Om du är ett iPhone-fan måste du ha hört nyheten nyligen att EU förbereder sig på att införa en laddarstandard för nya enheter, vilket innebär att framtida iPhones från 2024 kommer att behöva använda USB-VS.

Det är goda nyheter: Apple har använt sin egen Lightning-port för att ladda iPhones i flera år, även om nästan alla Android-telefontillverkare har antagit USB-C-standarden (och Apple själv använder USB-C för iPads).

Även om EU bara styr Europa, skulle detta mandat sannolikt tvinga Apple att handla med sina framtida iPhones runt om i världen; det skulle inte vara praktiskt för märket att sälja samma enhet med olika portar i olika länder.

Så förvänta dig att iPhone 16 2024 kommer att ha en USB-C-port, såvida inte Apple bestämmer sig för att introducera den tidigare med iPhone 15 eller till och med iPhone 14 i år (även om det senare är osannolikt, med tanke på att Apple inte har haft mycket tid att förbereda). ).

Det är inte världens undergång: USB-C är snabbare för både laddning och dataöverföring, så framtida flaggskepps iPhones kommer bara att vara bättre för switchen.

Det är dock inte fallet för Apples telefoner i världen.

Det finns många fler iPhones

Du kanske blir förvånad över att veta att inte alla iPhone som säljs varje år har ett serienummer, och icke-flaggskeppsmodeller står för en överraskande mängd försäljning. Inte bara finns det ofta prisvärda iPhone SE-modeller (av vilka vi troligen kommer att se en ny utgåva 2024), utan det finns också en enorm marknad för äldre iPhones.

Un iPhone 13 Pro Max al aire libre, visto desde atrás

(Bildkredit: LaComparacion)

Apple säljer ofta äldre modeller som man har bestämt sig för att behålla, vanligtvis för mindre än lanseringspriset. Just nu, även om iPhone 13-enheterna är de senaste, är standard iPhone 12 och iPhone 11 tillgängliga från företaget självt.

Och om du söker kan du hitta ännu äldre versioner tillgängliga från tredjepartsåterförsäljare: Walmart har en femårig historia av att sälja iPhones under försäljningssäsonger, och Amazon har vanligtvis iPhones från flera generationer i lager.

Låt oss inte glömma hela den renoverade telefonindustrin, som finns för att reparera och sälja begagnade enheter som iPhones: Apple säljer ibland dessa enheter, liksom många andra företag.

Vart och ett av dessa alternativ är bra för personer som inte har råd med den senaste iPhonen och vill ha en äldre eller mindre kraftfull version för mindre.

Glöm dessa iPhones

Om Apple från och med 2024 inte längre kan sälja iPhones med Lightning-port kommer detta inte bara att påverka iPhone 16. Nej, företaget kan inte sälja enheter utan USB-C, inklusive äldre modeller, SE-enheter och renoverade modeller också.

Bokstavligen alla telefoner som redan finns på butikshyllorna kommer att vara bra, men Apple kan inte skapa nya lager att sälja; detta innebär att om inte företaget bestämmer sig för att lagra Lightning iPhones i förväg, kanske dessa äldre modeller inte kommer att erbjudas till försäljning i EU.

Apple kan besluta att skicka alla dessa Lightning-iPhones till Storbritannien eller USA, två länder som inte styrs av EU (och den förstnämnda har sagt att de inte har för avsikt att imitera EU-styrning). Detta skulle fungera för äldre iPhones, särskilt som Apple slutade sälja inbyggda laddare, vilket innebär att det inte skulle finnas några EU-kontaktproblem för brittiska kunder.

En iPhone SE 2020 framifrån, på ett bord

(Bildkredit: framtid)

Men det betyder fortfarande att det i större delen av Europa inte kommer att finnas något lager av äldre iPhones att köpa. Det kommer inte att finnas några extra iPhone SE-enheter eller (förmodligen överkomliga) iPhone 13-enheter att hämta, vilket innebär att europeiska köpare kommer att ha den senaste enheten.

Och om det är ett problem som påverkar en stor kontinent kan Apple besluta sig för att minska produktionen av dessa modeller, vilket skulle påverka tillgängligheten i resten av världen.

Eftersom en stor del av Apples försäljning är för dessa äldre iPhones, som de placerar som prisvärda alternativ till nya, dyra flaggskepp, betyder det att de som vill köpa en ny iPhone inte har något annat val än att spendera mycket på den äldre modellen. I en levnadskostnadskris är det inte helt idealiskt.

EU-reglerna verkar dock kunna skydda den förnyade industrin: eftersom dessa telefoner redan finns på marknaden verkar det som att Apple fortfarande kommer att kunna acceptera byten, reparera dessa enheter och fortsätta sälja dem. Det kan vara ett smart sätt att komma runt reglerna, om EU går med på det. Men det finns ingen säkerhet om detta.

Stora genomgripande förändringar som denna kommer alltid att ha en krusningseffekt i många hörn av teknikvärlden, särskilt de som inte kommer naturligt från ebb och ström av tekniktrender. Och EU:s avsikt är smart: Apples insisterande på att behålla belysningsporten leder till mycket e-avfall och en del konkurrensbegränsande åtgärder.

Men varje god gärning kan få oavsiktliga konsekvenser, och EU:s blixtportförbud kan få en förödande ringverkan på den äldre iPhone-marknaden.

Åtminstone finns det gott om andra billiga Android-telefoner att titta på istället.

Dela detta