Många undrar vad VRR är?  Det är en av många akronymer som svävar runt TV-inslag nu för tiden.Men du vill förstå det för att se till att du är fullt informerad när du köper en ny TV, speciellt om du planerar att använda den för att spela spel på en Xbox Series X / Xbox Series S eller PS5.

VRR eller, vad kallas variabel uppdateringsfrekvens, är en nyckelfunktion för att uppnå en jämn och artefaktfri bild när du spelar spel, vilket säkerställer en skarp bild för offline- och tävlingsspel.

Men Hur fungerar det och hur stor skillnad gör det egentligen? Du hittar alla svar i guiden nedan.

Vad är VRR?

VRR:s huvudsakliga uppgift är att eliminera skärmslitage vid spel. Att riva är ett slags visuellt problem, där din tv-bild flimrar i mitten av bilden innan den fortsätter som tidigare. Men vad är det som händer här egentligen?

Skärmrivning inträffar när din TV:s bilduppdatering inte är synkroniserad med hastigheten som din konsol eller din dators grafikkort levererar bilder till. Du slutar med en halv bild på skärmen att se, dvs den övre halvan av skärmen visar en bild och den nedre halvan nästa.

Detta beror på att tv-apparater inte omedelbart uppdaterar hela bilden på skärmen. En bildskärms kontroller sveper snabbt över skärmen, vanligtvis upp och ner, och uppdaterar statusen för varje pixel. Det händer för snabbt för våra ögon och hjärna att märka, tills det orsakar en synavvikelse.

Rivningen blir märkbar när du till exempel använder en 60Hz-tv och spelets bildhastighet sträcker sig från 45fps till 60fps. Detta är särskilt tydligt i snabbrörliga spel som förstapersonsskjutspel. Vänd snabbt i spelet, och skillnaden mellan informationen på skärmen kan vara väldigt olika från en bild till en annan.

Det är ett chockerande utseende.

VRR eliminerar detta genom att synkronisera skärmens uppdateringsfrekvens med den för konsolutgången. Ingen mer rivning, ingen prestationsträff eftersom konsolen eller PC:n driver takten, inte skärmen.

Den sista av oss 2

The Last of Us Part II (PS4) (Bildkredit: Sony / Naughty Dog)

VRR över HDMI 2.1

Det här konceptet att uppdatera skärmen för att matcha renderade bilder är inget nytt, men tekniken har nyligen förbättrats och blivit mycket mer tillgänglig.

VRR är nu en del av HDMI 2.1-standarden, som också stöds av eARC, och är en funktion i nästa generations Xbox Series X, Series S och PS5-konsoler.

Frame sync är inte bara för PC-spelfans längre, och VRR stöder upplösningar upp till 4K och bildhastigheter upp till 120fps, vilket är den nuvarande gränsen för vad dessa mest populära konsoler och TV-apparater kan producera.

VRR över HDMI 2.1 är en viktig standardisering av processen, för innan dess var vi tvungna att lita på G-Sync och FreeSync. Dessa är proprietära tekniker från Nvidia och AMD, och de kom långt före HDMI 2.1. Även om du får G-Sync på till exempel LG OLED-TV, är det inte lika utbrett på smarta TV-apparater som VRR.

VRR-stöd: Vilka TV-apparater, grafikkort och konsoler har de?

Tja, det vet vi redan de senaste Sony- och Microsoft-konsolerna stöder VRR. Men vad gör det annars?

Kanske överraskande, Xbox One S och Xbox One X gör det också. De använder AMD FreeSync, eftersom de har AMD-grafikprocessorer, men har också uppdaterats för att stödja VRR över HDMI.

Teknisk kunniga kanske undrar hur detta är möjligt när Xbox One X och One S inte är HDMI 2.1-konsoler.

Det är här saker och ting blir lite mer förvirrande. HDMI 2.1 är inte en enda standard, utan snarare en samling tekniker. Det är lite som 5G i detta avseende. Vissa HDMI 2.0-enheter stöder VRR över HDMI, men den lägre bandbredden för HDMI 2.0 innebär att den körs med upp till 60Hz istället för 120Hz på Xbox One X.

Denna fragmentering av HDMI är också anledningen till att vissa av de nyare HDMI 2.1-TV:erna inte stöder VRR; den köps inte bara för att den har en HDMI 2.1-kontakt. Detta kommer att vara mindre av en huvudvärk i slutet av 2021, när VRR över HDMI sannolikt kommer att bli en standardfunktion för mellanklass- och avancerade TV-apparater.

Men eftersom det här är en stödbricka just nu, Här är en titt på de mest populära avancerade TV-serierna och konsolerna/GPU:er som stöder VRR.

Konsoler

 • Xbox Series X: HDMI / FreeSync
 • Xbox Series S: HDMI / FreeSync
 • Xbox One X: HDMI / FreeSync
 • Xbox One S: HDMI / FreeSync
 • PS5: HDMI
 • PS4 Pro: Ej tillämpligt
 • PS4: Ej tillämpligt
 • Nintendo Switch: Ej tillämpligt

Grafikkort

 • Nvidia RTX 3000-serien: HDMI / G-Sync
 • Nvidia RTX 2000-serien: HDMI / G-Sync
 • Nvidia GTX 1000-serien: G-Sync (endast med DisplayPort-kontakt)
 • AMD Radeon RX 6000-serien: HDMI / FreeSync
 • AMD Radeon RX 5000-serien: HDMI / FreeSync
 • AMD Radeon RX 500-serien: FreeSync

tv

 • LG OLED CX / GX-sortiment: HDMI / FreeSync Premium / G-Sync
 • LG OLED BX-sortiment: HDMI / FreeSync Premium / G-Sync
 • Sony OLED A8: Ej tillämpligt
 • Panasonic HZ2000: Ej tillämpligt
 • Panasonic HZ1000: Ej tillämpligt
 • Samsung Q90T / Q95T: HDMI / FreeSync Premium
 • Samsung Q80T: HDMI / FreeSync

Vad säger detta oss? Avancerade TV-apparater från Samsung och LG är överlägset bäst när det kommer till nästa generations konsolfunktioner.

Det finns dock andra faktorer som komplicerar det.

48-tums LG CX OLED

LG CX OLED (2020) (Bildkredit: LG)

Problem ett: Refresh Rate Range

Varje VRR-kompatibel TV eller bildskärm har ett funktionsområde, de olika uppdateringsfrekvenser som den kan arbeta med när du använder VRR. Det brukar vara något i stil med 40-120Hz, som på den underbara LG CX OLED.

Det betyder att det inte fungerar för spel som prioriterar visuell kvalitet framför bildhastighet och siktar på 30 fps prestanda. Det finns dock en lösning.

Vissa VRR-skärmar har en funktion som kallas LFC (Low Frame Rate Compensation). Detta gör att skärmen kan uppdateras dubbelt så mycket som de renderade bildrutorna. Så de håller sig synkroniserade, men TV:n jobbar dubbelt så hårt.

Detta är viktigt eftersom om Xbox Series X och PS5 marknadsförs som "120fps"-konsoler, kommer 30fps-spel troligen fortfarande att fungera. Varför? Genom att sikta på en lägre bildhastighet, och kanske till och med under-4K-upplösning, kan utvecklare använda mer av en konsols kraft för avancerade strålspårade ljus-, textur- eller skuggeffekter. De kommer sannolikt att förbättra nedsänkningen mer än en hög bildfrekvens i äventyrsspel med långsammare tempo.

Problem två: AV-mottagare

Vi har dåliga nyheter. Du kan också behöva uppgradera din hemmabioreceiver om du har en traditionell surroundljudsinställning eftersom den också måste stödja VRR. Och om du inte har en ny mottagare är det definitivt inte fallet just nu.

Lyckligtvis finns det en lösning.

Du kan ansluta din PC eller spelkonsol direkt till din TV och använda TV: ns optiska ljudutgång eller en HDMI ARC- eller eARC-kontakt för att skicka ljudet till din mottagare.

ARC och eARC förvandlar sedan en av TV: ns HDMI-ingångar till en ljudutgång.

eARC (Enhanced Audio Return Channel) är den bästa av de två. Dess anslutning med högre bandbredd tillåter mycket höghastighetsformat som Dolby TrueHD och DTS-HD att passera igenom.

AV-mottagare

(Bildkredit: LaComparacion)

Vänta, hur är det med FreeSync, V-Sync och G-Sync?

till förstår helt varför VRR över HDMI 2.1 är speciellt, det är en bra idé att se tillbaka på föregångarna till denna teknik. Låt oss börja med V-Sync, den ursprungliga lösningen på problemet med bildrivning.

V-Sync vänder på saker och ting genom att köra GPU med hastigheten på skärmuppdateringsfrekvensen, som traditionellt skulle ha varit 60Hz. GPU multiplicerar ramleveransen för att matcha skärmens kapacitet.

Rivningen är löst, men liknande visuella problem uppstår om renderingshastigheten inte kan matcha skärmens uppdateringsfrekvens. Du kommer att se fläckar där samma bild visas två eller flera gånger i rad, vilket resulterar i skakning orsakad av vad som är en intermittent halvering (eller en fjärdedel av bildhastigheten).

Det här problemet åtgärdades med Adaptive V-Sync, som introducerades av Nvidia 2012. Den inaktiverar helt enkelt V-sync när bildfrekvensen sjunker under monitorns uppdateringsfrekvens.

Ingen av metoderna var idealiska, vilket ledde till introduktionen av Nvidia G-Sync 2013 och AMD FreeSync 2015. Dessa är mycket lika VRR-implementeringen i HDMI 2.1, så skärmen ändrar sitt beteende istället för datorn.

VRR OLED-problem

Nu när vi har gett dig en inblick i denna tekniks historia måste vi ta ett steg tillbaka för att ge dig en mer teknisk titt på vad som händer bakom kulisserna. På något sätt förändrar inte VRR, G-Sync och FreeSync skärmens beteende så mycket som du kan föreställa dig.

Mycket av skärmens beteende bestäms alltid av dess maximala uppdateringsfrekvens. Ta en 120 Hz-tv som exempel.

Du kan uppdatera din skärmbild 120 gånger per sekund, eller en gång var 8,3 millisekund eller så. Varje intervall är ett tidsfönster där TV:n kan rita en bild, och dessa förblir desamma oavsett vilken uppdateringsfrekvens som VRR försöker efterlikna.

Skärmen väntar bara på att ramen ska slutföras och placerar den sedan i ett av dessa 8,3 ms-fönster.Samsung q80t

Samsung Q80T QLED TV (2020) (Bildkredit: Samsung)

Det finns inga större problem här med LCD-TV, på grund av hur de fungerar. Tillståndet för pixlarna i en LCD-skärm och ljuset som lyser upp dem är något oberoende. LCD-skärmar, inklusive Samsung QLED, har LED-bakgrundsbelysningar som sitter bakom pixlarna eller på sidorna av skärmen.

OLED-TV har ljusemitterande pixlar och detta verkar påverka deras prestanda när du använder VRR. Här är några intryck från författaren John Archer, ofta TechRadar, i Forbes:

"Det största problemet, och ett som plågar både 2019 och 2020 LG OLED-set, är att när VRR är påslagen upplever bilden en ljusstyrka/gammaförskjutning som gör att mörka områden i spel ser mörkare ut. Grå färger i den transformerade VRR. Jag såg det själv nyligen på en LG OLED48CX. »

Att ändra gammakurvan kan vara en teknik som används för att moderera skärmens ljusstyrka och förhindra flimmer som VRR kan orsaka på vissa paneltyper.. Åh, och vissa LG OLED-ägare har också klagat på VRR-relaterat flimmer.

Vad betyder det? Den perfekta OLED-TV:n för VRR-spel har ännu inte skapats. Men du kan vara säker på att det är på kurs.

Dagens bästa LG OLED TV-erbjudanden

Dela detta