Med två nya PS5-konsoler att välja mellan, du skulle bli förlåten om du trodde att Sonys nästa generations svartvita maskiner var exakt likadana. Det finns dock två tydliga skillnader: priset och avsaknaden av en skivenhet på PS5 Digital Edition.

Om du vill hoppa in i nästa generations spel med Sony, ska du välja den vanliga PlayStation 5 eller hålla några anteckningar med PlayStation 5 Digital Edition?

PS5 är fortfarande en fashionabel egenskap eftersom efterfrågan vida överstiger utbudet. Vi undersöker var man kan köpa en PS5 för att hjälpa dig att hitta Sonys nästa generationssystem när återförsäljarna fyller på.

Det är ett tufft, nästan filosofiskt beslut som tar hänsyn till argument om ditt ägande av underhållningsmedia, för att inte tala om vad du rimligen har råd att spendera när vi lever i en global finansiell nedgång utan motstycke.

Men oroa dig inte, vi har alla detaljer du behöver för att göra rätt val för dig och din plånbok. Nästa, vi jämför PS5 med PS5 Digital Edition på alla områden, från priset till specifikationerna.

PS5 vs PS5 Digital Edition - Pris- och släppdatum

Låt oss börja med att eliminera de hårda siffrorna. Hur mycket kostar de två systemen?

Om du går för standard PS5, den som fortfarande äter briljanta Blu-ray-skivor till frukost, kommer det att sätta tillbaka €499.99 / €449.99 / AU$749.95.

PlayStation 5 Digital Edition (med identiska specifikationer förutom borttagningen av skivenheten) kostar €399.99 / €359.99 / €599.95AU.

Båda versionerna av konsolen är tillgängliga över hela världen och PS5 kommer att lanseras den 12 november i utvalda territorier och den 19 november för resten av världen.

Det finns en betydande besparing på €100/€90 om du går den helt digitala vägen, men det finns några saker att tänka på här.

Först och främst kommer du att gå miste om konsolen som konverteras till en 4K Blu-ray Disc-spelare, vilket är en extra bonus för hemmabiofans. Med tanke på att fristående 4K Blu-ray-spelare kostar flera hundra dollar och/eller pund, är det en ganska stor besparing.

För det andra kommer de som äger en skivspelare att kunna dra fördel av möjligheten att handla, låna ut, låna och byta fysiska skivuppsättningar med sina vänner och kommersiella butiker. Under en konsols livstid kan detta leda till betydande begagnade besparingar. Så vad du kan spara nu med den digitala konsolen kan kosta dig några år, eftersom du kommer att betala vilka priser som Sony och spelets utgivare bestämmer sig för att sätta. Detta är innan man överväger den sanna glädjen att äga något fysiskt.

PS5 vs PS5 Digital Edition

(Bildkredit: Kayane)

 

PS5 vs PS5 Digital Edition: specifikationer

Här är Fullständiga officiella PS5-specifikationer direkt från Sony, inklusive skillnader för de två utgåvorna där noteras. De två PS5-modellerna är identiska när det gäller prestanda, en stor skillnad från Xbox Series X och Xbox Series S, som ligger mycket längre ifrån varandra i pris. Den enda skillnaden är att den dyrare PS5-konsolen kommer att ha en Ultra HD Blu-ray-enhet; annars använder den samma anpassade processor och har samma 825GB SSD.

CPU: x86-64-AMD Ryzen Zen 2, 8 kärnor / 16 trådar, variabel frekvens, upp till 3,5 GHz.

GPU: AMD Radeon™ RDNA 2-baserad grafikmotor, strålspårningsacceleration, variabel frekvens, upp till 2,23 GHz (10,3 TFLOPS).

Systemminne: 6GB/16GB/s GDDR448-bandbredd.

Optisk enhet (endast basenhet): Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~ 10xCAVBD-ROM (25G / 50G) ~ 8xCAVBD-R/RE (25G / 50G) ~ 8xCAVDVD ~ 3.2xCLV.

SSD: 825 GB, 5,5 GB/s läsbandbredd (rå).

PS5-spelskiva: Ultra HD Blu-ray, upp till 100 GB / skiva

Videoutgång: HDMI OUT-port, kompatibel med 4K 120Hz TV, 8K TV, VRR (specificerad av HDMI ver.2.1).

Ljud: Tempest 3D AudioTech.

Mått: PS5: ca. 390 mm x 104 mm x 260 mm (B x H x D) (exkluderar största utsprång, exkluderar bas).

PS5 Digital Edition: Ca. 390 mm x 92 mm x 260 mm (B x H x D) (exkluderar största utsprång, exkluderar bas).

Vikt: PS5: 4,5 kg.

PS5 Digital Edition: 3,9 kg

Effekt: PS5: 350W

PS5 Digital Edition: 340W

Ingång/utgång: USB Typ-A (Höghastighets USB)-port USB Typ-A (Super Speed ​​​​USB 10 Gbps) port x2, USB Type-C (Super Speed ​​​​USB 10 Gbps) port.

Nätverk: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1.

Som nämnts är SSD:n som ingår i båda konsolerna densamma, vilket ger användarna 825 GB lagringsutrymme med 5.5 GB/s rå kapacitet (och upp till 9 GB/s komprimerad data). Du får dock bara 667,2 GB användbar lagring, så utrymmet är knappt. Det finns en liten skillnad i vikt och dimensioner mellan PS5 och dess digitala utgåva, men förutom det är de samma.

PS5 drivs av tredje generationens AMD Ryzen-chipset med åtta kärnor och tillverkarens nya Zen 2-arkitektur och Navi-grafik. Visuellt har GPU:n 36 beräkningsenheter som körs på 2.23 GHz och erbjuder 10.28 TFLOPs, medan PS5 har 16 GB GDDR6 RAM med 448 GB/s bandbredd. Konsolen kan göra ray tracing, det vill säga avancerad belysning som en gång var det enda området med dyra PC-grafikkort. Förvänta dig några nyckfulla höjdpunkter i spelen du älskar som ett resultat av detta tillägg.

3D-ljud är också en stor del av PS5: s erbjudande, oavsett vilken konsolutgåva du äger - uppslukande 3D-ljud drivs av Tempest Engine, som översätter ljudkällor i hundratals för att skapa realistiskt ljud.

PS5 kan stödja upp till 8K-upplösning (men inte förrän en firmware-uppdatering kommer), vilket många spelare inte behöver på sina 1080p-TV-apparater. Huruvida spel kommer att köras inbyggt i 8K är mer av ett frågetecken (vi antar att bara titlar med lägre grafik kommer att göra det), men det betyder att konsolen står sig över tiden. bestämmer sig för att köpa en bättre TV i framtiden. Dessutom stöder PS5 120Hz uppdateringsfrekvenser, vilket gör att du kan njuta av smidigare spel genom att erbjuda högre bildfrekvenser om du har en HDMI 2.1-kompatibel TV.

De flesta spel maximerar inte dessa möjligheter på kort sikt, i själva verket erbjuder Spider-Man: Miles Morales ett 60fps prestandaläge, som vänder på visuella effekter för att uppnå en högre bildhastighet än de vanliga 30fps. från PS4.

Båda konsolerna innehåller en enda PS5 DualSense trådlös kontroller, som inkluderar anpassningsbara utlösare och haptisk feedback som hjälper till att höja känslan av realism i dina spel.

Båda konsolerna kan också spela PS4-spel (även om inte alla fysiska kopior du äger kommer att fungera på den digitala utgåvan av PS5), och du kan köpa en extern hårddisk för ytterligare lagring för att spela de äldre titlarna. SSD-utrymme. för PS5-programvara. Du kan dock fortfarande inte lagra eller spela PS5-spel från externa hårddiskar eller SSD:er.

5

(Bildkredit: Sony Interactive Entertainment)

 

PS5 vs PS5 Digital Edition-spel: de kommer att vara desamma

Lyckligtvis är detta den enkla delen. Förutom det faktum att den ena kommer att spela spel från skivor och den andra uteslutande från konsolens interna lagringssystem, PS5 och PS5 Digital Edition spelar exakt samma sak, exakt samma, PS5-spel. vägen.

Med identiska interna specifikationer kan du njuta av 4K-spel med snabba uppdateringshastigheter på både PS5 och dess digitala motsvarighet, och du förväntar dig inte att se några spelskillnader mellan de två.

Sony har redan några fantastiska exklusiva titlar att spela på båda maskinerna, inklusive Horizon: Forbidden West, God of War: Ragnarok, Final Fantasy 16, nyinspelningen av Demon's Souls och Miles Morales-förbättrade Spider-Man för PS5. Detta innan man tar hänsyn till tredje parts titlar som Cyberpunk 2077, Assassin's Creed: Valhalla och Resident Evil 8: Village.

Där saker och ting blir lite mer suddiga är på bakåtkompatibilitetsfronten. Ja, den digitala konsolutgåvan kommer att spela PS4-titlar, men uppenbarligen kommer du inte att kunna spela upp din befintliga samling på skiva.

Istället måste du förmodligen köpa dem igen, digitalt. Sony tar avståndet lite med introduktionen av sin PlayStation Plus Collection-förmån för PS Plus-prenumeranter. Framöver kommer PS5-ägares prenumerationskostnad också att inkludera tillgång till gratis nedladdningar av de 20 bästa PS4-spelen, inklusive God of War, Uncharted 4 och Bloodborne, bland andra. Det är en trevlig bonus och ett omedelbart PS5-spelbibliotek för nykomlingar i konsolfamiljen. Men det gör inte mycket för att täcka de hundratals PS4-titlar som finns tillgängliga på skivor för PS5 Digital Edition-ägare.

6

(Bildkredit: Sony)

Veredicto

Det är svårt att ringa om ekonomiska frågor - om du är en ivrig spelare utan pengar för att ta dig till toppklass PS5, gå definitivt för denna digitala konsol. Nästa generations spel kommer också att vara roligt på den här nybörjarmodellen och det är fantastiskt att prestandan är konsekvent på båda punkter.

Men vår instinkt kvarstår att om du har råd, gå för det. standard PS5-konsolen av skivtyp. Detta ger dig tillgång till glädjen med 4K Blu-ray-tittande (de ser bättre ut än Netflixs 4K-strömmar, ärligt talat!), för att inte tala om de potentiella pengarna du kommer att spara under åren genom att byta spel på skiva med dina vänner och i utbytesbutiker.

En sak till att tänka på är också gråzonen för digital egendom, oavsett om det är musik, filmer eller till och med spel. Även om vi inte har sett det finstilta på PS5 i detta avseende än, är det vanligt att när det kommer till digitala medier så äger du faktiskt inte en titel för evigt. Om Sony 2035 eller något annat datum bestämde sig för att inaktivera PS5:s digitala skyltfönster... var ska du ladda ner dina spel igen då?

Ja, onlineelementen i moderna spel gör att korrigeringar är frekventa och ibland kan behövas innan ett spel fungerar. Men om Sonys servrar fasas ut på grund av oförutsägbara omständigheter är det inte så tröstande att ha en spelsamling som endast är digital, jämfört med en fysisk samling.

Och i sällsynta fall att dina skivor slutar fungera: åtminstone har du en fin låda med illustrationer i rutan att komma ihåg ...

De bästa erbjudandena för tillfället för den trådlösa Sony PlayStation 5 DualSense-handkontrollen

Sony-PlayStation 5-

TOPP. 1
PS5 Sony Playstation 5-konsol (skivversion) + FIFA 23 Kompatibel för Sony PS5 Playstation 5...
PS5 Sony Playstation 5-konsol (skivversion) + FIFA 23 Kompatibel för Sony PS5 Playstation 5...
FIFA 23 + PS5 Sony Playstation 5-konsol (skivversion)
1.020,00 EUR

 

 

Dela detta