Instant-kameror har nyligen exploderat igen, med nya modeller som Polaroid Go och Fujifilm Instax Mini forty som kommit på sistone för nya analoga sensationer. Men eftersom båda varumärkena har ett enormt arv på området, Vilken förtjänar att vinna den enorma "Polaroid vs Instax"-debatten?

Det är en ganska svår fråga, men vi har ett bra läge att svara på den efter att ha vuxit upp med originalkamerorna (även om den avslöjar vår ålder). Dagens Polaroid- och även Instax-linjer har aldrig varit hälsosammareMen för att verkligen förstå varumärken måste vi gå tillbaka till deras ursprungliga berättelser.

Omedelbar film har gett fotografer praktiskt taget omedelbara resultat sedan mediets start på 1940-talet. Genom att använda kemiska reaktioner för att själv upptäcka varje bild, omedelbara bilder framkallas på några minuter, förbi de långa väntetiderna i samband med utskrift och bearbetning av 35 mm filmnegativ. Många fotografer har också förälskat sig i snabbfilmens egen nästan eteriska färgbalans och tonomfång.

När digitalkamerornas popularitet växte snabbt i början av 2000-talet avtog intresset för analog film, men sedan dess har ögonblicket haft en veritabel återupplivning. Nu, En ny generation fotografer förstår värdet av att ha ett fysiskt fotografi, snarare än bara en digital bild på en dator- eller smartphoneskärm.

Där, 2 stora företag som flaggar för snabbfilm är ett undermärke av Polaroid och även Fujifilms Instax. Båda har sina kameror, ett flertal olika filmformat och olika tolkningar av vad "instant" betyder. Vilken är bäst för dig? Låt oss ta reda på.

Polaroid vs Instax: Hur kom vi hit?

De flesta fotografer är bekanta med Fujifilm och Polaroid, de två märkena började tillverka kameror i slutet av 1930-talet och var kända namn medan analog film var i sin bästa tid.

Polaroid säljer fortfarande renoverade versioner av vissa av sina traditionella modeller, som denna Polaroid XNUMX OneStep. (Bildkredit: Polaroid)

Polaroid vs Instax: Vilket är det bästa märket för snabbkamera? 1

Det var Polaroid som först kämpade för snabbfilm med Land Camera Model 95 1908.. Den producerade sepiatryck på ungefär en minut; färgfilm skulle ta ytterligare två decennier att komma fram. Polaroid erbjöd i slutändan det bredaste utbudet av snabbkameror och filmformat, så mycket att varumärket blev dess namne bärare. Det faktum att det äger patenten för omedelbar film bidrog till att säkerställa att utmanare som Kodak inte kunde tävla på arenan.

Fujis första intåg i ögonblicket kom senare på 1980-talet med kameror som Instax 100., men först efter att man lyckats undvika en eventuell stämningsansökan för intrång i Polaroid-filmpatent. Dessa patent skulle upphöra att gälla 1998, när Fuji introducerade sin första Instax-kamera.

Detta sammanföll med tillkomsten av de första digitalkamerorna, en branschförändring som det japanska företaget var betydligt mer förberett på än Polaroid. Bara Fuji skulle överleva med integritet och sedan dess har det blivit den nya marknadsledaren med sitt sortiment av kameror och snabbfilmsformat.

Fujifilm Instax Mini 10

Instax Mini XNUMX var en av Fujifilms första snabbkameror. (Bildkredit: Instax)

Polaroid, som vi känner det idag, började som The Impossible Project. Denna grupp av älskare av omedelbar fotografering förvärvade den sista Polaroid-fabriken och dess produktionsutrustning från holdingbolaget som bildades efter varumärkets konkurs i två tusen och ett.

Han började sälja film för befintliga polaroidkameror, började sedan göra sin egen och fick så småningom Polaroid-namnet. Därav ankomsten av Polaroid Now och Polaroid Go, deras första nyheter under det ursprungliga varumärket.

Polaroid vs. Instax: The Cameras

Polaroids nuvarande linje består av 3 kameror: nybörjaren Polaroid Now, den mer avancerade OneStep+ och Polaroid Go i fickstorlek. Polaroid säljer även officiellt renoverade versioner av en originalmodell från 1980-talet kallad Polaroid 600, som använder skräddarsydd XNUMX-film.

Polaroid Now vs Fujifilm Instax SQ1

Polaroid Nu framför Fujifilm Instax SQ1 (Bildkredit: Polaroid / Instax)

Now och OneStep+ använder typ I-film, plus den förstnämnda autofokuslinsen. förvandlar den till en mer kompakt kamera riktad till nykomlingar i branschen. OneStep+ kostar lite mer, men vinner i Bluetooth-anslutning och en medföljande smartphone-app, som låser upp mer kreativa fotograferingslägen.

Polaroid Go å sin sida är den minsta modellen i sortimentet. Den producerar utskrifter som är hälften så stora som en traditionell I-Type-film, samtidigt som den behåller avancerade funktioner som en selfietimer och det perfekta dubbelexponeringsläget.

Polaroid Go vs Fujifilm Instax Mini 11

Polaroid Go (vänster) framför vår nuvarande nummer ett direktkamera, Fujifilm Instax Mini eleven (höger). (Bildkredit: Polaroid / Instax)

Fuji erbjuder ett betydligt mer omfattande utbud av kameror, uppdelat mellan formaten Instax Mini, Instax Square och även Instax Wide. Instax Mini-serien innehåller de mest prisvärda och kapabla modellerna för nybörjareinklusive Fujifilm Instax Mini eleven, som för närvarande toppar vår guide till de bästa snabbkamerorna.

Den har ett automatiskt exponeringssystem som hjälper till att bekämpa den alltför känsliga karaktären hos snabbfilm när du fotograferar utomhus. Fujifilm Instax Mini 40 är i grunden exakt samma kamera, men med en snyggare kropp för lite mer pengar.

Polaroid OneStep 2 vs Fujifilm Instax Wide 300

Polaroid OneStep två (vänster) framför Fujifilm Instax Wide trehundra (höger). (Bildkredit: Polaroid / Instax)

Fujifilm Instax SQ1 och Fujifilm Instax SQ6 tar film i kvadratisk format och är mer avancerade än Mini-serien, med flera fotograferingslägen och en mer premiumuppbyggnad. De är också fysiskt större och dyrare. Det finns också hybridkameran SQ20, som tar såväl digitala bilder som ögonblicksbilder, men dess digitala bilder är bara i nivå med smartphones från början av 2010-talet.

Slutligen är Instax Wide 300 (ovan) lika hög som Instax-modellerna. Den har justerbar fokus, ett närbildsfäste som snäpps på och tar bilder med otrolig skärpa, men filmpaket är säkert dyrare och saknar de mer avancerade funktioner som avancerade fotografer kan förvänta sig.

Polaroid vs Instax Film: Exakt hur är det annorlunda?

Tills nyligen sålde Polaroid bara en primär typ av film: I-Type, som producerar foton i kvadratiskt format. En bunt innehåller 8 ögonblicksbilder som var och en mäter 10 x 7,8 cm (4,2 x 3,4 tum). Det faktiska fotoområdet är mindre med 7,9 x 7,7 tum (3,1 x 3,0 cm), mer fortfarande betydligt större än de flesta Fuji Instax-format (inklusive Square).

Polaroid I-Type framför Instax Square

Polaroid I-Type vs Instax Square Film (Bildkredit: Polaroid)

Färg och svart-vit filmversioner är gratis, med ett urval av olika kantfärger. Den genererar också den fysiskt identiska 600-filmen, som är utvecklad för användning i original Polaroid-kameror, men som också är kompatibel med den moderna linjen.

Den nya "Go"-filmen är exklusiv för Polaroid Go och är fysiskt betydligt mindre. Med 6,6 x 5,4 cm (2,6 x 2,1 tum) och en fotoyta på 4,7 x 4,6 cm (1,9 x 1,8 tum) är varje foto ännu mer kompakt än Fujis Instax Mini-konkurrent. Idag finns endast färgfilm tillgänglig och säljs i set om 2 buntar med 8 skott.

Polaroid vs Instax-film

Det nya Polaroid Go-formatet är ditt svar på Instax Mini. (Bildkredit: Polaroid / Instax)

Fuji Instax Mini, Square och Wide filmer kan inte blandas eller blandas: Var och en är utvecklad för en specifik Instax-kameraserie. Kreditkortsstorleken Instax Mini är den mest populära och prisvärda, med gratispaket hos de flesta återförsäljare. Varje förpackning innehåller 10 foton på 5,4 x 8,6 cm (2,1 x 3,4 tum), som har en bildyta på 4,6 x 6,2 cm (1,8 x 2,4 tum). Nybörjarfilm är bra för skojs skull såväl som fräcka bilder och selfies med vänner.

Instax Square är, som namnet antyder, en film i kvadratiskt format som är 8,6 x 7,2 cm (3,4 x 2,8 tum), är ungefär en tredjedel större än ett Instax Mini-foto. Varje bild har en bildyta på 7,2 x 7,2 cm (2.4 x 2.4 tum) och kan köpas i ett urval av olika färger och rammönster, men inte lika många som Instax Mini. Färg- och monokroma filmer är gratis, och den större bildstorleken är mer lämplig för porträtt och mer detaljerade scener.

Fujifilm Instax Wide Film

Instax Wide film är ett par gånger bredare än Instax Mini-format. (Bildkredit: Fujifilm)

Slutligen använder Instax Wide Film Packs 8,6 x 10,8 tum (3,4 x 4,2 cm) foton med en bildyta på 6,2 x 9,9 tum (2,4 x 3,9 cm). XNUMX tum, vilket gör dem exakt ett par gånger bredare än ett Instax Mini-tryck. Monokrom och färgfilmsklasser är gratis, men det enda alternativet för kantfärg är vit. Med tanke på dess begränsade stöd, Instax Wide är mycket attraktivt för fotoentusiaster som har flera kameror.

Polaroid vs Instax: Vilket är bättre?

Nåväl, nu är det dags att svara på den stora frågan: Vilket är det bästa märket av snabbkamera, Polaroid eller Instax?

På grund av sin storlek har Polaroids I-Type fördelen över 2 av Fujis 3 filmgenrer, och trots de olika bildförhållandena, kommer den också väldigt nära Instax Wide. Kameror som accepterar det har vanligtvis bra optik, vilket resulterar i tydliga, detaljerade bilder. Å andra sidan finns det inte många alternativ och paketen är fortfarande dyra att skaffa. För kostnaden för ett enda paket med 8 I-Type färgbilder kan du få 2 paket med 10 Instax Mini-filmer.

Polaroid Now vs Fujifilm Instax Mini 40

(Bildkredit: Polaroid / Instax)

Med flera storlekar att välja mellan, inklusive ett brett utbud av kompatibla kameror, både från Fuji själv och från små tillverkare från tredje part, är Instax helt enkelt det mest flexibla alternativet.

Fotografer som är bekanta med ögonblickets speciella egenskaper kommer att uppskatta Instax Square, som vanligtvis används av mer avancerade kameror, men nybörjare bör välja Instax Mini. Filmbuntar är särskilt tillgängliga och kamerorna som accepterar dem är vanligtvis lätta och roterbara.

Det kan förändra det ögonblick som den plånbokskompatibla Polaroid Go börjar, men för tillfället är Instax den stora vinnaren i vår bok.

Dela detta