Three har blivit den senaste operatören att erbjuda gratis mobildata genom Storbritanniens National Data Bank, ett initiativ som erbjuder kuponger och SIM-kort till dem som kämpar för att betala för anslutning.

Projektet drivs av välgörenhetsorganisationen Good Things Foundation för digital inkludering och växte fram ur ett pilotprogram som inrättades tillsammans med Virgin Media O2 under pandemin.

Nedstängningen har belyst de svårigheter som många människor möter med att få tillgång till internet i en tid då internet är avgörande för utbildning, arbete och tillgång till offentliga tjänster. Alla som håller sig offline har en enorm nackdel.

Storbritanniens nationella databas

De flesta operatörer har vidtagit åtgärder för att säkerställa att ingen går offline och Databanken hoppas kunna bygga vidare på detta genom att vidta åtgärder för att minska den digitala fattigdomen på lång sikt genom att arbeta med samhällsgrupper för att lägga data i händerna på de mest utsatta i samhället. .

Virgin Media O2 har donerat £500.000 2024 till Good Things Foundation för att täcka dess kostnader, medan Vodafone också har anslutit sig till initiativet. Välgörenhetsorganisationen säger att de vill avsluta datafattigdomen till XNUMX genom ett partnerskap mellan offentliga, privata och samhällsorganisationer.

"Vi är glada över att ha tre gå med i National Databank, som hjälper tusentals människor att ansluta och göra saker som många av oss tar för givna, som att få tillgång till de tjänster de behöver, hitta jobb eller hålla kontakten med vänner och familj. . . sa Helen Milner OBE, verkställande direktör för gruppen, Good Things Foundation.

«Avec l'augmentation du coût de la vie, les gens doivent faire des choix difficiles entre avoir les données dont ils ont besoin et chauffer leur maison ou nourrir leur famille. Banque nationale de données veille à ce que nous ne laissions pas ces gens bakom oss.

"Vi är fast beslutna att leverera bättre anslutningar på ett ansvarsfullt sätt", tillade Elaine Carey, Three UKs kommersiella chef. "Att ha tillgång till nätet är något som de flesta av oss tar för givet, men 6 % av hushållen i Storbritannien har inte den lyxen. Genom att gå med i UK National Data Bank vill vi hjälpa till att överbrygga denna klyfta och arbeta tillsammans för att få slut på datafattigdom, så att alla kan dra nytta av de många möjligheter som digital tillgång erbjuder.

Ny forskning från Ofcom tyder på att en femtedel av hushållen kämpar för att betala sina mobiltelefon- och bredbandsräkningar, en situation som kommer att förvärras av stigande levnadskostnader. Han uppmanade leverantörer att erbjuda berättigade kunder sociala avgifter som är tydligt annonserade och lätta att ansöka om.

Dela detta