Wear OS 3.5 är den största uppdateringen av Wear OS-smartklockor hittills. I samarbete med Samsung erbjuder den snabbare appladdningstider, Fitbit-driven träningsspårning, ett omdesignat gränssnitt och mer.

Dess debut tillkännagavs tillsammans med Pixel 7 och 7 Pro vid Googles evenemang i oktober 2022, där Pixel Watch visades upp.

Det är en betydande uppdatering som kan blåsa nytt liv i operativsystemet, om den accepteras av konsumenter och smartwatch-tillverkare.

Nedan hittar du fullständig information om allt Wear OS 3.5 har att erbjuda, tillsammans med information om när, var och hur du kan få det.

Innehållsförteckning

klippa för att jaga

  • Vad är? Den senaste versionen av Googles smartwatch-operativsystem
  • När kom den ut? Nu först för Pixel Watch, sedan andra wearables
  • vad kostar det? Det är gratis

Släppdatum för Wear OS 3

Wear OS 3 tillkännagavs vid Google I/O Developer Conference i maj 2021 och blev först tillgängligt i augusti 2021.

Vid Googles evenemang i oktober 2022 tillkännagavs Wear OS 3.5 tillsammans med Pixel Watch, som visar upp Fit Bit-funktioner som möjliggör många fler träningsfunktioner än vad som tidigare erbjudits.

Bär OS 3-kompatibilitet

(Bildkredit: Future/Lance Ulanoff)

Även om den har varit tillgänglig sedan 2021, finns det för närvarande väldigt få smartklockor som faktiskt kör Wear OS 3. Faktum är att när detta skrivs kan du bara få det på Samsung Galaxy Watch 4, Samsung Galaxy Watch 4 Classic och den mycket dyra , Montblanc Summit 3.

Ingen tidigare tillgänglig smartklocka har fått en mjukvaruuppdatering till Wear OS 3, men vissa kommer; med Fossil Gen 6, Michael Kors Gen 6, Skagen Falster Gen 6, Razer X Fossil Gen 6, TicWatch Pro 3, TicWatch Pro 3 Ultra och TicWatch E3, alla teoretiskt uppdaterade före slutet av 2022.

Några av dagens bästa smartklockor kunde också uppgraderas, men inga andra enheter har bekräftats ännu.

Vi förväntar oss också att nya Wear OS 3 smartklockor kommer att lanseras snart, inklusive Google Pixel Watch-serien och Samsung Galaxy Watch 5.

Observera att för att använda en Wear OS 3-klocka behöver du också ett kompatibelt operativsystem på din telefon. I teorin fungerar det med både iOS och Android, men i skrivande stund är det bara Montblanc Summit 3 som inkluderar iOS-stöd; Galaxy Watch 4-linjen gör det inte, och varken Pixel Watch eller Galaxy Watch 5-linjen borde göra det ensamma.

Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro-telefoner och Google Pixel Watch med grön-blå bakgrund

Montblanc Summit 3 är ett sätt att få Wear OS 3 (Bildkredit: Google / TechRadar)

Funktioner i WearOS 3

Det finns mycket att se i Wear OS 3.5, men det är värt att notera att inte alla funktioner kommer att vara tillgängliga på alla klockor. Noterbart är att Samsung Galaxy Watch 4-serien kör One UI Watch ovanpå Wear OS, vilket förändrar utseendet och känslan och vissa aspekter av användargränssnittet.

Nedan finns en översikt över vanliga Wear OS 3.5-funktioner – funktioner du kan förvänta dig att hitta på Pixel Watch och alla andra bärbara Wear OS 3.5-enheter som inte har blivit särskilt anpassade, som Samsungs nuvarande Galaxy Watch-serie. , där du kan förvänta dig mer variation.

snabbare och längre

Google samarbetade först med Samsung för att skapa Wear OS 3.5 (öppnas i en ny flik), och resultatet är en kombination av Wear OS 2 och Samsungs Tizen-baserade bärbara operativsystem; med några nya funktioner lagt till för god åtgärd.

Viktiga förbättringar från detta samarbete inkluderar upp till 30 % snabbare appladdningstider (än Wear OS 2) och bättre batteritid. Denna senaste förbättring gör det mer möjligt att göra saker som att köra pulsmätaren hela dagen eller spåra din sömn utan att behöva ladda den först på morgonen, varje morgon.

Ett förbättrat gränssnitt

En grafik som visar en bricka i Wear OS 3

Det finns många fler brickor tillgängliga i Wear OS 3 (Bildkredit: Google)

Wear OS 3 medför också förändringar i gränssnittet, och Google fokuserar på att göra det snabbare och enklare att använda din bärbara enhet. Ingen vill spendera timmar på att bläddra igenom menyer på en klockas relativt lilla skärm, så fokus ligger på genvägar och gestkontroller; plus möjligheten att använda Tiles (i huvudsak miniwidgets) för att anpassa din klockas startskärmskarusell på fler sätt än någonsin tidigare.

Du får också snabb tillgång till smarta hemkontroller i Google Home och kan snabbt växla mellan appar som används med en ny uppgiftsväxlare.

En anpassad överlagring

En Samsung Galaxy Watch 4 Classic på någons handled

Samsung använder sitt eget gränssnitt med Wear OS 3 (Bildkredit: Future)

Precis som Android-smarttelefontillverkare kan lägga till ett anpassat gränssnitt ovanpå Android, kan smartwatch-tillverkare nu göra ett liknande trick med Wear OS, så plattformen kommer inte nödvändigtvis att ha samma beteende på alla smartwatches.

Detta borde ge köparna fler valmöjligheter och fler möjligheter att hitta ett gränssnitt och funktioner de verkligen gillar.

En UI Watch, som finns i Galaxy Watch 4-serien, är ett tidigt exempel; den erbjuder ett antal Samsung-appar och tjänster utöver Googles, och drar ytterligare paralleller till Samsungs smartphone-gränssnittsdesign.

Nya och förbättrade Google-appar

Google använde denna möjlighet för att omforma och förbättra Google Assistant och Google Maps, samt lägga till stöd för fler länder i Google Pay (som snart kommer att ersättas av återkomsten av Google Wallet) och föra YouTube Music till din handled.

Fitness drivs av Fitbit

En graf som visar körspårning på en Wear OS 3-klocka

(Bildkredit: Google)

Med tanke på att Google nu äger Fitbit är det ingen överraskning att en del av det senare företagets erfarenhet har tagit sig till Wear OS 3. Detta inkluderar funktioner som handledsbaserade målfirande och olika verktyg för att spåra dina hälsoframsteg över tiden. dagen

Den exakta träningsspårningsförmågan beror på hårdvaran som din smartklocka erbjuder; de flesta, men inte alla, inkluderar till exempel GPS och pulsmätare, och det finns också mindre vanliga funktioner som EKG och blodsyremätare.

De bästa apparna från tredje part

Logotyper för olika applikationer tillgängliga i Wear OS 3

(Bildkredit: Google)

Google driver också på att förbättra stödet för tredjepartsappar på ett antal sätt. Å ena sidan gör företaget det enkelt för utvecklare att skapa fantastiska appar i första hand; med verktyg som ett nytt tile API och skin layout editor.

Utöver det strävar Google också efter att belöna utvecklare för högkvalitativa appar, och straffa de som kräver liten ansträngning, genom att justera deras sökrankning i Play Butik.

Google har riktlinjer för vad bra Wear OS-appar ska göra, som att se till att de är formaterade för fyrkantiga och cirkulära skärmar, har tydlig, lättläst text och får appen att fungera utan en smartphone eller surfplatta.

Alla smartwatch-grunderna du kan förvänta dig

Ovan beskrev vi hur Wear OS 3.5 avviker från och förbättrar Wear OS 2, men behåller också alla kärnfunktioner från den tidigare plattformen, som aviseringar, timers, larm och mer.

Dela detta