Jag var på ett möte i New York den här veckan med en stor PC-leverantör, och en av de saker som företagets försäljningsdata visar är att människor som borde köpa arbetsstationer, eller till och med spelmaskiner, köper datorer med standardfönster. (Fokus låg inte på spel, utan på produktivitet och prestanda.)

Eftersom jag har behandlat datorer och arbetsstationer sedan början av 1990-talet, vill jag förklara skillnaden mellan de två och när du bör överväga det ena framför det andra.

den stora skillnaden

Den största skillnaden mellan arbetsstationer och Windows-datorer är att datorer i allmänhet är designade för företag (där IT fattar det slutliga beslutet) och arbetsstationer är för enskilda användare. Ursprungligen användes arbetsstationer främst av ingenjörer som behövde högre prestanda och hade mindre tolerans för även små fel. Konfigurationer krävde vanligtvis två saker: felkontrollminne (ECC) och certifieringar från programvaruleverantörerna som byggde de applikationer som utformats för att köras på det.

Arbetsstationer är utformade för att maximera produktiviteten för en användare som är begränsad av den produktiviteten – någon för vilken slöseri med tid kostar mer än skillnaden i pris mellan en arbetsstation och en dator.

Stationära datorer behöver inte alltid uppfylla alla företagsstandarder, vilket lämnar IT- och inköpschefer (de senare ofta helt uteslutna) i en underordnad position bakom användaren.

Hur arbetsstationer har utvecklats

Arbetsstationer började som mycket dyra maskiner som främst användes för datorstödd design och datorstödd tillverkning. Det krävdes två personer för att flytta dem, så det fanns ingen riktig mobil arbetsstation på länge. Dessutom föredrog de kraftfulla processorer eftersom diskret grafik egentligen inte var någonting.

Nu kan du få tunna och lätta bärbara datorer för arbetsstationer, även om den bästa prestandan fortfarande kommer från stationära konfigurationer. Mobila arbetsstationer kostar vanligtvis mycket mer, är tyngre och har mindre batteritid än datorer. Men när det gäller prestanda för specifika applikationer är de mer exakta och effektiva.

Arbetsstationer vs speldatorer

Spelföretag medger ofta att 10-20 % av deras försäljning går till högpresterande användare. Detta beror på att spelmaskiner erbjuder samma (eller bättre) prestanda än en given arbetsstation till ett lägre pris. De är dock i allmänhet inte certifierade av applikationsleverantörer, använder inte ECC-minne och förlitar sig på spel-GPU-lösningar.

Animatörer, video-/fotoredigerare och de som kör simuleringar (den typ av människor som använder spelmaskiner) behöver inte nödvändigtvis dessa funktioner. Och om du vill spela tenderar arbetsstationer att släpa efter spelmaskiner. Det svåra är att få IT att godkänna en; detta kommer vanligtvis att flaggas som överutgifter (vilket kan lösas, men kan ha en negativ inverkan på tjänsten).

Spelmaskiner tenderar också att vara mindre robusta än en arbetsstation och har flashiga visuella signaler som kan få dig att se mindre professionell ut för andra. Jag har transporterat spelautomater då och då under min karriär och har fått en del nedsättande kommentarer på vägen. Ärligt talat gillade jag uppmärksamheten och lusten. Min favorit var en bärbar dator av märket Ferrari som hade ett V-12-ljud; Du visste när jag var i rummet.

Sammanfattningsvis kan en spelmaskin vara ett bättre värde för given prestanda än en arbetsstation, men bör undvikas för jobb med hög tolerans eller där direkt prestanda är av största vikt.

GPU kontra CPU

Medan de flesta arbetsstationer är utrustade med tunga diskreta GPU:er, använder vissa mobila arbetsstationer integrerad grafik. Det fungerar bra för applikationer som kalkylblad som är CPU-intensiva snarare än GPU-intensiva. CPU: er är bra med siffror, diskreta GPU: er är bättre för allt bildbaserat eller analys, AI och det mesta av teknik. De flesta användare föredrar en arbetsstation med en bra GPU, men vissa klarar sig bra med en kraftfull CPU och integrerad grafik. Den senare har ett lägre pris och potentiellt längre batteritid.

Välj mellan de två

De allra flesta Windows PC-användare har det bra med företagsdatorer och många kan få sitt arbete gjort med konsumentdatorer. Men om din produktivitet är kopplad till din PC är det dags att överväga en arbetsstation. Det är också en bra idé att titta på andra avancerade användare som gör liknande uppgifter och hos mjukvaruleverantören som tillhandahåller programmet du använder för att hitta den perfekta installationen.

En annan faktor: Om du använder molnet mycket är ett annat sätt att få prestanda att köra dina appar i molnet istället för på enheten. Detta kan minska behovet av en arbetsstation.

Äntligen har jag träffat folk som ville ha en spelarbetsstation, men som generellt var besvikna på resultatet. Om du är en spelutvecklare kan det vara annorlunda. Men för att spela är de inte lika bra som en spelautomat.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta