Meta Axes es otra caracteristica rota de Facebook en un

Olika skatteförberedande tjänster har visat sig skicka känslig ekonomisk information till Meta, inklusive individers inkomst, civilstånd och till och med belopp som tjänats in på college-stipendier.

Informationen kommer från en utredningsrapport från The Markup (öppnas i en ny flik), som hävdar att implementeringen av Meta Pixel i skatteregistreringstjänster ledde till oavsiktlig datainsamling av Meta.

Meta Pixel (öppnas i en ny flik) är ett Javascript-utdrag skapat av Meta som gör det möjligt för företag att spåra användaraktivitet som ett sätt att "mäta effektiviteten av [annonser och design] på deras webbsidor. Det visar sig att mycket mer information skickades än användaraktivitet, och allt utan användarens medgivande. Namn på skattebetalare, anhöriga, e-postadresser och i vissa fall telefonnummer var bland de ekonomiska uppgifterna som läckte ut. Och det spelar ingen roll om dessa användare inte hade ett konto på en plattform som ägs av Meta. Meta kan fortfarande använda denna data för att stärka sin egen reklamalgoritm, enligt rapporten.

Google var också inblandat i rapporten, men denna situation verkar mindre svår. En talesperson för Google säger att all information som samlas in är blandad och inte kan kopplas till en specifik person.

blandade budskap

Efter att ha granskat rapporten och de olika uttalanden som gjorts kommer det många blandade budskap från företagen. Åtgärder matchar inte uttalanden.

Enligt Metas egen hjälpcentersida (öppnas i en ny flik) förbjuder teknikjätten andra företag att skicka finansiell data; information om människors inkomster inkom dock fortfarande. Skatteregistreringstjänster erbjöd användarna "opt-out-alternativet att dela skatteinformation", men det spelade ingen roll eftersom, återigen, data fortfarande skickades och togs emot.

Flera talespersoner har sagt att skatteregistreringstjänsterna som de representerar inte var medvetna om att Meta Pixel skickade så mycket information.

Nu ändrar dock ett antal företag sättet att använda koden. TaxAct, en av de nämnda tjänsterna, kommer inte längre att skicka ekonomiska uppgifter till Meta men kommer fortfarande att skicka namn på anhöriga. TaxSlayer och Ramsey Solutions har tagit bort koden från sina webbplatser. Andra, som H&R Block, kommer att fortsätta att skicka ut information om "hälsosparkonton och collegestipendier."

Markeringen ifrågasätter påståendena från dessa tjänster att de inte var medvetna om att Meta Pixel skickade all denna data. Det finns bevis, noterar rapporten, som tyder på att TaxAct medvetet konfigurerade Pixels kod för att skicka vissa dollarbelopp som "parametrar till en anpassad händelse (öppnas i en ny flik)" så att de kan spåras. Vi kontaktade TaxAct och frågade om de ville göra ett uttalande om The Markups krav. Den här historien kommer att uppdateras om vi får några nyheter.

För närvarande finns det inga indikationer på att den insamlade informationen har missbrukats. Det är också oklart om något av de inblandade företagen kommer att drabbas av några sanktioner. Internal Revenue Service (IRS) har hittills vägrat att kommentera situationen, enligt The Markup.

i trubbel igen

Det är inte första gången Meta Pixel orsakar problem för sitt moderbolag eller andra. Teknikjätten står för närvarande inför flera stämningar i USA (öppnas i en ny flik) över Pixel-kod som påstås ha använts för att samla in människors hälsodata och visa dem riktade annonser. Ett klagomål kommer från Illinois som anklagar Meta och Advocate Aurora för att "avlyssna, komma åt och avslöja ... patienthälsoinformation ..."

Vi frågade också Meta om han hade ett uttalande om The Markups rapport och om det fanns några planer på att ändra Pixels kod med tanke på de senaste kontroverserna. Återigen kommer vi att uppdatera den här historien om vi hör tillbaka.

Se till att kolla TechRadars guide om vad du ska göra om din skatteinformation blir stulen. Även om inget skadligt har rapporterats skadar det aldrig att vara försiktig.

Dela detta