Om du har sökt efter webbhotell på internet har du förmodligen stött på DNS-hantering i listan över funktioner som erbjuds av vissa leverantörer av värdlösningar.

DNS-administration är processen att administrera och hantera Domain Name System (DNS) för en viss domän eller uppsättning domäner. Det kan inkludera uppgifter som att skapa och ändra DNS-poster, hantera DNS-zoner, lägga till eller ta bort namnservrar och mer.

Om du är ansvarig för att hantera DNS för en webbplats är det viktigt att förstå hur du korrekt hanterar DNS-inställningar. I den här artikeln kommer vi att täcka grunderna för DNS-hantering, hur det fungerar och fördelarna med DNS-hantering.

Hur fungerar DNS?

Relativt enkelt konverterar ett DNS-system mänskligt läsbara webbplatsnamn till datorläsbara IP-adresser. Till exempel, när du skriver "TechRadar.com" i din webbläsare, returnerar DNS-servrarna IP-adressen för den webbplatsens server så att din webbläsare kan ansluta.

Vanligtvis kräver varje domännamn minst två DNS-poster: en A-post och en NS-post. A-posten pekar domännamnet (eller underdomänen) till en IP-adress. NS-posten talar om för DNS-servrar vilken server som är auktoritativ för det domännamnet.

Varje gång du besöker en webbplats frågar din dator flera DNS-servrar för att hitta rätt "A-post" för den webbplatsens domännamn innan den kan ansluta till servern och ladda webbplatsen.

DNS-servrar är också organiserade i hierarkier, där varje nivå i hierarkin delegerar auktoritet till lägre nivåer. Rot-DNS-servrar sitter högst upp i den här hierarkin och delegerar auktoritet för alla andra domäner till lägre DNS-servrar.

När du anger ett domännamn som "google.com" startar din dator med rot-DNS-servrarna och arbetar sig ner tills den hittar den auktoritativa DNS-servern för det domännamnet. Den kommer sedan att fråga den servern efter "A-posten" som är kopplad till det domännamnet.

Eftersom du behöver en domän för varje webbplats online är domännamnssystemet en viktig del av hur Internet fungerar och ansvarar också för att översätta domännamn som kan läsas av människor till IP-adresser.

Utan DNS skulle vi behöva komma ihåg IP-adresserna för alla webbplatser vi vill besöka. Lyckligtvis hanterar DNS-servrar denna uppgift åt oss så att vi helt enkelt kan ange ett domännamn och ansluta till rätt webbplats.

Hur man använder DNS-hantering

Den kompletta DNS-inställningen kan delas upp i nio enkla steg.

1 scen Du måste logga in på din domäns kontrollpanel - när du är där klickar du på den domän du planerar att uppdatera/modifiera eller använda.

2:a steget Du kommer att se två alternativ i domänkontrollpanelen: listvyer och kartvyer. Nu måste du klicka på vyikonen. Detta kommer att ändra gränssnittet till din föredragna vy.

3 steg. Klicka nu på den domän du vill uppdatera/ändra eller använda.

4 steg. Välj sedan kartvyn och klicka sedan på knappen Hantera domäner.

5 steg. Nu, i listvyn, klicka på kugghjulsikonen som du kommer att se på höger sida av skärmen, välj sedan DNS och namnservrar (du hittar den till vänster på skärmen).

6 steg. Väl på sidan Namnservrar och DNS, klicka på flikarna DNS-post och välj sedan en DNS-post som du vill lägga till genom att klicka på plusknappen (+).

7 steg. Då kommer popup-fönstret upp, scrolla ner och klicka på DNS ​​Record.

8 steg. Ange sedan DNS-postvärdet och välj Lägg till DNS.

9 steg. Kontrollera DNS-posten du angav.

Vad är namnservrar?

Genom att upprätthålla en katalog med domännamn och översätta dem till IP-adresser, är namnservrar i princip Internet-motsvarigheten till en telefonbok. Detta tillåter användare att komma åt webbplatser genom att skriva domännamn som är lätta att komma ihåg istället för svåra att komma ihåg IP-adresser.

De flesta domänregistratorer kommer att förse dig med standardnamnservrar när du registrerar ett domännamn hos dem. Du kan dock även använda anpassade namnservrar som du själv konfigurerar. Anpassade namnservrar ger dig mer kontroll över dina DNS-inställningar och kan användas för att förbättra prestanda eller säkerhet.

Anpassade namnservrar är helt enkelt DNS-servrar som du själv konfigurerar. Du kan köra dem på din egen server eller så kan du använda en tredjeparts DNS-tjänst. För att använda anpassade namnservrar måste du ställa in din domäns "namnservrar" till de DNS-servrar du vill använda. Detta görs vanligtvis via din domänregistrators kontrollpanel.

Fördelar med DNS-hantering

DNS-hantering kan ge många fördelar för företag, inklusive ökad säkerhet, enklare hantering av webbplatsändringar och ökad tillgänglighet.

Eftersom säkerhet är ett av de främsta angelägenheterna för företag idag, hjälper DNS-hantering också till att förbättra säkerheten genom att tillhandahålla ett sätt att centralt hantera DNS-poster.

Detta kan hjälpa till att förhindra obehöriga ändringar och säkerställa att endast auktoriserad personal har tillgång till DNS-poster. Plus, med en hanterad DNS-tjänst kan du vara säker på att din webbplats kommer att skyddas från skadliga attacker, cyberbrottslighet och DDoS-attacker.

Enklare hantering av webbplatsändringar är en annan fördel med DNS-hantering. När ändringar görs på en webbplats måste DNS-posterna uppdateras därefter. Med centraliserad DNS-hantering kan denna process automatiseras och göras mycket enklare.

Högre tillgänglighet är en annan viktig fördel med att använda DNS-hantering. Genom att hålla reda på alla DNS-poster på ett ställe kan företag vara säkra på att de alltid använder de mest uppdaterade posterna. Detta kan hjälpa till att undvika problem som nedtid på webbplatsen på grund av DNS-problem.

Vad är DNS-hantering i hosting?

DNS-hantering i hosting är processen att hantera DNS-posterna för ditt domännamn. Detta inkluderar att lägga till, ändra och ta bort DNS-poster, såsom A-, MX- och CNAME-poster. Du kan använda ett DNS-hanteringsverktyg för att göra detta, eller så kan du göra det manuellt.

DNS-hantering är viktigt eftersom det ger dig kontroll över upplösningen av ditt domännamn. Du kan till exempel använda DNS-hantering för att peka ditt domännamn till en ny webbserver eller e-postleverantör. Du kan också använda den för att fixa fel i dina DNS-poster eller för att blockera skadliga aktiviteter.

Bästa webbhotell som erbjuder DNS-hantering

Även om de flesta webbhotellleverantörer erbjuder någon form av DNS-hantering är inte alla tjänster skapade lika. Det är viktigt att välja en leverantör som erbjuder robusta funktioner och verktyg för DNS-hantering.

Här är några exempel på webbhotelltjänster som erbjuder DNS-hantering:

GoDaddy är ett känt namn inom webbhotellbranschen, och det är av goda skäl. De erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive domänregistrering, en webbplatsbyggare, e-postvärd och mer. Tillsammans med deras fullständiga lista med funktioner erbjuder de också robusta DNS-hanteringsverktyg.

Med GoDaddys DNS-hanteringsverktyg kan du enkelt lägga till, redigera och ta bort DNS-poster. Du kan också konfigurera underdomäner, omdirigeringar, etc. Dess intuitiva gränssnitt gör det enkelt att hantera dina DNS-inställningar, även om du inte är tekniker.

DreamHost är ett webbhotell som erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive DNS-hantering. De har en lättanvänd kontrollpanel som gör det enkelt att hantera dina DNS-inställningar. Dessutom erbjuder de 24/7 kundsupport om du har några frågor eller behöver hjälp.

Bluehost är en populär webbhotellleverantör som erbjuder DNS-hantering som en del av sina tjänster. Företaget förser användare med ett enkelt gränssnitt för att hantera sina DNS-poster. Dessutom erbjuder Bluehost starka säkerhetsfunktioner och 24/7 kundsupport.

SiteGround erbjuder ett brett utbud av funktioner för att hantera dina DNS-inställningar. Du kan enkelt lägga till, ändra och ta bort DNS-poster från din kontrollpanel. De erbjuder också en gratis vidarebefordran av e-posttjänst, som är användbar för att skapa nya domännamn. Sammantaget är SiteGround ett bra alternativ för att hantera dina DNS-inställningar.

Hantera din webbplats med DNS

DNS-administration är processen att ställa in och underhålla DNS-poster. Detta inkluderar att lägga till, ta bort och konfigurera DNS-poster och hantera zoner. DNS-hantering görs vanligtvis av nätverksadministratörer, men alla som har tillgång till en DNS-server kan göra ändringar i den.

Korrekt hantering av din DNS säkerställer enklare hantering av webbplatsändringar, bättre säkerhet och högre tillgänglighet.

Dela detta