två minuters recension

Nya Ricoh GR IIIx är den senaste i en lång rad kompaktkameror med låg profil som är tillräckligt små för att få plats i fickan, men som ändå har en stor APS-C-sensor och skarp huvudlins.

Ricoh GR-serien har skapat en nisch för sig själv och är särskilt populär bland gatufotografer och vardagsfotografer som älskar kamerans snabba respons, intuitiva användning och, på senare tid, Snap-systemet. Fokusera för att fånga avgörande ögonblick. Som ett resultat har de länge varit en stöttepelare i våra guider till de bästa kompaktkamerorna och de bästa resekamerorna.

Ändå är en sak som många GR-entusiaster längtar efter en längre telefotobrännvidd än 28 mm f/2.8-objektivet som finns i den senaste iterationen, GR III. Nåväl, nu har din önskan gått i uppfyllelse med GR IIIx, en kamera som är praktiskt taget identisk med GR III på alla sätt förutom att den har ett 40 mm f/2.8 ekvivalent objektiv.

(Bildkredit: framtid)

Ett 28 mm-objektiv har i princip samma brännvidd som en vanlig smartphone-kamera, vilket gör den till den mest allmänt kända brännvidden, medan 40 mm är närmare en telefons porträttlins. Ett annat sätt att uppskatta skillnaden mellan de två brännvidderna är att 28 mm är vad du kan se, medan 40 mm är vad du fokuserar på.

  • Ricoh GR IIIx (svart) på Amazon för 996.95 € (öppnas i en ny flik)

Vi kommer att gå in mer i detalj om de praktiska skillnaderna mellan brännvidderna för dessa två kameror i vår djupgående recension. Det säger sig självt att det finns scenarier som är mer lämpade för 28 mm-objektivet och andra mer lämpade för 40 mm. Hur som helst, att hålla sig till en viss brännvidd kan vara en användbar kreativ disciplin för fotografer, men om vi kunde bli giriga skulle vi vilja ha en GR III i ena fickan och en GR III X i den andra.

Kanske kommer Ricoh att fortsätta Sigma Quattro-metoden genom att lägga till andra modeller som en 75 mm f/2.8, även om GR IIIx har ett användbart beskärningsläge hämtat från 24.2MP-sensorn, som kommer in på 71 mm. Det finns också ett 2 mm GT-75 telekonverteringsobjektiv som tillval, men att lägga till tillbehör och bulk till en GR III-kamera verkar som helgerån, ja, till och med en blixt via tillbehörsskon.

Bortsett från det nya objektivet är det som att det är du, på gott och ont. Om du vill få mest valuta för pengarna baserat på ett specifikationsblad, är GR IIIx inte för dig. För $999 / £899 / AU$1,799 XNUMX är det mer än GR III när den lanserades och för de pengarna kan du få en APS-C-kamera med utbytbara linser med ett objektiv eller två, eller en fantastisk smartphone.

Ricoh GR IIIx-kameran på ett träbord

(Bildkredit: framtid)

GR IIIx:s batteritid är dålig. Det finns heller ingen inbyggd blixt, sökare eller ens en valfri EVF via tillbehörssko, den bakre pekskärmen är fixerad, videoinspelning är begränsad till Full HD utan mikrofoningång och AF är skakig. Det är några nackdelar, så varför är GR IIIx så dyr? Tja, det finns verkligen ingen annan fickkamera som den idag, särskilt inte med det här nya objektivet. Lita på oss, vi har letat mycket.

Den kanske närmaste rivalen är Fujifilm XF10, eller olika utgående kameror som Fujifilm X70 och Nikon Coolpix A, som alla har ett 28 mm-objektiv. GR IIIx har fler gatuknep än alla dessa alternativ, även om vi skulle vilja ha en lutande skärm. Andra stora sensorkompaktorer som Fujifilm X100-serien eller mindre kameror med utbytbara objektiv med 40 mm pannkaksobjektiv går inte att jämföra eftersom de är mycket större.

Viktigare än funktioner, GR IIIx är en fröjd att använda. Det är en kamera du vill ha i fickan. Det känns så intuitivt för snabb vändning av allmän fotografering och är lätt att anpassa med verktyg som erfarna fotografer kommer att älska. Raw in-kamera-redigering och sömlös trådlös anslutning till en smartphone (baserat på vår erfarenhet av en Google Pixel) gör att du enkelt kan dela redigerade bilder när du är på språng.

Under hela vår recension har vi varit särskilt intresserade av hur det nya 40 mm-objektivet påverkar hanteringen av denna fickkamera, och om kvaliteten på objektivet är lika bra. Läs vidare för vår detaljerade Ricoh GR IIIx recension, och för mer information, kolla in vår Ricoh GR III recension.

Ricoh GR IIIx releasedatum och pris

Ricoh GR IIIx finns att köpa nu för €999 / £899 / AU$1,779 1,099. En ny "Urban Edition" lanserades mer nyligen för ett premiumpris på £999 1,549 / £2000 (även om det konstigt nog är billigare i Australien för XNUMX XNUMX AUD). Den är begränsad till XNUMX enheter över hela världen och har en metallisk grå kropp, en blå ringkeps och kommer med en läderrem.

Ricoh GR IIIx-kameran på ett träbord

(Bildkredit: framtid)

Ytterligare GR IIIx-tillbehör inkluderar GT-2-telekonverteringslinsen för en brännvidd på 75 mm, även om GR IIIx inte är kompatibel med GW-4-vidvinkelkonverteringslinsen för GR III. Det finns ett GV-3 mini externt optiskt sikte, medan användare kan ändra utseendet på GR IIIx med olika färgade ringar (GN-2).

De kanske mest förnuftiga tilläggen till GR IIIx är de extra DB-110-batterierna, medan vi särskilt gillade hanteringen av kameran med ett valfritt tredjeparts tumgrepp.

Ricoh GR IIIx: Design

  • En riktig fickkamera
  • 3-tums fast pekskärm
  • Nytt 40mm f/2,8 objektiv

På ytan är GR IIIx en enkel och robust kamera. Den är tjockare och smalare än en smartphone, även om den är djupare på 35 mm enligt vårt måttband. Den är lika smal som APS-C-kameror och GR IIIx glider lätt in i en byxficka. Den är också superlätt och väger 262g inklusive batteri och kort.

Du kan hålla och trycka på fokus på GR IIIx på samma sätt som när du fotograferar med en telefon, så offentligt kan du koppla av och smälta in. Om du inte behöver beröringsfokus, gör enhandsmanövrering i båda formaten underverk, speciellt med ett valfritt tumgrepp.

Trots sin enkelhet och peka-och-skjut-natur finns det mer i den robusta GR IIIx än vad man kan se. Dubbla rattar ändrar exponeringen, inklusive exponeringskompensation. Utan ett tumgrepp på plats kan den bakre ratten lätt stötas, men tryck på den och en snabbmeny för regelbundet ändrade inställningar avslöjas; Bildstil, fokusläge, mätning, filformat och skärmens ljusstyrka.

En hand som håller Ricoh GR IIIx-kameran

(Bildkredit: framtid)

Var uppmärksam på fotograferingslägesratten också: låsning är inte den starkaste och vi hade några gånger där läget hade växlat mellan att gå med kameran. På denna ratt finns de vanliga PASM-exponeringslägena, tillsammans med tre användardefinierade fotograferingslägen (U1 till U3).

Anpassade fotograferingslägen är bra för dem som tar sig tid att skapa unika kamerainställningar för specifika scenarier, som tilldelar ett komplett utbud av inställningar inklusive Auto ISO med slutarhastighetskontroll, minsta acceptabla slutare och fokusläge inklusive Smart Snap Focus.

Den fasta 3-tums LCD-pekskärmen är lite svår att se i dagsljus. Pumpa skärmen med 1,03 miljoner punkter till sin ljusaste inställning och saker blir lite ljusare. Det finns ett antal kompromisser för att hålla GR IIIx så liten. Om vi ​​bara kunde göra en ändring skulle det vara att ha en vändskärm som skulle vara mycket användbar för att fotografera från flera vinklar.

En hand som håller Ricoh GR IIIx-kameran

(Bildkredit: framtid)

Det går inte att förneka att batteritiden på 200 skott är blygsam. Ärligt talat hade vi inget emot det, och ibland kan det vara bra att arbeta inom gränserna, som 36-rullars film. Dessutom kan kameran laddas när du är på språng via USB-C och ytterligare DB-110-batterier kan köpas billigt.

För linsringen valde Ricoh stil framför substans. Istället för att erbjuda kontroller som manuell fokusering eller bländare (vilket vi inte nödvändigtvis undersökte), är GR IIIx linsringlock utan funktioner och kan ersättas med olika färgade ringlock för att anpassa kameran.

Efter en lång tid med kameran i och ur fickan började vi fundera på att linsskyddet kunde vara ett smart köp för att skydda framsidan av objektivet. Kameran kommer dock med en grundläggande handledsrem och en fin touch är att GR IIIx har 2 GB internminne, vilket erbjuder gott om lagringsutrymme för foton och Full HD-videor. Över 2 GB behöver du ett SD UHS-I-minneskort.

Ricoh GR IIIx: funktioner och prestanda

  • snabb starttid
  • Måttlig serietagning
  • Skakreduktion genom att flytta sensorn

Ricoh har fulländat GR III-serien för att tilltala erfarna fotografer som vill ha en enkel, anpassningsbar kamera med snabb respons. Starttiden är bländande, GR IIIx släpper bilder från strömmen på mindre än en sekund och med omedelbar slutarrespons.

I kontinuerligt körläge finns det en måttlig bildhastighet på cirka 4 fps enligt vår uppskattning. För rå DNG får du cirka tio bilder innan kameran saktar ner, medan det bara i JPEG är mer som 150 bilder. GR IIIx är ingen actionkamera, även om den reagerar snabbt för att fånga avgörande ögonblick.

Fokuslägen inkluderar Snap Focus för ett förinställt fokusavstånd i halvmeterssteg från en meter eller till oändligt. I praktiken är det möjligt att tillfälligt åsidosätta Snap Focus om den är inställd på fel avstånd via pekfokus. Ytterligare AF-lägen är tillgängliga i snabbåtkomstmenyn.

Snap Focus är ett annat spel med det nya 40 mm-objektivet än det är med GR III:s 28 mm-objektiv, eftersom skärpedjupet är snävare och därför mindre förlåtande vid en given bländare och arbetsavstånd. Du kanske inte ser det på den lilla skärmen, men du kan mycket väl missa din fokuspunkt när du fotograferar nära på f/2.8. Lyckligtvis finns det en skärpedjupsindikator på skärmen, genom vilken du kan kontrollera skärpedjupsinställningen.

För porträtt nära kameran och med litet skärpedjup kan det vara mer meningsfullt att använda pekautofokus istället för omedelbar fokus. Prestanda för andra AF-lägen är bara anständiga och generellt mindre tillförlitliga, inklusive långsam och opålitlig spårnings-AF, såväl som genomsnittlig auto-områdes-AF.

Ricoh GR III X kompaktkamera kontra en smartphone

(Bildkredit: framtid)

Det finns även ett makrofokus som minskar det närmaste fokuseringsavståndet från 0,2m till 0,12m. Med det mera teleobjektivet på 40 mm verkar makroläget mer användbart på GR IIIx än på GR III; med lite beskärning fick vi några autentiska makrobilder.

GR IIIx har…

Dela detta