Spotify lanserar en ny funktion, och det är inte musik


Spotify har siktet inställt på en ny ljudbaserad gräns: ljudböcker.

Musikstreamingföretaget höll sitt andra Investor Day-event på onsdagen, där vd Daniel Ek avslöjade företagets nya intåg i ljudböckernas värld och kallade det en "stor möjlighet". Ek sa att han ville konkurrera med den andra "stora spelaren som dominerar utrymmet", med hänvisning till Amazon och dess ljudboksplattform, Audible, som är den enda anmärkningsvärda rivalen.

Spotify avslöjade inte mycket om sin attackplan, men det gav några detaljer i sin presentation.

Ljudbokspaket

Spotifys FoU-chef Gustav Söderström sa att ljudboksfunktionen skulle lanseras senare i år för sina 400 miljoner lyssnare, men angav inget specifikt datum.

Ljudböcker kommer också att integreras bättre i huvudappen.

Om du inte visste (och ingen kan klandra dig), har Spotify redan ljudböcker på sin plattform, men de är ganska svåra att hitta. Du kan skriva "ljudböcker" i Spotifys sökfält och hitta flera spellistor med ljudböcker som Sagan om ringen, men det är inte så att de är ordentligt annonserade.

Vi vet att ljudboksplattformen Findaway, som Spotify förvärvade i slutet av 2021, kommer att leda ansvaret. Tanken är att Spotify ska använda Findaways ljudboks "upplevelse och infrastruktur" för att skapa den nya funktionen. Under evenemanget nämndes Findaway Voices som ett exempel. Det är en tjänst som kopplar samman författare med röstskådespelare för att spela och spela in en ljudbok. Efter registrering sköter Findaway distributionen.

Spotify gav inga ytterligare detaljer, men det är säkert att anta att Spotify-ljudböcker kommer att ha en egen sektion i huvudappen, som podcaster. Det är oklart om lyssnarna kommer att betala mer för den nya tjänsten eller om de kommer att kunna köpa böcker separat som de gör på Audible.

Vi bad Spotify om mer information och ett exakt släppdatum för den förnyade ljudboksfunktionen, men de svarade inte.

Analys: växande imperium

Under de senaste åren har Spotify aggressivt utvecklat sitt ljudimperium och lockat nya kunder. De förnyade podcasterna visade sig snabbt vara en bra investering, eftersom Spotify nådde 165 miljoner premiummedlemmar inom några månader efter lanseringen av den nya tjänsten. Om nu bara Spotify hade åtagit sig att släppa HiFi-ljud på sin plattform.

För bokälskare har LaComparacion en lista över årets bästa ljudbokswebbplatser.