Sony A90J OLED vs Sony X90J: Vilken 4K TV passar dig?

Sony A90J OLED vs Sony X90J: Vilken 4K TV passar dig? Sony X90J och Sony A90J OLED är två toppmoderna 4K-TV-apparater för 2021, men vilken ska man egentligen ta med sig? Efter att ha haft nöjet att testa båda TV-apparaterna kan vi med säkerhet säga att båda är ett bra val för en ny TV-uppgradering, även om det finns några viktiga skillnader att tänka på." Även om båda är imponerande skärmar, endast A90J passar i en OLED-panel, medan X90J klarar sig med en LCD-lösning. I allmänhet kommer den äldre uppsättningen att ge en mer premiumupplevelse, även om avvägningarna kan vara värda att få X90J för ett mycket lägre pris. Och när Sony TV-apparater äntligen börjar komma ikapp med HDMI 2.1-specifikationer och portar till en ny Google Smart TV-plattform, gäller våra vanliga klagomål om Sony-skärmar helt enkelt inte dessa två uppsättningar. För en detaljerad översikt över pris, storlek, panel, bearbetning och ljudskillnader mellan Sony A90J och Sony X90J, fortsätt att läsa nedan.

Sony A90J vs Sony X90J: priser och storlekar

Först: Sonys tv-apparater är inte de billigaste på marknaden. Du betalar vanligtvis en premie på 10-20 % jämfört med en likvärdig LG OLED-TV, till exempel, vilket inte betyder att Sonys TV-apparater är för dyrt, men den övergripande bildkvaliteten och det totala ljudpaketet de erbjuder gör dem dyrare än en TV. några andra modeller. Den nedskärade Sony A80J OLED kostar samma sak som LG:s 2021 flaggskepp, G1 OLED, till exempel. Sony A90J OLED börjar på €2,799 / €2,699, går upp till €3,799 / €3,499 / €4,999AU för en 65-tums storlek och €7,999 / €6,999 för en 83-tumsmodell. Den hoppar helt över en 77-tumsmodell, så vem som helst i det området måste satsa på X90J. På tal om det, X90J börjar på en mycket mer överkomlig €1,299 1,149 / € 1,895 50 / AU$ 1,499 1,249 för sin mindre 2,195-tumsstorlek. Detta går upp till 55 1,799 € / 1,499 2,695 € / 65 2,499 € för en 2,599-tums midja, 4,299 75 € / 90 XNUMX € / XNUMX XNUMX € för en XNUMX-tums midja eller XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX AU$ i plusstorlek. Då betalar du ungefär halva summan för XXNUMXJ i motsvarande storlek. Sony A90J OLED på en svart mätare Sony A90J OLED (Bildkredit: Sony) Denna 83-tums OLED-TV-storlek är också ny för 2021, och gäller för närvarande bara för A90J och LG C1, även om vi hoppades att se den på fler skärmar i framtiden.

Sony A90J vs Sony X90J: OLED eller LCD?

Den största skillnaden mellan A90J och X90J det är OLED-panelen som används av den förra. Sony släpper en blandning av OLED- och LCD-skärmar, den förra använder ett "A" i början av produktnamnet (som i "A90J"), medan de med en LCD-panel använder "X" (som i "X90J") . Det är helt olika typer av paneler. LCD-LED-skärmar är vanligare eftersom det är en billigare teknik som blandar en LCD-panel med en LED-bakgrundsbelysning som lyser upp den bakifrån. (Mycket billiga modeller kan använda "kantbelysning", där bilder är upplysta på sidorna, men det är inte ett problem här.) OLED-paneler, å andra sidan, är självemitterande, vilket innebär att de producerar sitt eget ljus. Varje pixel kan styras individuellt eller stängas av helt, vilket skapar skarp (eller till och med "oändlig") kontrast mellan de ljusa och mörka områdena på skärmen och generellt mer filmiska bilder. Utan behov av bakgrundsbelysning tenderar OLED-TV-apparater också att vara mycket tunnare, vilket är anledningen till att A90J bara är 41 mm djup, medan X90J är 70 mm tjockare. Sony X90J LCD-TV med röd penna på skärmen Sony X90J (Bildkredit: Sony) Du får en bättre bild med A90J, det är ingen tvekan om det. Även om det finns andra saker att ta hänsyn till innan du börjar köpa avancerade OLED-TV-apparater.

Sony A90J vs Sony X90J: design och specifikationer

Så vad mer finns det att veta? X90J kommer med ganska vanliga TV-fästenmedan A90J har justerbara fötter som kan höjas upp (för att rymma en soundbar) eller stödjas mot disken. Båda kommer med en ny Google TV-plattform, snarare än det vanliga Android TV-stödet som vi har sett på Sony TV-apparater 2020. Google TV är lite flashigare, med innehållsrekommendationer hämtade från de översta. Streamingappar och en bevakningslista att rapportera. innehåll för senare. Du får till och med en Sony-exklusiv filmapp som heter Bravia Core, som finns i de flesta Sony Picture Entertainment-kataloger, inklusive Spider-Man: Into the Spider-Verse och Jumanji: The Next Level. Detta är något som ingen annan TV har för tillfället och eftersom det i princip är gratis att prova är det värt att kolla in, även om detta är en liten fördel bland allt plattformen har att erbjuda. Båda skärmarna använder också Cognitive Processor XR, en avancerad chipset med exceptionell skalning och kontrastkontroll, oavsett vilken panel den körs på. Hur som helst får du 4K-upplösning, en 120Hz-panel och två HDMI 2.1-ingångar (med eARC, VRR och ALLM) för att maximera prestanda för nästa generations spelkonsoler. Du får bara Sonys Acoustic Surface Audio+-funktion på A90J, där ljud matas ut från själva panelen. Vår recensent berömde dess "robusta ljud som stöds av två bakåtskjutande lågfrekventa högtalare" och förmågan att använda skärmen som mittkanal i en surroundljudsuppställning. X90J nöjer sig med mer traditionellt TV-ljud. , tack vare dess X-Balanced högtalare, som vi tycker levererar "solid ljud med bra mellanton men svag bas. Inget av paketen producerar Dolby Atmos eller Dolby Vision HDR-ljud, och de som ligger bakom det senare formatet kommer förmodligen att vilja ha en TV OLED från LG eller Panasonic.

Sony A90J vs Sony X90J: slutsats

Att välja en ny TV är alltid svårt, men de stora skillnaderna i pris och bildkvalitet borde göra det relativt enkelt. Om du har budgeten för Sony A90J OLED, är det enkelt, med en OLED-panel och förbättrat ljud tillsammans med alla anslutningsspecifikationer och bearbetningsdetaljer som finns i X90J. Som sagt, om du främst letar efter en bra spel-TV eller inte behöver en imponerande OLED-skärm för att hålla dig nöjd, är X90J ungefär halva priset, samtidigt som den erbjuder mer flexibla storleksalternativ (tum, 75-tum). tum) som inte finns i sitt premiumsyskon. De bästa Sony TV-erbjudandena just nu