Kameraindustrin har gått tillbaka år och kastat nya kameror som konfetti under de senaste två veckorna. De presenterade Sony A7R V, OM System OM-5 och Canon EOS R6 Mark II. Men det kanske mest spännande för fotografer är Fujifilm X-T5, en kamera som känns som något av ett "greatest hits"-band för sina fans.

Jag har varit ett av dessa fans i ett antal år, ända sedan jag köpte en Fujifilm X-T20 2017. Och även om jag har ägt och använt en rad kameror från olika tillverkare sedan dess, har XT-serien alltid haft en speciell charm. Det är därför X-T5 är så lockande.

(Bildkredit: framtid)

På pappret ser det ut som en riktig vinnare för inbitna fotografer. Den är liten och lätt nog för landskapsfotograferingsresor eller gatufotograferingssessioner, men tillräckligt stor för att ge ett anständigt grepp, stabilisering i kroppen och en ny APS-C 40. PM-sensor.

Men det finns en sak som gör mig tveksam om förbeställningen: dess uppenbara begränsningar för burst-firing.

två steg framåt

På många sätt är Fujifilms beslut att para ihop sin nya 40 MP-sensor – samma som finns i den större Fujifilm X-H2 – med två SD-kortplatser mycket vettigt. Den andra minskar storleken på kameran, låter dig spara bilder på samma typ av kort, medan den första ger dig de otvivelaktiga fördelarna med denna avancerade upplösning.

Men även om våra tester har visat att Fujifilms hopp från en 26 MP-sensor till en 40 MP-sensor ur bildkvalitetssynpunkt har få nackdelar, finns det ett litet straff när det kommer till serietagning. Kort sagt, som tabellen nedan visar, är Fujifilm X-T5 sämre än X-T4 (och till och med X-T3) för råfotografering när det gäller att bibehålla sina högre fotograferingshastigheter i kontinuerlig bild.

Med X-T5:s maximala mekaniska slutartid på 15fps kan du bara göra detta i drygt en sekund (jämfört med två sekunder på X-T4). Och det är en liknande historia när du faller ner till 10 fps i okomprimerat, med X-T5 som klarar mindre än två sekunder, bara hälften av vad X-T4 klarar av.

Svep för att panorera seriebildstagning (mekanisk slutare) Rad 0 – Cell 0 Fujifilm X-T5 Fujifilm X-T4 Fujifilm X-H215fps (JPEG) 119fps 1000+fps164fps1000+fps10fps (raw förlustfria bildrutor komprimerade 29+44 fps) 1000 bilder 10 bilder 19 fps 37 komprimerade bilder 1000 ramar XNUMX ramar XNUMX+ ramar

Inget av detta är en stor överraskning eller ens en större översyn av X-T5. Den kan ha en ny 5X-processor för att hjälpa till, men den skickar fortfarande mycket mer data med varje bildruta än sina föregångare. Och i det här scenariot är ditt SD-kort som en Coney Island-korvätande tävlande: Du kan bara sluka tillräckligt innan du hissar den vita flaggan.

Grafen ovan visar verkligen kraften hos CFexpress-kort, med kontinuerliga inspelningsbuffertar som knappt tas med i alla hastigheter i X-H2, trots att de delar samma sensor och processor som X-T5.

Den stora frågan är dock, spelar det någon roll? Det är en fråga du måste ställa dig själv, beroende på vilken typ av fotografering du gör. Det uppenbara svaret är... köp bara en Fujifilm X-H2. Det är en bra poäng, men den här kameran saknar all den fotografiska charm som Fujifilm lagt in i X-T5; dess lilla storlek, trevägs lutande skärm och vackra urtavlor.

krisstider

För mig skulle den troliga lösningen när du fotograferar snabbt rörliga motiv vara att fotografera med 10 fps i förlustfri komprimerad RAW. Denna typ av komprimering tar inte bort någon bilddata och producerar filer som är hälften så stora som dess okomprimerade motsvarighet, en stor vinst på alla fronter.

Hastigheterna på 10 fps är också mer än tillräckligt för de flesta situationer. Jag brukar inte fotografera professionell sport (annars skulle jag definitivt titta på den blixtrande snabba X-H2 eller X-H2S), men jag fotar ofta de där emellan genrer där hastigheten ofta är avgörande för att fånga ett visst ögonblick, t.ex. livemusik, djurliv och gatufotografering.

Fujifilm X-T5 kamera på ett bord

(Bildkredit: framtid)

I dessa situationer skulle jag föredra ett skyddsnät på 2-3 sekunders kontinuerlig fotografering för att vara säker på att jag har fångat det kritiska ögonblicket. Och även om detta inte är möjligt på X-T5 när du fotograferar okomprimerade filer, finns det lösningar som kräver mycket lite kompromisser.

För de flesta typer av bilder är Fujifilm X-T5 definitivt fortfarande en utmanare för bästa kamera för fotografering, trots detta lilla steg tillbaka från sin föregångare. Och eftersom den precis har anlänt för att testa den, kommer vi att ge dig vår slutgiltiga dom mycket snart.

Men om du föredrar en helt artikulerande skärm (för att inte tala om upsamplad 4K-video utan beskärning), vet att Fujifilm X-T4 precis fick en prissänkning på 150 € i USA på tidiga enhetserbjudanden. Ah, fatta beslut.

Dagens bästa Fujifilm X-T4-erbjudanden

Dela detta