För att öka interaktionen mellan kreatörer och användare kommer YouTube att lägga till unika konto-ID:n till kanaler, liknande de som finns på sociala medieplattformar.

Du kanske känner dem bäst från "@"-symbolen som visas före ett användarnamn. När den här funktionen lanseras (öppnas på en ny flik) kan du nämna innehållsskapare eller andra användare för att "öka [en videos] synlighet och [hjälpa den att nå] nya målgrupper. YouTube implementerade något liknande för ett tag sedan. Kreatörer kan nämna andra kanaler i videotitlar och beskrivningar (öppnas i en ny flik) eller be folk att nämna andra användare i livechattar, men det är allt.

Identifierare, å andra sidan, kommer att användas på fler ställen, som YouTube-klipp, kanalsidor, videobeskrivningar, kommentarer och till och med i kanalens URL. När det gäller de mnemoniska webbadresserna verkar det som att Google gör sig av med dem till förmån för identifierare. En hjälpsida på YouTube (öppnas på en ny flik) avslöjar att kanaler inte längre kan ställa in eller ändra anpassade webbadresser, men kommer fortfarande att stödjas när den nya funktionen släpps.

lyfta i vågor

Spärren kommer att rullas ut i etapper, enligt YouTube. Under resten av oktober kommer kreatörer att meddelas (via e-post eller YouTube Studio) när de kan skapa sina användaruppgifter så att de kan göra anspråk på dem före någon annan. Kanaler som redan har en anpassad webbadress byter automatiskt till det nya systemet. Denna unika URL kommer att vara identifieraren i framtiden.

Según otra página de ayuda de YouTube (se abre en una nueva pestaña), qué canales obtienen la mejor selección «depende de una serie de factores», como la presencia en la plataforma, la cantidad de suscriptores y la actividad del canal. Presumiblemente, las cadenas más grandes serán las primeras. También se espera que la función de identificadores reduzca los imitadores de canales. YouTube quiere asegurarse de que tú, el espectador, estés interactuando con el creador correcto.

Kanaler har fram till den 14 november på sig att välja sina unika identifierare, varefter YouTube skapar en åt dig, men de är inte huggna i sten. Du kan när som helst gå till sidan Hantera (öppnas i en ny flik) och ändra den.

tik tok tävling

När vi tittar på den här funktionen kan vi inte låta bli att tro att detta är ytterligare ett försök att konkurrera med TikTok. Plattformen har sin egen version av identifierare, så det är vettigt att YouTube kopierar den.

YouTube Shorts har också varit mycket framgångsrikt. Alphabets vd Sunder Pichat säger att det nya videoformatet får mer än en miljard visningar om dagen. Som ett resultat har YouTube alltid stöttat Shorts, lagt till nya funktioner nästan varje månad och tillåter användare att tjäna pengar på sitt innehåll.

Jämfört med Meta Instagram Reels kan Shorts sägas vara den riktiga rivalen till TikTok. Det ska bli intressant att se hur YouTube fortsätter att bygga vidare på det och vad Metas svar kommer att bli. Att tvinga på rullar på människor har slagit tillbaka, så ett annat tillvägagångssätt kan behövas.

På tal om Meta, företaget höll nyligen sin Connect 2022, där det äntligen avslöjade Project Cambria, nu bytt namn till Meta Quest Pro-headsetet. Se till att kolla in TechRadars bevakning av evenemanget.

Dela detta