Ultra HD vs QLED TV: Vad är skillnaden?

Ultra HD vs QLED TV: Vad är skillnaden? Ska du köpa en QLED TV eller en Ultra HD TV? Om du är på humör för att köpa en ny TV har du förmodligen stött på båda termerna. Vad menar dem? Du behöver det? Är det möjligt att få båda? Till att börja med, de flesta QLED-TV-apparater som finns tillgängliga idag är 4K-TV-apparater. Faktum är att alla QLED-TV som säljs har en lägsta upplösning på 4K, så i praktiken kan du inte ha den förra utan den senare. Med det sagt, det är möjligt att få en 4K Ultra HD-TV utan QLED; det finns också många vanliga LED-LCD- och OLED-TV-apparater. TV-marknaden är full av avsiktligt förvirrande namn för nya bildgenombrott, designrevisioner och nya iterationer som är utformade för att göra köp av en tv till en testövning. För att få QLED och Ultra HD är det bäst att veta vad de är och varför du behöver dem. Så detta är exakt vad du behöver veta om QLED och Ultra HDoch dess position på tv-marknaden. Dagens bästa Samsung TV-erbjudanden

Vad betyder QLED?

QLED, om du aldrig har hört talas om det, är i grunden en uppsvälld LED-LCD-TV av det slag som har funnits i decennier. QLED står för Quantum Dot Light Emitting Diode.. Även om Samsung tillverkar många typer av tv-apparater, QLED TV är dess massproducerade avancerade panelteknik, som du kan se om du tar en titt på de nya Samsung-TV:erna i år. 4K Ultra HD (Bildkredit: Apple)

Vad är Ultra HD?

Vidare, Ultra HD är en TV-funktion som finns överallt på nyare TV-apparater runt 40 tum. Förkortningen av "ultra high definition", Ultra HD hänvisar i allmänhet till tv-apparater med 4K-upplösning. Du kommer att höra folk prata om TV-apparater Ultra HD och 4K TV, men det är exakt samma sak. När det gäller skärpa är de nu stadigt i mainstream, efter att ha ersatt Full HD-TV som är smidigare, men inte riktigt lika detaljerade som nästa generations 8K-TV. Tills vidare, 4K Ultra HD-TV-apparater är det bästa stället för storbilds-TV-apparater både när det gäller teknik och pris, även om det är mer komplicerat att välja QLED. Till exempel tillverkar Samsung 4K QLED TV, men även 4K LED TV, Micro LED TV och de ganska förvirrande namnen Neo QLED TV (QLED, men med Mini LED bakgrundsbelysning). "Ultra HD" hänvisar till en 4K digital biostandard, medan "4K" tenderar att användas för hemkonsument-TV. Hur som helst, 4K är nu den vanligaste pixelupplösningen för en TV. Ultra HD-TV-apparater använder en panel på 3840 x 2160 pixlar, känd som 2160p, men även 4K eftersom bilderna är nästan 4000 pixlar breda.

Men behöver du Ultra HD?

Ja, om så bara för att detta kommer att vara en standardfunktion på nästan alla TV-apparater runt 40 tum och större, såvida du inte väljer en väldigt dyr 8K-modell eller en väldigt liten TV. Så om du inte är det letar du efter en 32-tums TV, kanske för ett sovrum, kommer du definitivt att leta efter en 4K Ultra HD TV. Samsung 8K QLED TV (Bildkredit: Samsung) Medan få inhemska 4K-innehållskällor, växer nu snabbt. Du hittar inbyggt 4K-innehåll på Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus, Hulu, Rakuten TV och andra streaming-tv-tjänster, samt Ultra HD Blu-ray-skivor, medan Apple TV 4K, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5 och Xbox Series X alla återger inbyggt 4K-innehåll.

Hur fungerar QLED? Skiljer det sig från OLED?

QLED-TV-apparater använder ett "quantum dot"-filter. Dessa kvantpunktsfilter, gjorda av ultrasmå halvledarpartiklar som kan kontrolleras exakt, kan styras mycket exakt för färgutdata, vilket det hjälper till att skapa en ljusare bild och ett bredare färgspektrum. Därefter, om du tittar på en 4K LED-TV och en 4K QLED-TV är den allmänna tumregeln att QLED-TV:n blir bättre när det gäller färgnoggrannhet. Medan Samsung säljer de flesta QLED-TV-apparater, levererar de dem också till TCL och Hisense. OLED vs QLED? är en fråga som ofta ställs av de som vill köpa en premium-TV, men den är till stor del baserad på en missuppfattning om vad en QLED-TV är. QLED:s nästan alfabetiska namn får det att verka som ett enkelt alternativ till OLED-teknik (organisk lysdiod), men de är drastiskt annorlunda. Pixlarna i en QLED-TV är upplysta av gammaldags bakgrundsbelysning (direkt LED-bakgrundsbelysning och kantbelysning). Därför QLED-TV-apparater visar inte svarta områden på bilder som OLED-TV-apparater gör. Det beror på att OLED-TV styr varje enskild pixel och är tunnare till att börja med. OLED-TV-apparater erbjuder också mycket bredare betraktningsvinklar, mjukare snärtar och bättre svartnivåer, vilket det betyder att de i allmänhet är bättre för filmer. Sin embargo, QLED-TV sticker ut när de används i väl upplysta rumsamt för stationära och bärbara PC-skärmar. Problemen med QLED vs OLED kvarstår när de ställer Samsung, den enda QLED-paneltillverkaren, mot LG, den enda OLED-paneltillverkaren, som levererar dem till Sony, Panasonic och Philips.

Vad är Neo QLED? Mini LED? Micro LED?

Samsung TV (Bildkredit: Samsung) Som du kanske har märkt använder Samsung arméer av marknadsföringsmaterial för att komma med störande terminologi, varav den senaste är Neo QLED. finns i Samsungs TV-sortiment 2021, är Samsungs eget namn för något som används av många TV-tillverkare: Mini LED. Mini LED-TV-apparater använder ett "mikrolager" i bakgrundsbelysningen för att leda ljus från mini-LED:erna genom samma kvantprickar som används i QLED-TV. Slutresultatet är bättre glanskontroll. Micro LED är en helt ny (och extremt dyr) TV-panelteknik som hotar att förbjuda QLED i historien. Det har funnits sedan Samsung lanserade "The Wall" Micro LED 2018, men i början av 2021 lanserades Samsungs Micro LED TV i storlekarna 110 tum, 99 tum och 88 tum. Som du kanske har gissat är den här nya paneltekniken, som använder pixelstora lysdioder för att skapa ljusare, mer kontrasterande bilder med mindre kraft, för närvarande allt och bara på tv-apparater i monstruös storlek som du nästan säkert inte kan betala. . Detta är en fråga att tänka på i framtiden; gör dig redo för en debatt om Micro LED vs OLED. Samsung q80t (På bilden: Samsung Q80T QLED 2020 TV). (Bildkredit: Samsung)

Ska du köpa en QLED 4K Ultra HD -TV?

Om du gillar QLED, välj de bästa Samsung QLED-TV:erna. För priset gillar vi förra årets Samsung Q80T QLED, som kommer att sätta tillbaka $1,099 1,199/€ 1,500 8 (cirka AU$ 800 950). Om du skruvar upp det kommer du dock att se att endast ett fåtal av Samsungs 4K-TV, som Q4T och QXNUMXTS, använder QLED-panelteknik. Men om du inte bryr dig om QLED och bara vill ha en XNUMXK-TV, leta efter de bästa XNUMXK-TV:erna som täcker teknik som QLED och OLED, som spänner över varumärken som LG, Panasonic, Sony och Philips, såväl som Samsung. Dagens bästa Samsung TV-erbjudanden