Sedan Apple förvärvade den 2002 har Logic Pro (tidigare Logic Pro X) varit dess flaggskepp för ljudproduktion, och lätt en av de bästa ljudredigerarna som finns. Och som för att bevisa det innehåller den senaste versionen massor av nya funktioner.

Apple Logic Pro: priser och planer

  • Otroligt bra valuta för pengarna i längden

Apple erbjuder en 90-dagars gratis testversion av Logic Pro, varefter du kan köpa den för $199.99 / $174.99. Även om detta är en hög initial kostnad, är det en engångskostnad och framtida uppgraderingar är gratis.

Programvaran kräver Mac 11.9 eller senare och fungerar på vilken Mac som helst, oavsett om den har en Intel- eller Apple M1- eller M2-processor. Så du behöver inte den bästa ljuddatorn eller en avancerad bärbar dator för att starta musikproduktion.

Apple Logic Pro: Verktyg och funktioner

Apple Logic Pro X ljudredigerare skärmdump

Du kan välja mellan "enkelt läge" och fullt läge i menyn för avancerade inställningar (Bildkredit: Apple)

  • Fullpackad med fantastiska funktioner, med fullt eller förenklat läge tillgängligt

Denna programvara för musikskapande är Apples kompletta professionella digitala ljudarbetsstation (DAW). Det är ett stort steg upp från sin avskalade avkomma Apple GarageBand för Mac och iOS, och dess mångsidighet och kraft har säkerställt Logic Pros utbredda professionella användning, samtidigt som den har fått ett stort antal följare.

Det är en väldigt kraftfull applikation, men för att göra saker enklare och för att hjälpa nykomlingar hittar du en knapp uppe till höger som låter dig välja att arbeta i förenklat eller fullfjädrat läge. Knappen tar dig till fliken Avancerade inställningar där du kan hitta en precision av funktionerna som skiljer sig mellan de två lägena. Det bästa med denna coola funktion är att spår inspelade i fullfunktionsläge kommer att behålla sina funktioner när de spelas upp i förenklat läge.

Logic Pro erbjuder nästan 2000 200 definierbara MIDI-nycklar och kommandon, och för att hjälpa dig experimentera och bli kreativ finns det också en XNUMX-stegs ångrahistorik, inklusive ångra för plugin- och mixerredigering.

Med så mycket kraft och så många alternativ måste du frigöra lite utrymme. Även om grundinstallationen av programmet bara kräver 6 GB, kräver installationen av hela ljudbiblioteket 72 GB.

Du får nästan 6000 1200 instrument- och effektpatchar, plus 14 750 samplade instrument och XNUMX XNUMX Apple Loops – musikprover som kan spelas inom Live Loops-rutnätet som Logic Pro delar med GarageBand för iOS.

Dina högkvalitativa inspelningar står på spel, så det är värt att göra en säkerhetskopia innan du uppgraderar. Navigera till din programmapp och hitta Logic Pro. Kontrollklicka och välj komprimera, skapa en ny mapp och lägg in din nuvarande version där i alla fall.

Dessutom kommer ljudredigeringsmjukvaran nu med rumsligt ljud, Ableton Live-anslutning via Ableton Link, 32-bitars flytande stöd, nya loopar och paket, ett nytt "fritidsverktyg", kapslade stackar och 35 kort med pedaler nu tillgängliga. som individuella tillägg. Sammantaget har denna "lätta" uppdatering verkligen en liten inverkan.

Apple Logic Pro: interfaz

Apple Logic Pro X ljudredigerare skärmdump

Vokalspår 6-20 är nu dolda och fortfarande redigerbara på "summaspåret" (Bildkredit: Apple)

  • Kapslade spår, större organisation och flexibilitet, allt förbättrat

Under en lång tid har användare efterfrågat fler funktioner. Apple lyssnade och lade till den här funktionen, vilket gjorde staplingen ännu mer användbar.

Det finns två typer av batterier. Mappstaplar tillhandahåller grundläggande organisatorisk funktionalitet: de kan separeras och utjämnas, men de har inga mått. Summering stackar, å andra sidan, behåller möjligheten att redigera parametrar på enskilda spår i stacken, samt redigera dem alla på en gång där du kan redigera, lägga till effekter, etc., vilket sparar dig mycket tid. Bakom kulisserna dirigerar Summing Stacks utdata från de staplade spåren till en ljudsub som sedan dirigeras till en buss, vilket sparar dig besväret med att göra allt detta och frigör även ditt arbetsutrymme.

Den senaste versionen av Logic Pro lägger också till kapslade stackar av båda typerna, i huvudsak stackar inom stackar. Denna nya nivå av hierarki i din DAW-organisation låter dig dela upp gruppredigeringsuppgifter ytterligare.

Staplar är lätta att använda och kan ordnas om genom att dra i spårrubrikerna eller genom att dra en spårrubrik om du vill ta bort den.

Apple Logic Pro: Förenklad upplevelse

  • Pedaler tillgängliga som individuella plugins och ett nytt spårförstärkningsverktyg

Den här uppdateringen ger dig också möjligheten att spara alla 35 Pedal Board-pedaler som individuella insticksprogram. Detta innebär att du kan spela in utmatningen av de genererade MIDI-effekterna som en del av spåret istället för att lägga till dem under uppspelning. Du kan välja att göra detta i en viss region och för varje särskilt plugin du har använt.

Om du är ny på flerspårsinspelning eller bara vill ändra volymen på dina betygsatta spår, är det nya Gain-verktyget för dig. Det finns i vänsterklicksmenyn på huvudspårets menyrad, och när du väl har valt det kan du helt enkelt föra muspekaren över valfritt spår och dra nivåraden uppåt eller nedåt för omedelbar effekt.

Alla dessa nya strömlinjeformade funktioner hjälper dig att organisera din arbetsyta, arbeta smartare och spara processorkraft. De fortsätter Apples engagemang för smarta energisparstrategier samtidigt som de maximerar sina resurser för musikskapande. Du kan till exempel frysa spår, göra dem tillfälliga och inaktivera åtkomst till dina mätare, vilket sparar utrymme.

Logic Pro är mer redo än någonsin att göra allt det tunga arbetet åt dig, så att du kan fokusera på andra saker, som att ansluta till Ableton Live.

Apple Logic Pro: Ableton Link Sync

Apple Logic Pro X ljudredigerare skärmdump

Ableton Link-kompatibilitet låter dig synkronisera DAWs med andra (Bildkredit: Apple)

  • Synkronisera aktiverade appar, deltagare kan ändra globala inställningar

Den senaste Logic Pro-uppdateringen stöder också Ableton Link-protokollet, vilket kommer att tilltala många användare. Ableton Link synkroniserar takt, fas och tempo för Ableton Link-aktiverade appar, oavsett om det är på samma dator eller på ett delat nätverk.

Ableton Link gör det enkelt att spela med andra nätverksanslutna musiker, och källdäcket kan växlas mellan dem. Alla deltagare synkroniseras till källlekens tempo, vilket gör det enkelt att gå med när som helst. När källplattformen ändras kommer den att hålla jämna steg med deltagarna. Dessa alternativ kommer att åsidosätta inställningarna för Tempo-spårautomatisering och Smart Temp i Logic Pro.

Statusändringar visas i det svarta kontrollfältet högst upp i mitten av DAW. Med Ableton Link ansluten visas en cirkulär förloppsindikator med antalet Jam-deltagare i mitten.

Ableton Link i Logic Pro stöder också start/stopp-synkronisering, vilket innebär att du kan synkronisera start- och stoppkommandon över alla anslutna appar som har start/stopp-synkronisering aktiverad.

  • Ableton Link Sync: 4.5/5

Apple Logic Pro: rumsligt ljud med Dolby Atmos-integration

Apple Logic Pro X ljudredigerare skärmdump

Spatial Audio skapar en mer uppslukande upplevelse (Bildkredit: Apple)

  • Visuell och manipulerbar akustisk miljö, med mobila ljudkällor i 3 dimensioner

Den nya Logic Pro 10.7.5-uppdateringen introducerar också Spatial Audio, en annan suveränt intuitiv vy som möjliggör ännu mer dynamisk redigering. Dina Spatial Audio-mixar och Dolby Atmos-filer kommer också att spelas inbyggt i Apple Music, vilket gör det enkelt att mata ut.

Du hittar dessa läckerheter på fliken Dolby Atmos i mixningsmenyn. När Spatial Audio är aktiverat kan du gå till Track Inspector längst till vänster på DAW och se den fyrkantiga plattan som visas längst ner. Klicka på den för att öppna fönstret Spatial Audio.

Väl där kommer du att kunna flytta runt instrumenten med markören och höra hur de ändrar placeringen av ljuden på dina kompatibla hörlurar. Det är roligt och lätt att höra skillnaderna och konstigt tillfredsställande att ha en rumslig 3D-vy av en rent ljudsignal, som kan manipuleras för mycket mer realistisk och uppslukande lyssning.

Den ursprungliga binaurala förinställningen, som introducerades i version 10.7.3, har uppdaterats med möjlighet till en anpassad rumslig ljudprofil. Det är i princip samma HRTF-algoritm (Head Related Transfer Function) som originalet, men nu skräddarsydd för dina specifika mått. Algoritmen kan läsa bilder tagna på din telefon och anpassa HRTF till den faktiska storleken på ditt huvud och avståndet mellan öronen, vilket avsevärt förbättrar personlig läsning.

  • Dolby Atmos-integration: 4.5/5

Apple Logic Pro: flytande 32 bitar

  • Förbättrat stöd för 32-bitars float

Du kan nu importera 32-bitars flyttalsljudfiler direkt till Logic Pro utan konvertering.

Införandet av denna standard ökar fildelningskompatibiliteten med andra professionella DAWS, vilket borde vara bra. Användare kommer att uppskatta det extra lediga utrymmet vid redigering som tillhandahålls av 32-bitars flytande "vetenskaplig notation", vilket är en enorm ökning av rådata.

Det är alltid bra att komma ihåg att alla omgivande ljud som finns under en inspelning fortfarande kommer att finnas där när du kommer för att redigera. De som spelar in i fält vet att det alltid lönar sig att hålla nivåerna rätt vid inspelning som en grundläggande vana, snarare än att tro att det bara kommer att "lösa problemet i efterhand".

Apple Logic Pro: Tablero

Svep för att rulla horisontellt Rad 0 – Cell 0 Rad 0 – Cell 1 Rad 0 – Cell 2 Priser och planer Engångsköp, alla framtida uppdateringar gratis5 Verktyg och funktioner Levereras med verktyg och är tillgängligt för alla 5 Gränssnitt Förbättrat gränssnitt för enkel navigering 5 Förenklad upplevelse och nya verktyg läggs till 4.5 Ableton Link-synkronisering Lätt att synkronisera med Ableton Live4.5Dolby Atmos-integreringUtmärkt sätt att manipulera ljud i 3D-utrymmen4.532-bitars floatFörbättrad 32-bitars float-kompatibilitet4.5GlobalEn imponerande högkvalitativ digital ljudarbetsstationsproffs med fantastiska nya uppdateringar4.5. XNUMX

borde jag köpa?

Apple Logic Pro X ljudredigerare skärmdump

(Bildkredit: Apple)

Köp den om...

Köp den inte om...

Dela detta