Demos var centrala för spelscenen under 90-talet och början av 2000-talet, vilket gjorde att du kunde spela de tidiga stadierna av kommande spel och väcka aptiten för deras fullständiga släpp senare under året. Problemet var att de var dyra att tillverka och tog utvecklarnas uppmärksamhet från det sista spelet. Under de senaste 15 åren har demos i stort sett försvunnit från scenen, med alfa- och betatester för multiplayer-spel som tagit sin plats, och enspelarutvecklare väljer trailers och en stor marknadsföringsframgång för att skapa spänning på lanseringsdagen.

Microsoft vill ändra på allt detta.

Teknikjätten har avslöjat en kommande Xbox Game Pass-uppdatering som heter Project Moorcroft. Det kommer att tillåta utvecklare att demonstrera sina spel för alla Xbox Game Pass-prenumeranter och skapa förväntan på en titel innan den släpps.

Förutseende att utvecklare kanske inte skulle kunna investera tid och pengar för att skapa en demo vid sidan av själva spelet, sa Microsoft att det skulle kompensera spelskapare. Han hoppas att detta kommer att uppmuntra utvecklare att delta i programmet, särskilt eftersom utvecklare förutom de pengar de kan tjäna kommer att ha tillgång till data om deras spels prestanda.

Den här nya Xbox Game Pass-funktionen är riktad till indieutvecklare och Microsoft talar om det som ett kurerat urval, så det låter som att det kan vara ett bra utrymme i din sub för att regelbundet kolla in några konstiga och underbara nya spel.

Microsoft har inget fastställt releasedatum för Project Moorcroft-uppdateringen, annat än att säga att den kommer ut i år. Förmodligen kommer vi att lära oss mer om programmet – och kanske till och med lära oss om några av de tidiga indiespelen som släppte demos genom det – på Microsofts presskonferens i helgen. Så här tittar du på Xbox och Bethesdas spelshowcase.

Medan Xbox Game Pass har varit bra för oss att testa spel efter att de har lanserats, kommer PS Plus att följa efter när Sony lanserar sin förnyade prenumerationstjänst senare denna månad, komplett med en väldesignad introduktionsdemo för ett förlanseringsspel. . det erbjuder bara något annat. Att få chansen att se ett spel avslöja och omedelbart spela en smygtitt är något jag verkligen saknar på 90-talet. Jag är glad att Microsoft försöker ta tillbaka det.

Dela detta