Det finns redan en sneaker gjord helt av koldioxidutsläpp, och den ser faktiskt bra ut

Det finns redan en sneaker gjord helt av koldioxidutsläpp, och den ser faktiskt bra ut

Om du letar efter ett par av de bästa miljövänliga löparskorna har det schweiziska sportklädesmärket On Running lanserat skon Cloudprime, som är den första löparskon med en mellansula gjord av koldioxidutsläpp.

Sportklädesföretag blir allt mer medvetna om hur deras kläd- och skotillverkning påverkar miljön, och ett genomsnittligt par sportskor står för cirka 13 kg koldioxid, med hänsyn tagen till produktion och avfallshantering i deponier.

Företag som ASICS och Lululemon har förbundit sig till hållbarhet och lovar att se till att en större del (mellan 75 och 100 %) av materialen som används i deras skor är hållbara, men On Running verkar vara ledande med den här nyheten. Hur exakt är en sko gjord av koldioxidutsläpp?

On Running har samarbetat med företag som LanzaTech, som använder sin teknologi för att fånga upp kolmonoxid som släpps ut från industriella källor som stålverk eller deponier. Detta omvandlas sedan till flytande etanol, som dehydreras för att producera eten, innan det polymeriseras för att producera CleanCloud™ EVA-skum, ett lätt skummaterial, som är en hållbar version av de material som används av andra sportskomärken.

Vi tycker att resultatet är mycket attraktivt: det vita glasögonet, prydt med rosa och blå virvlar, har också en tjock häl och en rosett på mellansulan, vilket ger den en sportig men ändå moderiktig design.

I dagsläget är det bara mellansulan som är gjord på detta sätt, men den sägs också sträva efter att göra yttersulan och ovandelen mer hållbara. Och det ser ut som att On Running inte kommer att sluta där heller, med varumärket som säger att det är glada att "låsa upp potentialen för alternativa kolkällor" under de kommande åren.

I löparskor

(Bildkredit: löpning)

Det låter bra, men hur ska de fungera?

Vi vet vad du tänker: De kanske ser bra ut och får oss att känna oss nöjda länge, men kan dessa nya skor från On Running verkligen konkurrera med de bästa löparskorna du kan köpa?

Mellansulan, där CleanCloud™ EVA-skum används, kan vara en av de viktigaste delarna av ett löparspektakel. Detta beror på att mellansulan ger dämpning för foten, särskilt för långdistanslöpare, samtidigt som den är viktig för stötdämpning, vilket innebär att marken påverkas snarare än din fot. Det är också ett lättviktsmaterial, vilket är viktigt för designen av alla löparskor.

Hållbara material har börjat användas mer allmänt i sportskor, med AllBirds och ASICS bland de ledande "löpare" av ekoskor, och feedback på deras prestanda och hållbarhet har hittills varit positiv.

On Running har för närvarande inget readatum för Cloudprime-skorna, så vi får vänta och se om ett koldioxidvänligt spektakel kan konkurrera med några av de större märkena, men vi är spännande att se var. denna nya utveckling leder.