Sony X90J och Sony A90J OLED är två toppmoderna 4K-TV-apparater för 2021, men vilken ska du egentligen ha med dig? Efter att ha haft nöjet att testa båda TV-apparaterna kan vi med säkerhet säga att båda är ett bra val för en ny TV-uppgradering, även om det finns några viktiga skillnader att tänka på.”

Även om båda är imponerande skärmar, endast A90J passar i en OLED-panel, medan X90J nöjer sig med en LCD-lösning. Sammantaget kommer ovanstående uppsättning att ge en mer premiumupplevelse, även om avvägningarna kan vara värda att få X90J för ett mycket lägre pris.

Och eftersom Sony TV-apparater äntligen började fånga upp HDMI 2.1-specifikationerna och flyttade till en ny smart-TV-plattform från Google, gäller våra vanliga klagomål om Sony-skärmar bara inte för dessa två apparater.

För en detaljerad beskrivning av pris, storlek, panel, bearbetning och ljudskillnader mellan Sony A90J och Sony X90J, läs vidare nedan.

Sony A90J vs Sony X90J: priser och storlekar

Först: Sonys tv-apparater är inte de billigaste på marknaden.

Du betalar vanligtvis en premie på 10-20 % jämfört med en likvärdig LG OLED-TV, till exempel, vilket inte betyder att Sony-TV-apparater är för dyra, men den övergripande bildkvaliteten och det totala ljudpaketet de erbjuder gör dem dyrare än en tv. några andra modeller. Nedströms Sony A80J OLED kostar detsamma som LG:s flaggskepp 2021, G1 OLED, till exempel.

Sony A90J OLED börjar på 2,799 2,699 € / 3,799 3,499 € och går upp till 4,999 65 € / 7,999 6,999 € / 83 77 € för en 90-tumsstorlek och XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX € för en XNUMX-tumsmodell. Den hoppar helt över en XNUMX-tumsmodell, så alla i det området måste välja XXNUMXJ.

På tal om det, X90J börjar till ett mycket mer överkomligt pris på 1,299 1,149 € / 1,895 50 € / 1,499 1,249 AU$ för sin mindre 2,195-tumsstorlek. Detta går upp till 55 1,799 € / 1,499 2,695 € / 65 2,499 € för en 2,599-tums midja, 4,299 75 € / 90 XNUMX € / XNUMX XNUMX € för en XNUMX-tums midja, eller XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX € för din största storlek. . Då betalar du ungefär halva summan för XXNUMXJ i motsvarande storlek.

Sony A90J OLED på en svart mätare

Sony A90J OLED (Bildkredit: Sony)

Denna 83-tums OLED-TV-storlek är också ny för 2021, den gäller för närvarande endast A90J och LG C1, även om vi förväntade oss att se den på fler skärmar i framtiden.

Sony A90J vs Sony X90J: OLED eller LCD?

Den största skillnaden mellan A90J och X90J det är OLED-panelen som används av den förra. Sony lanserar en kombination av OLED- och LCD-skärmar, den förra använder ett "A" i början av produktnamnet (som i "A90J"), medan de med en LCD-panel använder "X" (som i "X90J") . ) .

Det är helt olika typer av paneler. LCD-LED-skärmar är vanligare eftersom det är en billigare teknik som blandar en LCD-panel med en LED-bakgrundsbelysning som lyser upp den bakifrån. (Mycket billiga modeller kan använda 'kantbelysning', där bilder är upplysta på sidorna, men det är inget problem här).

OLED-paneler däremot är självemitterande, vilket innebär att de producerar sitt eget ljus. Varje pixel kan styras individuellt eller stängas av helt, vilket skapar en skarp (eller till och med "oändlig") kontrast mellan de ljusa och mörka områdena på skärmen och mer filmiska bilder i allmänhet. Utan behov av bakgrundsbelysning tenderar OLED-TV-apparater också att vara mycket tunnare, vilket är anledningen till att A90J bara är 41 mm djup, medan X90J är 70 mm tjockare.

Sony X90J LCD-TV med röd penna på skärmen

Sony X90J (Bildkredit: Sony)

Du får en bättre bild med A90J, det är ingen tvekan om det. Även om det finns andra saker att tänka på innan du börjar köpa avancerade OLED-TV-apparater.

Sony A90J vs Sony X90J: design och specifikationer

Så vad mer finns det att veta? X90J kommer med ganska vanliga TV-fästen, medan A90J har justerbara fötter som kan höjas (för att rymma en soundbar) eller vila mot disken.

De kommer båda med en ny Google TV-plattform, snarare än det vanliga stödet för Android TV vi har sett på Sony TV-apparater från 2020. Google TV är lite mer iögonfallande, med innehållsrekommendationer från de större. Strömmande appar och en övervakningslista att rapportera. innehåll för senare.

Du får till och med en Sony-exklusiv filmapp som heter Bravia Core, som finns i de flesta Sony Picture Entertainment-kataloger, inklusive Spider-Man: Into the Spider-Verse och Jumanji: The Next Level. Detta är något som ingen annan TV har för tillfället och eftersom det i princip är gratis att prova är det värt en titt, även om detta är en liten fördel bland allt plattformen erbjuder.

Båda skärmarna använder också Cognitive Processor XR, en avancerad chipset med exceptionell skalning och kontrastkontroll, oavsett vilken panel den körs på. Hur som helst får du 4K-upplösning, en 120Hz-panel och två HDMI 2.1-ingångar (med eARC, VRR och ALLM) för att maximera prestandan hos nästa generations spelkonsoler.

Du får bara Sonys Acoustic Surface Audio +-funktion på A90J, där ljudet matas ut från själva panelen. Vår recensent berömde dess "robusta ljud […] som stöds av två bakdrivna lågfrekventa högtalare" och förmågan att använda skärmen som mittkanal i en surroundljudsuppsättning.

X90J är nöjd med ett mer traditionellt TV-ljud tack vare sin X-Balanced-högtalare, som vi tror erbjuder "solidt ljud med bra mellanslag men svag bas."

Varken paketet producerar Dolby Atmos eller Dolby Vision HDR-ljud, och de bakom det senare formatet kommer sannolikt att vilja ha en OLED-TV från LG eller Panasonic.

Sony A90J vs Sony X90J: slutsats

Att välja en ny TV är alltid svårt, men de stora skillnaderna i pris och bildkvalitet bör göra det relativt enkelt.

Om du är på budgeten för Sony A90J OLED, är det ingen idé, med en OLED-panel och förbättrat ljud tillsammans med alla anslutningsspecifikationer och processintelligens som finns på X90J.

Som sagt, om du främst letar efter en bra TV för spel eller inte behöver en imponerande OLED-skärm för att hålla dig nöjd, är X90J ungefär halva priset, samtidigt som den erbjuder mer flexibla storleksalternativ (75-tum). tum) som inte finns i sitt premiumsyskon.

De bästa Sony TV-erbjudandena just nu

Dela detta