Apple har höjt sitt säkerhetsspel med en ny tjänst som kommer att skicka kritiska säkerhetsuppdateringar till användarna snabbare.

Det nya Rapid Security Response, som avslöjades på WWDC 2022, som förbereds för iPhone, iPad och Mac-enheter (öppnas i en ny flik), kommer att hjälpa till att säkerställa att de senaste uppdateringarna rullas ut snabbare än någonsin.

Även om detaljerna är knappa vet vi att Apple kommer att sluta paketera säkerhetsuppdateringar med fullständiga systemfixar, och att dessa inte kommer att kräva en omstart av enheten för att träda i kraft.

Snabbt säkerhetssvar

Vanligtvis måste iOS- och macOS-enhetsägare vänta på en fullständig systemkorrigering för att få förbättrad säkerhet på sina enheter. Det tar inte bara mycket tid, utan många användare avstår från att installera dessa uppdateringar helt och hållet.

Men med Rapid Security Response kan nyckeluppdateringar "användas automatiskt mellan standardprogramvaruuppdateringar."

En annan viktig förändring är att vissa uppdateringar inte längre kräver att enheten startas om, utan istället träder i kraft så fort de är installerade.

Enligt MacRumors är funktionen nu tillgänglig i iOS 16-utvecklarbetan, under avsnittet Automatiska uppdateringar. I avsnittet finns det en ny växel vars förklaring säger "vissa uppdateringar kanske inte träder i kraft förrän du startar om din iPhone", nyckelordet för den frasen är: vissa.

Apple introducerade också en unik säkerhetsfunktion som heter Safety Check, som gör det möjligt för offer för övergrepp att snabbt och sömlöst bryta alla band med sina missbrukare. Säkerhetskontroll tillåter bland annat användare att fjärrinaktivera meddelanden på sekundära enheter eller inaktivera platsspårning.

Face ID, en funktion som tillåter Apple-enhetsägare att låsa upp sina enheter med sina ansikten, snarare än lösenord eller fingeravtryck, har också uppdaterats för att stödja liggande läge. Hittills har funktionen bekräftats fungera på iPhone 13 Pro och en iPhone 12 Pro Max.