WandaVision-spoilers följer.

Wanda Maximoff har varit känd som den röda häxan sedan han först dök upp i Marvel-serier på 1960-talet, men du kommer inte ha hört någon av hans andra Avengers använda monikern på skärmen.

När Agatha Harkness kallade Wanda en Scarlet Witch i "Previously On", det åttonde avsnittet av WandaVision, blev hon den första karaktären att nämna namnet i Marvel Cinematic Universe. Men hur han formulerade det antydde att han var mycket mer än din genomsnittliga superhjältes alias.

Avsnittet innehåller starka antydningar om det Wandas krafter mot Thanos de skapades av en mystisk varelse gömd i en av Infinity Stones, och att hon är en av få varelser som kan använda en mytisk energikälla känd som Chaos Magic.

WandaVision

(Bildkredit: Marvel Studios)

Vad det än betyder har det enorma konsekvenser för MCU. Så vi gick in i serierna WandaVision och Marvel för att förklara vad de kunde betyda. Scarlet Witch och kaosmagi för säsongsfinalen, Wanda själv och den kommande Doctor Strange-filmen som utspelar sig i World's Multiverse.

Agatha Harkness använde en falsk Pietro, "Fietro" för att spionera på Wanda när hon försökte upptäcka sina Scarlet Witch-krafter.

Vad vet vi om kaosets magi i Marvel Cinematic Universe?

Medan vi inte förstår mycket om dess mekanik ännu vet vi nu att Chaos Magic är anledningen till att Wanda Maximoff kunde förvandla staden Westview, New Jersey till en levande sitcom.

Efter att ha tillbringat hela WandaVision med att försöka lista ut hur Wanda kunde få en hel stad att interagera i "komplexa scenarier" över stora avstånd, häxan Agatha Harkness löste äntligen pusslet i avsnitt 8.

Agatha höll Wandas tvillingsöner, Billy och Tommy, som gisslan, och sa till Wanda: "Du har ingen aning om hur farlig du är. Du ska vara en myt, en varelse som kan skapa spontant och här använder du den för att förbereda frukost till middag. Dina barn och Vision, allt det lilla liv du har skapat... Det är kaosets magi, Wanda. Och det gör dig till den röda häxan.

Varför är den scharlakansröda häxan viktig?

I Marvel-serierna är Scarlet Witch superhjältealiaset för Wanda Maximoff.

Även om de så småningom blev Avengers, dök Wanda och hennes tvillingbror Pietro först upp som medlemmar av Magnetos X-Men Brotherhood of Evil Mutants; sedan fick de reda på att Magneto var deras far. Denna version av Wanda fick smeknamnet Scarlet Witch av arga invånare i en stad som hon av misstag brände ner.

Namnet har en annan betydelse i Marvel Cinematic Universe.

Även om Wanda-inkarnationen länge informellt har kallats Scarlet Witch, användes inte namnet i någon av MCU-filmerna eller TV-programmen förrän Agatha tog upp det i förgrunden. Jimmy Woo försäkrade SWORD Haywards regissör i avsnitt 5 att Wanda inte har ett "roligt smeknamn."

Scarlet Witch

(Bildkredit: Marvel / Disney)

Hur Agatha säger till Wanda att hon är Scarlet Witch antyder att detta är en specifik och kanske unik enhet med enorm kraft i MCU.

Wanda har en vision av den Scarlet Witch i Mind Stone.

Hur fick Wanda dessa Scarlet Witch-krafter?

Vi vet att Wandas förmågor är en kombination av de medfödda krafterna hon föddes med och hennes exponering för Spirit Stone, Infinity Stone som finns i Lokis scepter.

"Previously Us" bekräftade att en 10-årig Wanda använde en sannolikhetsbesvärjelse för att rädda Pietro och henne själv från en oexploderad bomb i Sokovia. År senare, när hon anmälde sig frivilligt till HYDRAs topphemliga experiment för att skapa dominerade människor, skyddade hennes krafter henne (nästan permanent) från Mind Stone - hennes energi hade dödat alla som kom henne nära. Mind Stone ökade sedan Wandas förmågor exponentiellt.

Vi vet inte exakt hur denna maktöverföring kom till, men det verkar troligt att den Scarlet Witch var en varelse som levde i Mind Stone. När Wanda tittade på stenen såg hon en kvinnofigur, med den kronformade hjälmen som traditionellt bärs av den scharlakansröda häxan i serierna; det var också en del av Wandas Halloween-kostym i det sjätte avsnittet av WandaVision, "All-New Halloween Spooktacular! ».

Vi antar det den röda häxan såg Wanda som det perfekta kärlet för sin energi och besatte henneoch delar med sig av sina enorma krafter i processen. Tillsammans med sina tidigare förmågor hade Wanda nu starka telepatiska och telekinetiska förmågor, såväl som kraften att manipulera materia, som vi såg i WandaVision. Det är förmodligen därför Wanda är en av de enda varelserna i MCU som är stark nog att ta sig an Thanos. (Som Captain Marvel, som sitter bredvid honom i toppen av Super Hero League, är hans förmågor resultatet av exponering för en Infinity Stone.)

Faktum är att hur Scarlet Witch manifesterar sig påminner om hur Phoenix Force framstår för X-Men Jean Grey. I serierna är Wanda och Jean varelser från Nexus och har förmågan att påverka sannolikheter. Att veta att 10-åriga Wanda omedvetet utövade en sannolikhetsförtrollning och ledtrådar från avsnitt 7 om att MCU Wanda också har kopplingar till Nexus, tyder på att hennes förmågor gjorde henne till den perfekta värden för Scarlet Witch. modifiering av verkligheten. .

Frågan är: Kan Wanda kontrollera denna kaosmagi? Jean Gray har alltid haft problem med Phoenix, och till och med en häxa så stark som Agatha Harkness trodde (och kanske till och med hoppades) att Chaos Magic var en myt. Traditionellt sett kräver stor makt stort ansvar, men kan Wanda hantera det?

Vad är kaosmagi i Marvel Comics?

Det är redan klart från WandaVision att MCU-stammen av Chaos Magic är en löjligt kraftfull form av magi som ger sina innehavare kraften att pussla ihop verkligheten som de tycker är lämpligt; du kommer inte att förvandla en hel stad till en. Sitcom med lite besvärjelser. vanföreställningar.

I serierna, Chaos Magic går tillbaka tusentals år. Chthon var en av de äldre gudarna och en demon som använde sina kaosmagiska förmågor för att underkuva jorden, där han var känd som kaosguden. Han sköts ner av en grupp trollkarlar, som lyckades fånga honom inne i Mount Wundagore i det östeuropeiska landet Transia.

Konstig läkare

(Bildkredit: Marvel Studios)

Tusentals år senare var det här serieversionen av Wanda Maximoff föddes och en del av Chthons kaosenergi fördes vidare till barnet. Detta förbättrade Wandas naturliga mutantförmågor, ungefär som Mind Stone förbättrade MCU Wandas förmågor. Detta betyder att det finns en rimlig chans att Scarlet Witch-enheten från MCU kommer att spela en liknande roll som Chthon i serierna-

Hur kommer Chaos Magic att spela ut i nästa Doctor Strange in the Multiverse of Madness?

Vad betyder detta för Doctor Strange in the Multiverse of Madness?

I serierna, Agatha Harkness tränade Wanda att få ut det mesta av den kaosmagi hon tidigare använt instinktivt.. Vi är fortfarande inte säkra på vad MCU Agathas motiv är, medan hennes ansträngningar att fastställa källan till Wandas kraft verkar dystra, finns det en chans att hennes mål är att skydda jorden från en farlig magisk kraft, men det gör hon. .Du kan också erbjuda att ta emot Wanda. som student.

Oavsett om Agatha har en roll att spela i MCU bortom WandaVision kommer den högsta trollkarlen, även känd som Doctor Strange, att ha en skyldighet att intressera sig för Wandas förmågor och se till att de inte hotar henne.

I serierna var Strange till en början skeptisk till existensen av Chaos Magic, men nu när ett gigantiskt energifält har förvandlat invånarna i en stad till sitcom-karaktärer, måste MCU-inkarnationen noteras. Kanske nästa Doctor Strange in the Multiverse of Madness (som utan tvekan kommer att inkludera Wanda när den kommer 2022) kommer att introducera Supreme Sorcerer-utbildningen för Ms. Maximoff för att få ut det mesta av hennes Scarlet Witch-förmågor?

Nya avsnitt av WandaVision finns tillgängliga varje fredag ​​på Disney Plus.

 

Dela detta