LG NanoCell TV: Vad är det? Även om du är ganska bekant med LGs linje av OLED-TV:er: LG C1, LG G1, etc. NanoCell-TV bredvid dem tenderar att vara mindre i nyheterna, och vi är här för att fixa det.

Dessa skärmar som kallas "NanoCell" utgör medelstora till högklassiga LCD-TV-apparater på ingångsnivå från LG, de bästa LG-TV:erna som inte har OLED-paneler, i princip. Det outtalade målet här är att erbjuda ett alternativ till Samsungs utmärkta QLED-TV, samtidigt som den utser den första nivån av LG LCD-TV.

Men vad är LG NanoCell egentligen? Hur jämför det med Samsung QLED? Varför bör du överväga att köpa en LG NanoCell TV? Läs vidare för allt du behöver veta nedan.

Dagens bästa erbjudanden för LG NANO

Ska jag köpa en LG NanoCell TV

Vanliga frågor om NanoCell

Vad är Nano Cell?

LG patenterad teknologi, ett filterlager ovanpå TV:ns LCD-panel.

Vad gör NanoCell?

Förbättrar färgdjupet för mer levande toner.

Hur mycket kostar NanoCell-TV?

Utbudet är enormt, från 600 € och slutar på 4000 XNUMX € för avancerade modeller.

Vilka tv-apparater har NanoCell-teknik?

De flesta LG TV-apparater med NanoCell har "NANO" i sitt namn, men framtida QNED-TV kommer också att göra det.

Har andra tillverkare NanoCell?

Det här är LG-teknik som (ännu) inte har licensierats till andra företag, så du hittar den bara på LG-TV för tillfället.

LG NanoCell TV förklarade: Hur fungerar det?

LG har ännu inte släppt den fullständiga dokumentationen om exakt hur LG NanoCell fungerar.. Det är som det hemliga ört- och kryddreceptet bakom KFC Chicken i den meningen.

Men vi vet ganska väl vad han gör. LG NanoCell använder ett filterlager som placeras inuti TV:n och absorberar specifika våglängder av ljus.. Målet är att rena färguttaget för att förbättra färgdjupet.

Ett enkelt sätt att räkna ut detta är att tänka i termer av färg. Du kan inte få ren röd färg om det finns inslag av andra färger i mixen. NanoCell försöker ta bort dessa föroreningar.

LG NanoCell TV-apparater (och alla TV-apparater för den delen) målar sina bilder med små bitar av blått, grönt och rött ljus inställt på olika intensiteter. Så även om ljusabsorption kan verka som färgdämpning, är slutresultatet en ökning av färgdjupet, eftersom våglängder som annars skulle matta de röda, blå och gröna subpixlarna tas bort.

NanoCell vs. QLED

LG NanoCELL

LG NanoCell 2021 TV-serie (Bildkredit: LG)

Palomaki Consulting genomförde forskning för att lära sig mer om NanoCell och drog slutsatsen att "Att påstå att denna teknik aktiveras av 1nm nanopartiklar är missvisande", häller kallt vatten på LG NanoCells hyperfläkt.

Det tror den här konsulten NanoCell använder ett molekylärt färgämne. Dess partiklar kan mäta en nanometer vardera, en miljarddels meter, men det skiljer sig från Quantum Dot-tekniken som ses i Samsungs QLED-TV.

Quantum Dot-kristaller avger ljus vid vissa våglängder när de tillförs ultraviolett ljus. Samsung QLED-TV-apparater förlitar sig inte helt på denna teknik, utan använder ett Quantum Dot-lager för att förbättra färgprestandan. NanoCell verkar vara lite mer konventionell i jämförelse.

Det verkliga världsmålet i båda fallen är detsamma. Dagens premium-tv är tillräckligt nära full DCI P3 färgomfångstäckning att de flesta av oss inte kan se skillnaden mellan vad vi får och 100 % täckning.

Vad är DCI P3? Detta är ett standardiserat utbud av färgtoner designat av flera av de stora filmproduktionsbolagen. Det låter TV-apparater och färgdimmers bestämma hur en specifik färg ska se ut i en film eller bild. Få nära 100 % DCI P3-täckning och du får en mycket rik och levande färgskärm.

De bästa NanoCell-TV:erna som NANO90 har mycket bra färgtäckning, om inte på nivån med nyare Samsung-TV med QLED-teknik (som Q90T). NANO90 är också mycket billigare, så lite lägre prestanda på detta område är ingen stor sak.

Är LG NanoCell TV bra?

LG NanoCell TV

DCI P3 färgspektrum (Bildkredit: Andrew Williams)

Andra områden inom LG NanoCell TV-teknik är de som bör få dig att tänka två gånger på att köpa någon av dessa enheter.

Alla LG NanoCell TV-apparater använder IPS-displaypaneler. Dessa är coola på ett sätt, sedan IPS erbjuder mycket breda betraktningsvinklar. Du behöver inte sitta centralt framför din TV för att se en tydlig bild.

Sin embargo, IPS-skärmar har också mycket lägre inbyggd kontrast än VA-panelerna som används i Samsung QLED-TV, eller OLED-typen som ses på avancerade LG-skärmar som LG CX OLED.

I en bild av svarta och vita rutor som visas på en IPS-skärm kommer de vita delarna i allmänhet att vara cirka 1000 gånger ljusare än de mörka delarna. Denna skillnad ökar till cirka 4000-7000 gånger på en VA-tv.

Resultatet: LG NanoCell TV har ett relativt snävt dynamiskt omfång. Svarta kommer aldrig att se så svarta ut i ett mörkt rum, och detta förvärras av bristen på lokala graderingsområden.

Lokal nedbländning används på de flesta avancerade LCD-TV-apparater (inklusive NanoCell och QLED, som fortfarande är LCD). Det är här olika delar av bakgrundsbelysningen kan användas oberoende av varandra, vilket gör vissa delar av panelen ljusare än andra för att sänka det bakre golvet och förbättra kontrasten.

90-tums LG NANO65 har 32 lokala dimningszoner, ner från 50 zoner på 80-tums Samsung Q55T o 792 Vincent Teoh* identifierad på 90-tums Samsung QN65A. Och utan tvekan behöver LG NANO90 det mer, eftersom det initialt har lägre inbyggd kontrast.

Färre områden med lokal nedbländning gör att du kommer att se blommor runt ljusa föremål. Detta kommer att märkas särskilt om du tittar på en film med undertexter, eftersom du förmodligen vill inaktivera funktionen när du tittar på filmer på ett främmande språk.

Dessa kontrastproblem förklarar varför de mest attraktiva LG-TV:erna med NanoCell inte alls är deras "NANO"-TV, utan deras nya QNED-skärmar för 2021. Denna linje kombinerar ett NanoCell-lager med en Quantum Dot-färgförstärkare och en miniLED-panel..

Mini LED-panelteknik är det mest spännande som har hänt med LCD-TV på länge. Se bakgrundsbelysningens lysdioder krympa, så många fler får plats på skärmen.

LG hävdar att den avancerade 86-tums QNED-setet kommer att ha cirka 30.000 XNUMX bakgrundsbelysnings-LED:er, uppdelat i knappt 2.500 80 zoner. Det är nästan 90 gånger fler ytor än LG NANOXNUMX.

Han har dock inte döpt sin tv-fond till "QNED" än. Dessa arrayer kommer sannolikt fortfarande att använda IPS-paneler, och vi vet inte hur effektiva ett mycket större antal dimningsområden kommer att vara för att förbättra den begränsade kontrasten hos denna panelteknik.

Ska jag köpa en LG NanoCell?

Vi har fått kritik mot LG NanoCell-TV. Dessa påverkar dock främst användningen i ett mörkt rum.

Om du vill förvandla ditt vardagsrum till en mikrobiograf är dessa TV-apparater inte det bästa alternativet, bör du hitta en med VA- eller OLED-panel. Helt enkelt de erbjuder inte samma prestandanivå som Samsungs bästa QLED eller LG:s OLED-set.

Dess kontrast är betydligt lägre, vilket påverkar dess prestanda med HDR-innehåll och kvaliteten på filmer i ett rum med svagt ljus. Däremot kan vi se bättre resultat i LG:s QNED-enheter, som också har NanoCell-teknik.

Däremot är de starka på andra områden. Breda betraktningsvinklar innebär fler argument om vem som får den bästa sittplatsen i soffan. Dess antireflexskärm översta skiktet motstår omgivande ljus väl. Låg inmatningsfördröjning är goda nyheter för spelare. Skalning på de flesta NanoCell TV-apparater är också ganska bra utbud av modeller high har 120Hz uppdateringsfrekvens och stödfunktioner som VRR.

Framför allt är LG NanoCell TV-apparater ganska konkurrenskraftiga priser, så att du kan använda viktiga PS5- och Xbox Series X-funktioner som HDMI 2.1 och VRR utan att spendera en förmögenhet.

Huvuddraget för NanoCell TV-apparater idag är att de erbjuder avancerade funktioner till i stort sett överkomliga priser, med låg kostnad till ingångsnivå NanoCell-modeller som utan tvekan kommer att tilltala många mindre budgetar.

Vad är LG NanoCell TV-apparater?

Låt oss kasta en närmare titt på de olika NanoCell-serierna du kan köpa idag från LG:s 2020- och 2021-serier, dess specifika egenskaper. Om du är intresserad av att lära dig mer om hela sortimentet av 2021Kolla även in vår LG TV 2021-guide.LG NanoCell TV

(Bildkredit: LG)LG NANO99 (2020)

 • Finns i: 65 tum, 75 tum
 • Upplösning 8K
 • 4k / 120Hz
 • Lokal betyg

Dagens bästa erbjudanden för LG NANO99 8K-serienLG NanoCell TV

(Bildkredit: LG)LG NANO96 / NANO95 (2021)

 • Finns i: 55 tum, 65 tum
 • Upplösning 8K
 • Lokal betyg
 • 60 Hz
 • VRRLG NanoCell TV(Bildkredit: LG)

LG NANO90 / LG NANO91 (2020)

 • Finns i: 55-tums, 65-tums, 75-tums, 86-tums (endast NANO91)
 • 120 Hz
 • Ingen lokal dimning
 • HDMI 2.1

Dagens bästa erbjudanden för LG 55NANO90

LG NanoCell TV

(Bildkredit: LG)

LG NANO88 (2021)

 • Finns i: 50 tum, 55 tum, 65 tum, 75 tum
 • 120 Hz
 • Lokal betyg
 • VRR
 • HDMI 2.1LG NanoCell TV(Bildkredit: LG)

LG NANO86 (2020)

 • Finns i: 55 tum, 65 tum, 75 tum, 86 tum
 • 120 Hz
 • Lokal betyg

  LG NanoCell TV

  (Bildkredit: LG)

LG NANO816 / NANO806 (2020)

 • Finns i: 50 tum, 55 tum, 65 tum, 75 tum
 • Ingen lokal dimning
 • HDMI 2.0
 • Enklare skalningsprocessor
 • Ta en titt på den bästa TV:n som finns idag
Dela detta