Med Harry Potter-skaparen JK Rowling till synes fast besluten att förstöra hennes arv
— och barndomen för alla som växte upp i en värld av mugglare, hippogriffer och quidditch — det finns plötsligt en lucka på marknaden för en magisk skolfantasi som inte kommer med besvärligt bagage.

Abracadabra, skolan för gott och ont. Vid första anblicken verkar Netflixs senaste originalfilm med stor budget vara skräddarsydd för att tilltala desillusionerade Potterheads. Det finns ett Hogwarts-slott där, som titeln antyder, trollformningshjältar och framtidens skurkar tränas. Det finns bevingade skelettvarelser, förbjudna skogar och elever som kan förvandlas till djur. På samma sätt, precis som sin motsvarighet, har skådespelarna i The School for Good and Evil fler kända namn än du kan föreställa dig. Till och med dess berättare, Cate Blanchett, har nominerats till en Oscar sju gånger.

Ändå är Netflix senaste fantasyerbjudande för unga vuxna (YA) inte så spännande som det låter. Det finns mycket att gilla med det, visst, men dess positiva egenskaper vägs upp av vad det inte är, och det kommer att göra det till en genomsnittlig klocka för de flesta tittare.

Agatha y Sophie se ríen mientras caminan por un callejón en La escuela del bien y del mal.

Skolan för gott och ont följer Agatha och Sophies resa för att bli prinsessor och häxor. (Bildkredit: Gilles Mingasson/Netflix)

The School for Good and Evil är baserad på romanen med samma namn av Soman Chainani, som publicerades första gången 2013. Då var Rowling fortfarande en nationell skatt snarare än en nationell förlägenhet.

    Netflix-prenumerationsalternativ:

  • 1 månadsplan: 9.99 € per månad (total kostnad 9.99 €) (öppnas i en ny flik)

Netflix senaste film har dock fastnat i utvecklingshelvetet sedan dess, med Universal fick i soffan och sedan ge bort rättigheterna innan Netflix såg potentialen för en serie som så småningom kunde skapa totalt sex avsnitt. Hej, Hollywood plågas av spöken från YA-franchiseskapare som inte ens har skaffat sig en uppföljare, så The School for Good and Evil skulle ha varit i gott sällskap om den inte hade kunnat komma igång. Du vet, med en av de där trollkvastarna.

Men filmen har ett unikt försäljningsargument. Till skillnad från Inkheart, Eragon, Stormbreaker och alla andra floppar från det sena 2000-talet som försökte dra nytta av Harry Potter-fenomenet, är dess huvudpersoner tonåringar. Ännu mer ovanligt är att de inte spelas av skådespelerskor vars skolår uppenbarligen ligger minst ett decennium efter dem; ett sällsynt men tillfredsställande castingbeslut i dagens bransch.

Broadway stammisarna Sophia Anne Caruso och Sofia Reyes (mer känd som transferstudenten Gina i den löjligt betitlade musikalen High School Musical: The Musical: The Series) spelar Sophie och Agatha, två bästa vänner som kidnappats från hemstaden där de aldrig spelade. en fot bort titeln. akademi för en mytisk påse med flygande ben som kallas en stymf. Fortfarande i chock efter sin mammas död, längtade den perfekta Sophie alltid efter att fly sin monotona tillvaro och bli en prinsessa i Barbie-stil. Agatha, den mest stökiga, nöjer sig med att tillbringa dagen med att njuta av sin häxmams recept och klappa sin älskade svarta katt. Deras resmål verkar uppenbara.

Regissören Paul Feig kämpar för att passa in i de flesta av sina löjligt staplade skådespelare

Men till sin förtret är Sophie placerad i Nevers, ett mörkt och förslappat läger befolkat av manliga vakter och sadistiska tonåringar som verkar ha rymt från en My Chemical Romance-video. Agatha tror att hennes öde är ännu värre: hon har skickats till Evers, där vackra unga prinsar (son till Jamie Flatters från Camelot) och färgen fuchsia härskar. Var det helt enkelt en olycklig prästerlig sammanblandning? Eller, mer troligt, är de två hjältinnorna på väg att ge sig ut på en bergochdalbana av självupptäckt?

De förenklade livslärdomarna på dessa resor - "Var sann mot den du är", "Värda om meningen med vänskap" och "Låt inte ditt sinne förgiftas av en ond ande med en 200 års vendetta" skulle tyda på att du fortfarande vi är i den högre delen av Disney Channels demografi. Ändå kan vissa tweens hitta sig själva gömma sig bakom soffan när filmen går in i skräckens PG-13-rike.

Det finns några särskilt mardrömslika bilder som visas i Trial by Tale (i huvudsak en sagoversion av The Hunger Games), med scener som sträcker sig från medvetna tankar som hotar att sänka sina pirayantänder i Sophie till pumpan med huvudet på Fågelskrämman som svänger med en yxa. Se också upp för den eldsprutande monstrositeten som plötsligt dyker upp från en elevs tatuering i Never, en av flera mycket kreativa miljöer som erbjuder en paus från alla tonårsmelodramer.

Agatha och Sophie håller varandra i hand och ler mot varandra i Skolan för gott och ont.

Skolan för gott och ont gör vissa saker bra, men inte allt. (Bildkredit: Helen Sloan/Netflix)

Faktum är att även om regissören Paul Feig initialt medger att han har reservationer mot dess världsbyggande förmågor, imponerar The School for Good and Evil ofta visuellt. Naturligtvis finns det fortfarande några kedjade CGI (se den oundvikliga klimatuppgörelsen). Men Feigs insisterande på att spela in så många scener som möjligt på verkliga platser – mestadels landmärken i Belfast som St Anne's Cathedral och Ulster Folk Museum – och smart användning av jugend ger filmen en annan sensation och levde väldigt långt från det vanliga. grön skärm estetisk, om den termen kan användas.

Som mannen bakom Bridesmaids, Spy och, mer splittrande, 2016 års helt kvinnliga Ghostbusters, har Feig varit en beundransvärd allierad till kvinnlig komedi. Så det är lite tråkigt att det inte ger sina två huvudroller många flashiga skämt, och att dess girl power-berättelse spåras ur av ett pojkbråk. Agatha och Sophie besitter massor av mod och tapperhet – se hur den före detta kyligt hanteras under pistolhot. Det mesta av den komiska reliefen tillhandahålls dock av de mindre spelarna: Peter Serafinowiczs överdimensionerade gnome, till exempel, eller Earl Caves övernitiska emo Hort.

Det är en liknande historia med de krigande dekanerna i Kerry Washington och Charlize Theron. Den godmodiga professorn Clarissa Dovey och hennes onda motsvarighet, Lady Lesso, ser alltid bra ut: filmens obefläckade kostymdesign är värd en Oscarsnominering. Bortsett från den udda humdinger ("du kan inte döda någon förrän du tar examen"), även om de har lite att tugga på i det underbara landskapet.

Faktum är att Feig också kämpar för att passa in i de flesta av sina löjligt staplade rollbesättningar. Legenden som är Michelle Yeoh framstår i tio sekunder som en missnöjd skönhetslärare, medan komikerna Mark Heap och Rob Delaney inte ens har lyxen av en enda replik. Du kan bara anta att deras karaktärer kommer att spela en större roll i framtida omgångar. Men i en film som är 147 minuter lång, seriöst, när kommer filmskaparna att sluta lämna in sitt första utkast? – Det fanns fortfarande mer än tillräckligt med tid för att tillgodose hans talanger även denna gång. Drag Race-fans kanske noterar att intressant nog, Scaredy Kat aka Alex Cubb, eliminerad tidigt under första säsongen, får mycket skärmtid som den rebelliske Ever.

Vår åsikt

Skolan för gott och ont har verkligen sitt sagohjärta på rätt plats. Jag önskar att sociala medier kunde omfamna din idé om att världen är mer nyanserad än svart och vit.

Såvida du inte föddes efter slutet av Harry Potter-filmens universum, är det osannolikt att du skulle besvärja dig. Och det är synd. Som introduktionsnumret till en potentiellt stor Netflix IP, gör The School for Good and Evil det mycket bra, men det vilseleder även på andra områden. För varje magisk användning av CGI eller extraordinär produktionsdesign, finns det ett missbruk av sann talang eller förutsägbarheten i dess YA-positionerade handling. Så förvänta dig att The School for Good and Evil kommer att gå med i "se den på releasedagen och glöm det"-högen av Netflix Originals som streamingjätten stadigt har släppt på sistone.

School for Good and Evil finns att streama nu på Netflix.

Dagens bästa Netflix-erbjudanden

netflix (öppnas i en ny flik)netflix (öppnas i en ny flik)netflix (öppnas i en ny flik)

Dela detta