Adobe vill ta itu med plågan med vilseledande foton på nätet

Adobe vill ta itu med plågan med vilseledande foton på nätet

Adobe vill att utvecklare ska hjälpa till att bekämpa visuell desinformation online med en rad verktyg för verifiering av innehåll med öppen källkod.

Känd för sin fotoredigerare och bildmanipuleringsprogram, har Adobe försökt sedan 2019 att mildra en del av skadorna som orsakats av kraftigt förändrade, missbrukade eller stulna digitala medier genom sitt Content Authenticity Initiative (CAI) .

Med stöd av Microsoft, Intel och BBC hoppas CAI kunna tillhandahålla "digitala innehållskällor för alla." Översättning: Skapandet och integrationen av en ny metadatastandard som beskriver källan och historiken för ett onlineinnehållsobjekt.

Men Initiativet behöver hjälp från utvecklare för att få standarden för innehållsautentisering till en global skala. Beväpnad med de nya JavaScript- och Rusk-SDK:erna och ett C2PA-verktyg kan utvecklare nu lägga till och se denna metadata, kallad innehållsreferens, på webbplatsen och i appen.

Kämpa mot visuell desinformation

CAI:s mål att få slut på plågan med vilseledande bilder har resulterat i lanseringen av tre nya verktyg med öppen källkod:

+ JavaScript SDK för att visa referenser i webbläsare

+ Rust SDK för appar som skapar, verifierar och visar autentiseringsuppgifter

+ C2PA-verktyg för att skapa och verifiera referenser från kommandoraden

Den senare bygger på CAI:s roll med Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), en öppen teknisk standard för "förmågan att spåra ursprunget till olika typer av media" som förenar Adobes och dess partners arbete. partner med Microsoft- och Project Origin ledd av BBC.

För närvarande används EXIF-data för att identifiera källan till innehåll och information (och, till skillnad från framtida "innehållsuppgifter", är begränsad till visuella medier). Nya verktyg för innehållsverifiering utökar denna datamängd genom att inkludera ytterligare information, till exempel om ett foto eller en video har ändrats. Detta kanske inte förebådar slutet på så kallade falska nyheter, men innehållsuppgifter är ett tydligt vapen i kampen mot visuell desinformation.

Med tiden ser företaget för sig en framtid där webbplatser kan automatisera verifiering av innehållet i alla bilder och videor, och användare vet och förstår vad data är. Tills standarden är universellt antagen kan utvecklare, webbplatsägare och användare verifiera en bilds registrering med CAI:s enkla onlineverifieringsverktyg.

Men med det San Jose-baserade mjukvaruföretaget som redan lägger grunden för NFTs i Photoshop, har implementeringen av C2PA en mycket bredare räckvidd än sociala medier och fotolagrings- och delningssajter.