Nvidias ryktade RTX 4070 Ti har varit föremål för ännu fler läckor, återigen från en grafikkortstillverkare. Den här gången bjöds vi på utspillda bilder av PNY-korten och fullständiga specifikationer för 4070 Ti, vilket kommer att underlätta för dem som är oroliga över det senaste tal om en enorm minskning av antalet CUDA-kärnor.

Det här senaste ryktet från VideoCardz (öppnas i en ny flik), och låt oss komma ihåg att det bara är ett rykte, även om det backas upp av en massa bilder på PNY:s RTX 4070 Ti-modeller, visar det deras Verto-kort, som har identiska specifikationer till den av Colorful. Tidigare läcka: 2310 MHz basklocka, 12 GB GDDR6X VRAM (192-bitars buss).

Vad PNY-läckan ytterligare berättar för oss är att boostklockan är 2610 MHz, och vi får den avgörande CUDA Core-belastningen, som är 7680.

Detta är exakt samma spec som den avbrutna RTX 4080 12GB, in i minsta detalj, inklusive exakt samma klockfrekvenser, för att uttrycka det på ett annat sätt, detta understryker återigen att Nvidia placerade RTX 4070 Ti-märket i botten. RTX 4080-nivå grafikkort.

Analys: Uppmuntrande tecken: det är bara att hålla tummarna för priser

Det är inte så att det inte var planerat, men vad vi också planerar är att Nvidia kanske skakar om saker och ting någonstans, bara för att visa att de åtminstone har gjort något för att fixa det och göra det till en lite annorlunda GPU än en du fick utan ceremonier, han stövlar Du vet, justera klockhastigheten lite, kanske.

Eller, som vissa har föreslagit, släpp CUDA-kärnorna lite, eller till och med mycket, för som vi nämnde i början, fanns det ett rykte nyligen att 4070 Ti skulle sänka antalet kärnor till 5.888 7.680 kärnor, en enorm minskning från XNUMX XNUMX kärnor. . Nu betyder det inte att det inte kan hända, det tidigare ryktet kanske stämmer. Men den här nya är tyngre, kommer från en återförsäljare, med en massa bilder för att ge den mer substans; även om vi måste vara försiktiga med båda möjligheterna.

Vad som kan vara fallet är att läckaren som pitchade 5888-kärnidén har hört en del information om att den faktiskt relaterar till RTX 4070, standardversionen, men här är vi i rena gissningars territorium.

Om du tänker: varför skulle Nvidia behöva justera RTX 4070 Ti för att vara annorlunda än den förbjudna 4080GB 12? Tja, det är främst relaterat till priset. Den tidigare tanken var att om Nvidia släpper 4070 Ti lite lägre än €899-priset för 4080GB 12, då kommer folk att fråga: varför i helvete kom den senare med det begärda priset? Så om 4070 Ti är ungefär samma kort?

Vad det låter som att Nvidia skulle kunna göra istället är att sänka priset på den befintliga 4080GB RTX 16, vilket är nödvändigt av flera skäl, varav en är för att driva på fallande försäljning och för att bättre kunna konkurrera med den nysläppta AMD RX 7900 XTX , som (för det mesta) överträffar RTX 4080 till ett lägre pris (för spelare, ray tracing åt sidan, i alla fall). Eftersom 4080GB 16 kostar mindre är ett lägre pris för 4070 Ti över den inställda 4080GB 12 självklart vettigt, även om det är samma spec.

Uppenbarligen måste Nvidia göra något för att motverka det starka initiala intrycket från 7900 XTX och göra RTX 4080 mer konkurrenskraftig, och att sedan ta in ammunition i övre mellanregister i form av en mer prisvärd 4070 Ti verkar vara en trolig plan. . Återigen, i GPU-världen, går ibland meningen ut genom fönstret, så vi får bara vänta och se. Det ryktade releasedatumet för RTX 4070 Ti är den 5 januari, så i teorin är grafikkortet bara några veckor bort.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Dela detta