar 0-55oC, 30G stötar och 3G-vibrationer. Den har också kontaktlös installation, fullständig fjärrhantering, förbättrade säkerhetsfunktioner som manipulationsdetektering och krypterat dataskydd, och till och med trådbunden, Wi-Fi eller LTE-anslutning. När det gäller hur vi marknadsför detta har vi ett dedikerat specialistteam som förstår våra kunders behov och utmaningar. Vi tror att för telekomkunder, och även andra kunder, kommer SE350 att hjälpa dem att förnya sig. Vi är övertygade om att vi med trådlösa och 4/5G-anslutningsalternativ har en plattform med SE350 där kunder kan köra företagsapplikationer i miljöer där IT-kunskaper inte behövs; är närvarande. Detta illustrerar vårt gemensamma mål att tillhandahålla smartare teknik för alla genom att förse oanslutna organisationer med anslutning. Gartner förutspår att år 2022 kommer 75 % av företagsgenererad data att skapas och bearbetas utanför ett traditionellt centraliserat datacenter eller molnet. Detta kommer i sin tur att öka kundernas oro för datasekretess, säkerhet och regleringar, associerade med latens, bandbredd, anslutningsmöjligheter och stilleståndsutmaningar. Så med vår edge-server möter vi kundernas behov och kan också hjälpa dem att minska implementeringstiden, som lösningen vi tillhandahållit med Scale Computing för Delhaize, den nederländska livsmedelsbutiken.

MareNostrum4 superdator

(Bildkredit: Barcelona Supercomputer)

Kan du berätta om ditt företags arbete med superdatorer och högpresterande datorer?

Vi har arbetat hårt för att bli den bästa leverantören i listan över topp 500 superdatorer. Vi gjorde detta genom att arbeta med institutioner som Leibniz Supercomputing Center (LRZ) på deras SuperMUC Phase 2 superdator. Deras forskare kan nu köra större simuleringar och få resultat snabbare, vilket i sin tur hjälper till att lösa några av de största utmaningarna inom datoranvändning. mänskligheten, såsom att förbättra cancerbehandlingar och förutsäga jordbävningar. Vår teknik hjälper dem också att spara 40 % av driftskostnaderna tack vare vår vattenkylningsteknik. Vi arbetade också med Barcelona Supercomputer (BSC) på deras MareNostrum4 superdator, som med den senaste Lenovo-tekniken kunde tänja på gränserna för mänsklig kunskap genom att analysera tusentals mänskliga gener och isolerade mutationer i lymfoid leukemi. kronisk upp till endast fyra gener. Vi vet att vi har mjukvaru- och hårdvaruplattformar som levererar exceptionell kvalitet och prestanda, men vår största tillgång är våra medarbetare. Våra HPC-experter på Lenovo tillhandahåller det hårda arbetet och engagemanget bakom tekniken.

När IoT-antagandet fortsätter att öka, tror du att maskinvarutillverkare är redo att börja ta säkerheten för anslutna enheter på större allvar?

Alla hårdvarutillverkare måste ta säkerheten för anslutna enheter på största allvar. Utan säkerhet riskerar tillverkare att deras enheter tappar anslutningar till sina datacenter. Om enheter låses ute från datacenter missar vi möjligheterna som IoT-data ger. IDC uppskattar att det kommer att finnas 41,6 miljarder anslutna IoT-enheter som genererar 79,4 GB data år 2025. Detta är en massiv explosion av data och enheter, och säkerhet är ett måste. Det är därför vi har inkluderat fysiska säkerhets- och cybersäkerhetsfunktioner med SE350, så om någon försöker öppna eller manipulera den är krypteringen av nycklarnas lagring inaktiverad och ingen kan komma åt data utan tillstånd.

(Bildkredit: Shutterstock)

Var ser du datacentermarknaden utvecklas under de kommande fem åren och finns det ny teknik som är av särskilt intresse för dig?

För närvarande är avancerad IT-, 5G- och AI-teknik de största möjligheterna för datacentret. 5G kommer att tillåta vissa regioner, som för närvarande har dålig anslutning på grund av brist på infrastruktur, att verkligen sticka ut i framtiden. 5G kommer att skapa en fördel på andra marknader och kommer att vara innovativa med sina IoT-enheter, eftersom bandbredden vi kommer att kunna leverera kommer att vara 5 till 10 gånger snabbare än med 4G. Edge-datorer kommer ytterligare att möjliggöra uppkoppling och användning av cloud computing, vilket i sin tur kommer att leda till ökad användning av artificiell intelligens, samt bättre datainsamling och analys. Detta kommer att göra det möjligt för kunder att stimulera innovation genom ökad effektivitet.