Vad är LG OLED evo? Ny panelteknik orsakar en storm på dagens OLED TV-marknad, förbättra tillverkningsmetoderna för att öka ljusstyrkan på en OLED-skärm.

OLED-tv är i allmänhet avancerade skärmar, även om dess ljusstyrka är relativt låg jämfört med avancerade LCD- och QLED-TV-apparater, är det fortfarande en öm punkt för många., särskilt de som tenderar att titta i större miljöer under dagen. Även om en OLED-TV kan vara idealisk för ett dedikerat hemmabiorum, innebär verkligheten i vissa hem att en ljus LCD-skärm ofta kan vara mer bekväm.

Allt kommer att förändras med ankomsten av OLED evo, så beskriver LG den enda panelen som används i sitt flaggskepp LG G1 Gallery-serien.

Men hur fungerar OLED evo och vilken skillnad gör det egentligen?

De bästa LG OLED evo-erbjudanden för tillfället

Vad är OLED evo?

OLED evo är LG Electronics sätt att hänvisa till den ljusstyrkta OLED-paneltekniken som användes i flaggskeppet 2021, LG G1.

LG berättar det direkt för oss LG OLED evo är en kombination av en ny panel och förbättrad bearbetning, tillgänglig exklusivt på G1-serien. OLED evo-tekniken är nästa steg i utvecklingen av LG OLED, som erbjuder förbättrad ljusstyrka för högre ljusstyrka och fantastiska bilder med otrolig skärpa, detaljer och realism.

Panelen i sig förbättras på klassiska LG OLED:er med ett extra lager av starkare emitterande material som förfinar ljusets våglängder, vilket ökar effektiviteten och förbättrar ljusstyrkan för samma mängd ljusinsläpp. Materialen som används för OLED-belysningen har också ändrats för att förbättra och förstärka ljusets intensitet. och detta är vad resultatet ljusare, skarpare bilder.

De berättar också att evo OLED-panelen var speciellt utformad för 'optimerad bearbetning inom Alpha 9 Gen 4-processorn', vilket innebär att du inte nödvändigtvis får samma resultat med a7 (Alpha 7), det billigaste som används i LG B1. och LG A1.

LG Alpha 7-processor

LG: s billigaste Alpha 7-processor fungerar inte med OLED evo när som helst (Bildkredit: LG)

Vad är den faktiska ljusstyrkan för OLED evo?

OLED evo skulle öka den maximala ljusstyrkan med 20 %, en anmärkningsvärd ökning med tanke på den vanliga ljusstyrkan på OLED-skärmar, vilket är långt ifrån de 1,000 XNUMX nits som används för att dominera HDR-innehåll (high dynamic range).

OLED evo har för närvarande inte kapaciteten att nå 1000 nits, men det kommer verkligen nära. I vår recension av LG G1 registrerade vi en maximal ljusstyrka på "drygt 870 nits" istället för "754 nits från förra årets GX-serie."

Vi noterade att "toppljusstyrkan sjunker med cirka 100 nits när du byter från den förinställda Live (föråldrade) bilden till Standard", vilket innebär att dessa vinster inte känns fullt ut i de vanligaste bildlägena. Omfånget för G1:s ljusstyrkaförbättring jämfört med GX tenderar dock att vara mellan 10 % och 20 % vid alla förinställda bilder.

Skillnaden är inte seismisk, men LG G1 är utan tvekan den bästa vännen till högt dynamiskt omfång än någon LG OLED tidigare.

Kommer andra LG OLED-TV-apparater att ha OLED evo-paneler?

LG skulle inte lockas av planer på att implementera OLED evo i sina andra TV-linjer, såsom C-serien, B-serien eller A-serien., som berättar att "LG inte har möjlighet att kommentera vidare produktutveckling angående ökad ljusstyrka i framtida modeller."

Vi kan dock förutsäga en sannolik OLED-evo-implementering baserat på storleksexpansionen för de 48-tums OLED-TV-apparater som först släpptes förra året.

I början LG CX var den enda OLED-TV:n på marknaden som erbjöd en 48-tums storlek, följt kort därefter av Sony A9S och Philips OLED+ 935. År 2021 är det lite vanligare, och kommer i både ingångsnivåerna LG C1 och A1, med alternativ för en avancerad modell och en lägre modell. mer överkomligt.

Vi förväntar oss att OLED evo återvänder till Gallery Series-modellen nästa år, förmodligen kallad 'G2', även om den fortfarande kan komma i C-serien, eller till och med 8K OLED-TV:n (Z-serien) för köpare.

LG Gallery G1 OLED väggmonterat vardagsrum med fåtölj och soffa

För närvarande är LG G1 OLED den enda OLED-modellen (Bildkredit: LG)

Använder andra TV-märken OLED evo?

Än så länge får du bara OLED evo med LG Electronics, vilket är vettigt med tanke på dess nära relation med OLED-panelleverantören LG Display.. Vi förväntar oss att detta kommer att förändras ganska snabbt, om så bara för att säkerställa att LG Display kan börja producera OLED evo i en större (och mer lönsam) skala.

Vi rapporterade nyligen att forskare vid University of Michigan har utvecklat en ny elektrod som kan "släppa" mer ljus från självutsändande OLED-paneler, samtidigt som energieffektiviteten ökar och OLED-panelernas livslängd förbättras. Batteriet med bärbara OLED-skärmar (smartphones och liknande).

Den nya designen ersätter en generellt transparent modul med ett 5nm silverskikt (på kopparbas) som bättre riktar ljuset och säkerställer att mindre ljus går förlorat under övergången mellan paneldioderna och panelytan. Studieförfattarna säger att de såg en 20% ökning av ljusstyrkan, men förutspår att en ökning med 40% också skulle vara möjlig för tillverkare.

Det är den ökningen på 40 % som verkligen skulle hjälpa OLED-TV-apparater att konkurrera med ljusstyrkan på QLED-skärmar. Och medan ljusstyrka inte är allt: kontrast, svartnivåer, färgnoggrannhet och bearbetning spelar alla en stor roll för att bestämma bildkvaliteten. På samma sätt bör det noteras att Mini LED- och Micro LED-skärmar kommer in på marknaden.

De bästa LG OLED evo-erbjudanden för tillfället

 

 

Dela detta