WandaVision spoilers följer.

Hulken dök upp i Thor: Ragnarok, Black Widow var en nyckelspelare i Captain America-filmerna, och Iron Man var faktiskt antagonisten i Captain America: Civil War. I Marvel Cinematic Universe, vi är vana vid att kända karaktärer dyker upp i filmer med andra superhjältar.

Även om det verkar troligt att WandaVision inte kommer att få säsong 2, Wanda Maximoff kommer att leva för att kämpa en annan dag i ett annat hörn av MCU. Nyligen avslöjad som Scarlet Witch of Legend, hennes verklighetsförändrande bedrifter i Westview, New Jersey, sätter scenen för den kommande Doctor Strange in the Multiverse of Madness, planerad att gå på bio i mars 2022.

Med WandaVision-stjärnan "Elizabeth Olsen" som länge bekräftats vara mot Benedict Cumberbatch i Sorcerer Supreme-uppföljaren, Den stora frågan nu är hur händelserna i den populära TV-serien Disney Plus hänger ihop med Doctor Stranges magiska handling.

Så vi dyker in i slutet av WandaVision för att förklara vad detta betyder för magi i MCU, och hur det kan (eller kanske inte) förklara varför multiversum är "nästa steg i utvecklingen av MCU."

WandaVision

Wanda Maximoff släppte lös alla sina Scarlet Witch-krafter i säsongsfinalen. (Bildkredit: Marvel Studios)

Varför är WandaVision viktigt för Doctor Strange i galenskapens mångfald?

Kopplingen går långt utöver det faktum att Wanda Maximoff och Stephen Strange är de två mest framstående utövarna av magi i MCU. Medan WandaVision-regissören Matt Shakman sa till Collider att "vi har inga planer för WandaVision säsong 2", om än med en varning "som kan förändras, naturligtvis." Det har länge varit känt att Wanda själv kommer att dyka upp i uppföljaren till Doctor Strange..

Elizabeth Olsens engagemang bekräftades i juli 2019, när Marvel Studios presenterade sin efterlängtade post-Avengers: Endgame Phase 4-lista, inklusive den spännande Doctor Strange i Multiverse of Madness.

De bästa Disney + erbjudanden och paket för dagen

TOPP. 1
Disney +
Disney +
En förstklassig annonsfri upplevelse; Obegränsade nedladdningar på upp till 10 enheter; Över 100 titlar i 4K UHD och HDR

Vad vet vi om Doctor Strange in the Multiverse of Madness?

Den exakta karaktären av Wandas inblandning i filmen är för närvarande okänd., vi kan sätta ihop några bitar i uppföljaren till Sorcerer Supreme.

Den är regisserad av Sam Raimi, som ersatte Scott Derrickson efter att "kreativa skillnader" (som rapporterats i Variety) ledde till att regissören för den ursprungliga Doctor Strange övergav projektet. Raimi har en tidigare form med karaktärer skapade av den legendariske Marvel-artisten Steve Ditko, efter att ha regisserat alla tre Spider-Man-filmerna med Tobey Maguire - Wallcrawler var ett samarbete mellan Ditko och Stan Lee. Raimi tog också med sin Spidey-låtskrivare Danny Elfman en tur.

Vad gäller handlingen är titeln "i galenskapens multiversum" en stor ledtråd i sig. Som Derrickson sa till Hall H-publiken på Comic-Con 2019 (rapporterat av Entertainment Weekly), "Bara för att Quentin Beck hittar på lögner om multiversum. [i Spider-Man: Far From Home] betyder inte att det inte är på riktigt.".

Marvel Studios överherre Kevin Feige förklarade vikten av parallella verkligheter i multiversumet för MCU:s framtid i en intervju i december 2019 med ComicBook.com. Han förklarade att "När vi först lanserade MCU, handlade det om Tony Stark. Den introducerar världen för Tony Stark och denna Iron Man-rustning. Sedan fortsatte vi att lära folk om Asgardians och lärde oss mer om Super Soldiers och sedan förde vi samman dem till Avengers. Jag har alltid älskat rymdfilmer, det är därför vi gjorde Guardians of the Galaxy och publiken följde med oss. Jag har alltid velat göra en tidsresa, att vi äntligen fick göra "Avengers: Endgame". Multiversum är nästa steg i utvecklingen av MCU, och Doctor Strange in the Multiverse of Madness kommer att fördjupa det på ett sätt som kommer att ha en krusningseffekt för en tidigare Disney Plus-serie (det är inte WandaVision), och för filmer efter en . mycket roligt sätt."

Det verkar troligt att Time Stone, Oändlighetsstenen som finns i hjärtat av Eye of Agamotto, som bärs av Sorcerer Supreme, kommer att öppna åtminstone några av portarna till multiversum. Faktum är att en synopsis för Doctor Strange 2 som dök upp på Backstage avslöjade att: "Efter händelserna i Avengers: Endgame fortsätter Dr. Stephen Strange sin undersökning av Time Stone. Men en gammal vän som blev fiende sätter stopp för hans planer och pressar Strange för att släppa lös outsäglig ondska."

Det finns en extern möjlighet att vännen som blev fiende kan vara Wanda; trots allt var hon och Strange en del av Avengers-teamet som slogs mot Thanos., och Wandas användning av magi kunde skilja henne åt i strid med trollkarlens högsta.

Men denna allierade som blev antagonist är mycket mer sannolikt att vara Chiwetel Ejiofors Mordo. Medan Mordo initialt kämpade tillsammans med Strange i den första filmen, blev han till slut besviken på det sätt som Strange and the Old Man hade visat upp med naturlagarna. Med tanke på att (Baron) Mordo också är en skurk i serierna, verkar det troligt att han är en av Doctor Strange-skurkarna i Multiverse of Insanity.

WandaVision

Wandas Halloween-outfit var en bra ledtråd för hennes Scarlet Witch alter ego. (Bildkredit: Marvel Studios)

Hur kommer du att konfigurera WandaVision Doctor Strange 2?

"Jag tror inte att doktor Strange [i galenskapens multiversum] skulle vara vettigt om vi inte hade WandaVision", berättade Olsen för USA Today i januari 2021. "[Wanda] stod verkligen upp för rollen som gavs till henne, att vara den personen med förmågor och krafter. [WandaVision] är som fullt ansvar och medvetenhet om ägande av vad som gör henne unik och ansvar för sin livserfarenhet. Det känns som en berättelse om ålderdom på ett vuxet, tjejigt sätt för henne med den här showen."

De två senaste avsnitten av WandaVision har avslöjat att Wanda Maximoff är mycket kraftfullare än vi misstänkte.; i själva verket har häxan Agatha Harkness bekräftat att Wanda är ännu mäktigare än Sorcerer Supreme själv.

Vi hade alltid antagit att Wandas magiska krafter bara var resultatet av hennes exponering för Mind Stone som en del av HYDRAs upplevelser i hennes hemland Sokovia. Det är dock bara halva historien - han föddes med begränsade telekinetiska och telepatiska förmågor, men att komma i kontakt med den tidigare nämnda Infinity Stone gav dem ett enormt uppsving.

Nu är hon den röda häxan, en unik varelse med förmågan att utöva kaosmagi, och uppenbarligen också ett Nexus-väsen med kraften att manipulera verkligheten. Agatha förklarar att den röda häxan "inte föddes, hon var förfalskad. Hon har ingen klan, ingen förtrollning behövs. Det är hans öde att förstöra världen."

I slutet av WandaVision besegrade Wanda Agathas planer på att stjäla hennes energi och stänga ner Hex Field som hade förvandlat staden Westview till en levande komedi. Som ett beklagligt resultat upphörde den reinkarnerade visionen och dess dominerade söner, Billy och Tommy, att existera.

Men bilder efter krediter i slutet av WandaVision visade att Wanda flyttade till en avskild bergsstuga, möjligen nära Mount Wundagore, platsen för hennes födelse i serierna. Medan Wanda verkade normal, var en andra Scarlet Witch-inkarnation av sig själv upptagen i ett bakrum, trollformler och absorberade information från Darkhold. Denna ökända "Book of the Damned" är en viktig källa till information om svart magi.

Därefter, Vad gör Scarlet Witch? Det faktum att Billy och Tommys rop på hjälp var tydligt hörbara tyder på att hon försökte hitta ett sätt att få tillbaka dem; det skulle passa in i komikernas handling, där tvillingbröderna också var magiska konstruktioner som senare reinkarnerades.

I själva verket Scarlet Witchs "sökning" kan vara det som för samman Doctor Strange och Wanda. När allt kommer omkring är det en del av Sorcerer Supremes mandat att vara på jakt efter andra utövare av magi, särskilt de som går för djupt in i mörka konster. Han är säker på att vara intresserad av någon som kan använda kaosmagi och till och med kan ta hjälp av Agatha, dömd till ett liv i skärselden sitcom av Wanda.

Det finns också en mer subtil antydan om att den här scenen är en direkt startplatta för Doctor Strange i Multiverse of Madness - en bromsad version av Michael Giacchinos Doctor Strange-tema är en del av poängen.

WandaVision

Evan Peters Pietro Maximoff var inte så viktig för galenskapens multiversum som vi ursprungligen trodde. (Bildkredit: Marvel / Disney)

Ställer WandaVision också upp Marvel Multiverse?

När Evan Peters dök upp vid Wandas tröskel som den bortgångne brodern, Pietro, trodde vi att det var vår första glimt av Marvel Multiverse. När allt kommer omkring hade Peters spelat Peter Maximoff (aka Quicksilver) i icke-MCU X-Men-filmerna (Aaron Taylor-Johnson hade tidigare spelat rollen i Avengers: Age of Ultron), vilket antydde att det fanns en splittring av verkligheten.

Det visade sig att den verkliga förklaringen var mycket mer vardaglig. WandaVision Pietro var helt enkelt Agathas marionett, en spion som skickades för att upptäcka information om den värld Wanda hade skapat. Istället för att vara en riktig crossover med X-Men-filmernas distinkta tidslinje, var det helt enkelt en omprogrammerad version av Ralph, den faktiska invånaren i huset som Agatha hade tagit över under sin skumma Agnes-skena. Det faktum att han såg ut som den andre Pietro har ingen innebörd i universum: han var bara ett påskägg för tittarna. Dörrarna till multiversum förblir stängda.

Som sagt, de verklighetsförändrande förmågorna som Wanda avslöjade i WandaVision kan vara nyckeln till att låsa upp MCU-versionen av Multiverse. I Marvel Comics berättelsebåge, Wanda försökte använda sina universumförändrande förmågor för att skapa en ny och förbättrad verklighet där livet är bättre för alla. Kanske kommer planerna på ett nytt utopiskt universum att vara katalysatorn för Doctor Stranges mångsidiga galenskap?

Alla avsnitt av WandaVision finns nu tillgängliga på Disney Plus.

 

TOPP. 1
Disney +
Disney +
En förstklassig annonsfri upplevelse; Obegränsade nedladdningar på upp till 10 enheter; Över 100 titlar i 4K UHD och HDR

 

Dela detta