Samsung och Son är två av de ledande TV-tillverkarna med en internationell installationsbas.De kanske inte verkar så olika i början, men om du funderar på att välja din nästa TV, kommer du att vilja handla och veta vad du får och vad du kan offra på vägen.

Även konsumentvarumärkesuppsättningar kan variera mycket när det gäller formatstöd, panelteknik, bearbetningsteknik, liksom de typer av ärenden och media som produceras med skärmen.

Även om Sony och Samsung-TV-apparater har mer gemensamt är de alla ramar för visning av film. När allt kommer omkring försöker de två TV-tillverkarna att sticka ut på en överfull marknad.

Hur som helst, med så många TV-apparater som sänds varje år, kommer bara ett TV-märke att göra processen så mycket enklare.

Om du fortfarande planerar att använda TV-apparater från LG, Panasonic, Hisense eller TCL, kan du dyka in i vår 24/XNUMX rundtur med de bästa TV-apparaterna, men om du bara vill veta hur du kan skilja skillnaden mellan Samsung och Sony TV, den här guiden är för dig.

Beskrivning av Sony vs Samsung TV

Samsung Q900 8KTV

(Bildkredit: Samsung)

Låt oss sätta scenen. För det första är Samsung en sydkoreansk tillverkare och den överlägset största TV-tillverkaren i världen, följt av LG och TCL. Sony är dock inte långt efter och den japanska tillverkaren är fortfarande en kraft att räkna med.

Sony och Samsung möter budgetar av alla storlekar och gör allt, från små 32-tums TV-apparater till massiva 75-tumsskärmar med en årlig produktcykel som uppdaterar de flesta av dessa enheter varje år. De flesta är 4K-TV, även om du kan hitta den billiga HD-skärmen hos båda märkena.

De säljer TV-apparater över hela världen med närvaro i Storbritannien och USA till skillnad från Panasonic eller Philips som inte är licensierade i Nordamerika.

Båda märkena tillverkar också många konsumentprodukter utanför tv-apparater. Du skulle inte ha en PlayStation 4 utan Sony och den kommande PS5 borde bli en enorm produktlansering för företaget. Se också till att Sony tillverkar TV-apparater som kan visa allt dess nästa generations konsol kan göra, och att båda tillverkarna också har en flaggskepps-TV med 8K-upplösning.

Sony och Samsung tävlar också om mycket konkurrenskraftigt territorium på smarttelefonmarknaden: De gör båda Android-telefoner, även om vi inte jämför deras telefoner i den här guiden. (Vi har separata sidor för de bästa Sony- eller Samsung-telefonerna, om du vill.)

Smart TV: Tizen vs Android TV

Sony Android TV Smart Platform

(Bildkredit: Sony)

Sony Android TV Smart Platform

Vanligtvis finns det olika smart-tv-plattformar för varje tv-märke, alla med sin egen stil.

Samsung använder sitt Tizen operativsystem för dina mellanklass- och avancerade tv-apparater. Tizen är lätt att navigera och generellt lätt att rengöra med ett ständigt uppdaterande "senaste" diagram som låter dig hålla reda på dina mest använda appar. Sammantaget är det en ganska kompetent upplevelse, även om den universella sökfunktionen inte är lika omfattande som LG:s webOS-plattform.

Sony, å andra sidan, använder Android TV, som erbjuder lite mer innehåll och menyer än sin konkurrent. Lite mer trångt, men också mer till hands. Detta är faktiskt vad du föredrar, även om Android TV också är känt för att vara lite mer osynkroniserat och mer kraschbenägen än andra smarta TV-plattformar.

Men hur är det med röstassistenter? Sonys avancerade TV-apparater kommer att integrera Google Assistant, vilket är vettigt, eftersom Android TV är en plattform utvecklad av Google.

Sin embargo, Sony har lagt till en Amazon Alexa-app för musik, kameror och TV-kontroll till dina TV-apparater från 2019 och några mellanklassmodeller från tidigare år. Detta gör att du kan styra tredjeparts smarta hemprodukter och högtalare genom grundläggande Alexa-funktioner som Amazon Echo eller Ring-säkerhetskameror och använda Alexa-röstkommandon för D&C-funktioner, strömkälla och TV-volym.

Samsungs Bixby-röstassistent finns i medelstora enheter och uppåt, även om den är känd för att släpa efter Alexa eller Google Assistant när det gäller smart förståelse eller röstigenkänning. Detta är dock tillräckligt för de minimala TV-kontrollerna du förmodligen kommer att använda Bixby till och du kan fortfarande ansluta din TV till en Alexa-högtalare om du verkligen vill.

Dolby Vision vs. HDR 10+

1563809407 263 Sony vs Samsung TV välj TV-märket för

(Bildkredit: Samsung)

Om du köper en mellanklass-TV som går till en av de avancerade enheterna, kommer den sannolikt att åtföljas av stöd för High Dynamic Range (HDR), men du kanske inte inser det.

Alla HDR-TV-apparater stöder det grundläggande HDR10-formatet som erbjuder ett bredare färgomfång och förbättrad kontrast jämfört med en konventionell SDR-TV. Det mesta av TV-innehåll idag finns fortfarande i SDR, men varje år finns fler filmer, program och program i HDR.

Men utöver det finns det två HDR-format som lägger till "dynamisk metadata" för att förbättra TV-bilderna genom att ändra TV:ns bildinställningar efter scenen du tittar på och typen av bild på skärmen.

Den första var Dolby Vision, som stöds av Sony och LG och som finns speciellt i Vizeo, TCL och Hisense TV-apparater. Sedan finns det HDR10+, som stöds av Samsung och Panasonic, även om den senare nu har svängt över till att erbjuda båda formaten på sina mellanklass- och avancerade TV-apparater.

Dolby Vision är verkligen det mest avancerade formatet, med 12-bitars färgomfång istället för 10-bitars HDR10+ och det är också mer utbrett. (Även om det finns flera HDR10+-program på Amazon Prime, kommer du inte att hitta det stöds på Netflix eller på enheter som Chromecast Ultra och Apple TV 4K.)

Visserligen är det föredragna HDR-formatet bara ett bekymmer för högre priser, men de som spenderar mycket bör tänka seriöst på tjänster där de sannolikt vill ha HDR-innehåll.

QLED eller OLED

(Bildkredit: LG Display)

Dagens marknad för avancerade TV-apparater är uppdelad i två panelteknologier: OLED och QLED (i huvudsak en LCD-LED med kvantprickar).

Under de senaste åren har Samsung har använt sina QLED-skärmar som är kända för sina ljusa skärmar på 1,000 2,000 till XNUMX XNUMX nit, vilket möjliggör levande HDR-scener och effektfulla tv-bilder.

De är förvisso mycket ljusare än OLEDs (organiska lysdioder) som används av Sony för sina avancerade TV-apparater som kämpar för att bli ljusare än cirka 800 nits, även om jämförelsen inte är helt rätt.

Även om OLED-skärmar tenderar att vara lägre, erbjuder de en mer naturlig färgkontrast med tanke på den organiska film som används i produktionen. OLED-skärmar avger också själv, vilket innebär att varje enskild pixel avger sitt eget ljus, vilket möjliggör extremt exakt kontroll av ljus och mörker på skärmen. Svarta ser faktiskt svarta ut, och medan den totala ljusstyrkan lider, blåser ljusa sektioner inte in i omgivande områden på skärmen (som ofta är fallet med lysdioder).

Vi pratar ofta om "inbränna" OLED-skärmar, men det är till stor del en anekdot och du borde förmodligen ha jobbat hårt för att göra det till ett problem.

Vi har fördjupat den här debatten vår QLED vs OLED guideÄven om det tills vidare räcker med att säga att OLED generellt sett räcker för högkvalitativa videoformat i mörka visningsmiljöer, medan Samsungs setup är mindre kontrasterande (jämförelsevis), men kompenserar för det med en ljus, iögonfallande skärm. Kom dock ihåg att båda teknikerna är mycket imponerande och de flesta användare kommer att vara mycket nöjda med dem.

Samsung vs Sony TV: vilken ska man välja?

 

Samsung Q900 QLED-TV

(Bildkredit: Samsung)

 

Sony och Samsung är de två största tillverkarna av traditionella tv-apparater och det är osannolikt att du kommer att bli lurad med ett köp av den ena eller den andra. De flesta av våra premieanspråk för Sony och Samsung definierar formatstöd: Bildkvaliteten är vanligtvis lysande i båda fallen. Och om du går med på att använda HDR-formatet Dolby Vision eller HDR10+, kommer ditt beslut att fattas till din fördel.

Samsungs QLED-spel kommer att ha stor ljusstyrka, och om du är mer av en åskådare på dagtid än en filmfamilj som kramar sig i mörkret, kan de ljusaste skärmarna vara det du letar efter. I annat fall kommer Sony OLEDs att leverera en skarp bild med otrolig kontrast som passar bäst för dina sena filmsessioner.

Det bör noteras att Samsungs 2019 QLEDs har den nya Ultra Viewing Angle-tekniken, som dramatiskt förbättrar off-axis visning. För sin del, Sony är generellt sett kompetent nog att skala digitalt från lågupplösta källor och för att hantera rörelse i snabba bilder.

Vanligtvis kommer Samsung-utrustning också att vara lite billigare för vad de erbjuder, därav sättet Samsung har lyckats överträffa Sony, även om detta är en ny utveckling på TV-marknaden. OLEDs kostar oftast mer än en QLED-ekvivalent, även om detta kan förändras under de kommande åren.

Och medan Sony tenderar att leka med TV-lådor och piedestaldesign oftare, med felorienterade lutade skärmar, som den otroliga AF9 OLED, kom fram i början av 2019.

Därefter, Vilket TV-märke är bäst? Det beror på vad du förväntar dig av en ny TV. Om priset är viktigare för dig än någon annan bildförhållande eller kontrastjämförelse, här är en lista över de senaste priserna som erbjuds för Sony och Samsung TV-apparater. (Om du letar efter den bästa TV:n och din budget är knapp, är Samsung NU7100 förmodligen din bästa insats.)

 

Dela detta