T-Mobile lanserade Voice over 5G (VoNR) i USA, vilket gör det möjligt för kunder att ringa och ta emot röstsamtal över en 5G-anslutning.

Tjänsten är endast tillgänglig i två städer: Portland, Oregon och Salt Lake City, Utah, men en bredare distribution av tekniken kommer att förbättra effektiviteten hos nästa generations nätverk och minska beroendet av 4G.

Om rösttrafik kan dirigeras över ett separat 5G-nätverk (5G SA) istället för LTE, behöver enheter inte byta nätverksteknik under samtal, vilket innebär att applikationer kan dra nytta av 5G utan avbrott.

Bredband 5G FWA

VoNR utnyttjar den fulla potentialen hos 5G SA eftersom operatörer inte behöver upprätthålla ett parallellt LTE-radionätverk. Även om 4G och 5G förväntas samexistera under en tid, kommer operatörer att kunna frigöra nätverks- och spektrumresurser för nästa generations teknik.

Samma logik gällde när operatörer implementerade Voice over LTE (VoLTE)-teknik för ett decennium sedan. VoLTE lade till möjligheten att överföra rösttrafik över 4G, vilket förbättrade kvaliteten och minskade beroendet av 3G.

Med VoNR säger T-Mobile att kunderna inte kommer att märka något annorlunda, förutom att samtal kan ansluta snabbare än med 4G.

“T-Mobile sätter standarden för operatörer runt om i världen när vi driver branschen framåt; nu börjar vi rulla ut ytterligare en viktig tjänst på 5G, säger Neville Ray, chef för teknik på T-Mobile.

"5G driver redan nya nivåer av engagemang, förändrar hur våra kunder använder sina smartphones och ger oöverträffad anslutning till områden som desperat behöver det. Och det kommer bara att bli bättre tack vare det fantastiska teamet på T-Mobile och våra partners som outtröttligt förnyar och förbättrar 5G-kapaciteten varje dag.

De flesta tidiga 5G-nätverk var baserade på icke-fristående 5G (5G NSA), som använder ny radioteknik men fortfarande är beroende av den underliggande 4G-kärnan.

5G SA drivs av en ny molnbaserad virtuell kärna som gör att data kan bearbetas närmare insamlingspunkten och möjliggör funktioner som nätverksavbrott. Detta möjliggör garanterade hastigheter, högre tillförlitlighet och ultralåg latens, kvaliteter som kommer att vara avgörande för att leverera de mest revolutionerande 5G-applikationerna.

Dela detta