Canon kanske upplever globala lagerproblem för sina RF-objektiv, men det ser ut som att kamerajätten planerar att släppa två nya för sina spegellösa kameror snart: ett vidvinkelmakroobjektiv och ett ultravidvinkelobjektiv.

Enligt pålitliga Canon-rykten (öppnas i en ny flik) kommer vi sannolikt att se Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro och RF 15-30mm f/3.5-5.6 IS STM anlända "någon gång i framtiden." nästa vecka eller tre."

Så vad är det för linser? Lyckligtvis för allas bankkonton borde de vara relativt överkomliga. Detta skulle särskilt vara fallet med RF 15-30 mm eftersom det skulle vara ett relativt långsamt objektiv vars bländare är variabel snarare än att förbli konstant genom hela zoomområdet.

Om så är fallet skulle det vara betydligt billigare än det nuvarande RF 15-35 mm f/2.8L IS USM (2400 2390 € / 3475 24 € / 105 4 €), som är ett professionellt objektiv i L-serien. Istället borde priset vara mer i linje med med ett objektiv som RF 7.1-400 mm f/480-600 IS STM ($XNUMX / £XNUMX / AU$XNUMX). För dem som har en budget, kommer dessa två objektiv att passa ihop bra för landskapsfotografering och allmän fotografering.

Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro ryktas vara lite dyrare, men inte mycket. Det närmaste nuvarande erbjudandet i Canons sortiment för sina spegellösa kameror är RF 35mm f/1.8 IS STM Macro (450 € / €530 / AU$679), så vi kan förvänta oss runt det märket eller lite mer.

Precis som detta nuvarande 35 mm-objektiv, skulle Canons 24 mm-erbjudande troligen erbjuda nära fokus för makrofans; RF 35 mm f/1.8 låter dig till exempel fokusera på motiv så nära som 17 cm. Men det skulle också vara ett mångsidigt objektiv som du kan använda för resor och gatubilder. Om du är ett Canon-fan och drömmer om mer prisvärda objektiv kommer båda objektiven att vara värda att titta närmare på under de kommande veckorna.

Recension: Canon ger balans till sitt utbud av objektiv

Canon EOS R7 (vänster) och EOS R10 (höger) är Canons nya prisvärda spegellösa kameror med APS-C-sensorer. (Fotokredit: Canon)

Dessa två så kallade objektiv kommer inte att glädja inbitna fotografer som har budget för mer exotiska professionella objektiv. Men de är måste-ha prisvärda alternativ som hjälper till att bredda attraktionskraften hos Canons spegellösa kameror.

Det är ingen slump att Canon har släppt två kameror med relativt APS-C-sensorer – du kan läsa våra första intryck av båda i vårt praktiska test av Canon EOS R7 och Canon EOS R10.

Vill du ha de korta versionerna? Båda håller på att bli två av de bästa kamerorna för amatörer, och dessa så kallade objektiv kan vara bra följeslagare för dem, även om de inte borde vara RF-S-objektiv speciellt designade för små APS-C-sensorer.

Beståndet som finns tillgängligt för dessa linser och resten av RF-linssortimentet är en annan sak. Som alla kameratillverkare och teknikföretag lider Canon fortfarande av problem med leveranskedjan. I deras UK Canon-butik, till exempel, är endast 16 av deras 26 RF-objektiv listade som "i lager".

Ändå, förhoppningsvis kommer dessa problem att avta när vi går in i 2023, och vid det här laget ser det ut som att Canon också kommer att ha skapat ett spegellöst fotografisortiment som äntligen passar fotografer i alla åldrar, såväl som proffs.

Dela detta