Sony är redo att fånga rörelse i metaversen, men bara i Japan

Sony är redo att fånga rörelse i metaversen, men bara i Japan

Sony försöker sig på metaversen med nya motion capture-enheter som gemensamt kallas Mocopi.

Mocopi-systemet består av sex färgkodade sensorer och riktar in sig på viktiga delar av en persons kropp (huvud, höft, handleder och vrister) med hjälp av kardborreband eller en klämma för att fånga rörelser via en telefonapp dedikerad smart. Med denna teknik kan användare styra en avatar i anime-stil i realtid för att skapa videor eller umgås med människor på stödda metaverse-tjänster som VRChat. Det liknar ett stort motion capture-system i Hollywood-stil, men utan den dedikerade utrustningen och operatörerna. Sony hoppas att Mocopi kommer att hjälpa innehållsskapare "involverade i film- och animationsproduktion" och underlätta utveckling inom nyckelområden som fitnessplattformar, enligt tillkännagivandet. (öppnas i en ny flik)

Om förhandsgranskningsvideon (öppnas i en ny flik) är att tro är Mocopi ganska korrekt. Avataren följer noga en persons rörelser när de springer, dansar och till och med läppsynk. När detta är gjort kan användare se den rörliga avatarvideon på mobilappen.

särdrag

Själva sensorerna är 32 mm (drygt en tum) i diameter och väger 8 gram (0,28 ounces). De drivs med batterier och kommer med ett laddningsfodral, så att användarna inte behöver oroa sig för att trassla in sig i sladdar. Enligt Mocopis produktsida (öppnas i en ny flik) har varje sensor en batteritid på upp till 10 timmar beroende på hur ofta de används. De är till och med IP65-klassade, vilket betyder att de är helt dammtäta och tål vattenstänk.

Inställningen verkar också ganska enkel (öppnas i en ny flik). Varje enhet ansluter till smartphones via Bluetooth LE, men du måste vara stilla under parningsprocessen för att ansluta framgångsrikt. Sedan kalibrerar du sensorerna så att avataren är korrekt synkroniserad.

Videoinspelningar sparas som en MP4-fil med en upplösning på 1080p (1920x1080) och en bildhastighet på 30 fps. Själva rörelsedatan spelas in separat, som kan laddas upp till en PC för ytterligare animering. Om du inte gillar avatarens animestil kan du ladda upp din egen.

Sony kommer att tillhandahålla ett Mocopi Software Development Kit (SDK) den 15 december, så att kreativa användare kan skapa anpassade tillgångar. Rörelsedata kan också redigeras i vissa 3D-utvecklingsprogram som Unity-spelmotorn och MotionBuilder. Den fullständiga listan över programvara som stöds är ännu inte känd, men den informationen kommer att släppas den 15 december med SDK.

Mocopi kommer att vara exklusivt för Japan när det lanseras i slutet av januari 2023 för 49 500 yen (cirka 356 €) tillsammans med den officiella appen. Förbeställningar startar i mitten av december. Det är oklart om Mocopi kommer att se en internationell release eller inte, men eftersom appen är helt på engelska är det fullt möjligt. Dessutom är Sony inte främmande för att exportera sin teknik till villiga utländska köpare.

Framtiden för virtuell verklighet

Visst, Mocopi är fantastisk, men det är för tidigt att säga om han kan övertyga folk att gå med i Metaverse. En del av tveksamheten är det höga inträdesbarriären, oavsett om det är dyra hörlurar, avsaknaden av en bra app eller, i Sonys fall, begränsat smartphonestöd. Enligt Mocopis produktsida måste Android-användare ha en av de sex Sony Xperia-modellerna som 5 IV för att kunna använda appen. Men urvalet av iOS-enheter är mycket bredare, från iPhone 12 till iPhone 14 Pro Max. Ändå, att lägga VR-teknik i händerna på användare kan bara vara det uppsving som Metaverse behöver för att bryta in i mainstream.

Om du vill dyka in i virtuell verklighet, se till att kolla in TechRadars nyligen uppdaterade lista över de bästa VR-headseten.