Indiens ministerium för elektronik och datorer har hävt förbudet på den officiella webbplatsen för den populära mediaspelare-appen VLC Media Player, som lanserades i februari 2022.

Som TechCrunch (öppnas i en ny flik) rapporterade, kom tillkännagivandet om hävandet av förbudet inte från ministeriet, utan från den New Delhi-baserade förespråkargruppen Internet Freedom Foundation (IFF), som gav VLC-utvecklare VideoLan , "rättsligt stöd" .

Att häva förbudet kan innebära slutet på sagan, även om VideoLAN utan tvekan kommer att fortsätta att söka efter svar på ett debacle som företaget säger bröt mot indisk lag.

VideoLAN VLC förbudssvar

Det är inte klart om VideoLAN lämnade in ett juridiskt meddelande genom IFF förra månaden och krävde ett svar från den indiska regeringen, hade någon koppling till processen.

En él, VideoLAN afirmó que, según las reglas de bloqueo de computadoras de la India de 2009, el gobierno estaba legalmente obligado a proporcionar una razón para la prohibición. Aunque la prohibición ya no está vigente, probablemente todavía lo esté.

Som en del av underrättelsen begärde VideoLAN en rättvis förhandling för att ifrågasätta förbudet, och även om det inte längre är nödvändigt kan företaget fortfarande känna sig förolämpat och besluta att vidta rättsliga åtgärder.

En annan konstig implikation av förbudet är att det verkar gå emot den indiska regeringens åtagande att använda programvara med öppen källkod under det pågående initiativet Digital India.

Själva förbudet var ytligt och kringgicks lätt av en VPN, eftersom det bara gällde webbplatsen där VLC är tillgängligt, videolan.org (öppnas i en ny flik).

Men VideoLAN-presidenten och VLC-huvudutvecklaren Jean-Baptiste Kempf sa tidigare till TechCrunch (öppnas i en ny flik) att förbudet, som införts av flera Internetleverantörer (ISP), skadar VLC:s rykte, såväl som nya användare. , eftersom de kan ha skickats till webbplatser som är värd för potentiellt komprometterade versioner av VLC.

Dela detta