Qualcomms årliga Snapdragon Summit är en möjlighet för chiptillverkaren att visa upp sitt senaste kisel och de framsteg som dess teknologier för med sig till nästa våg av enheter och upplevelser inom mobil, bil, ljud, mixed reality och mer.

Som en del av förfarandet är det också där företagets nästa flaggskeppsmobilchip (det som sannolikt kommer att driva nästa våg av bästa Android-telefoner) brukar debutera, och naturligtvis, den 15 november, var höjdpunkten på den första toppmötesdagen avtäckningen av Snapdragon 8 Gen 2.

Redaktörens anmärkning

Flyg och boende för detta lanseringsevenemang finansierades av Qualcomm, men åsikterna återspeglar författarens oberoende åsikt.

De som följer Qualcomms nuvarande namnkonvention för mobilchipset kanske redan har gissat att efter att ha avvikit från ett tresiffrigt system året innan, skulle efterföljaren till 8 års Snapdragon 1 Gen 2021 bli 8 Gen 2, och nu har detta blivit galvaniserat.

För de bekanta kan den underliggande processorarkitekturen (en "primär" kärna, uppbackad av fyra prestandakärnor och tre effektivitetskärnor) inte tyckas vara en anmärkningsvärd avvikelse från sin föregångare, men Qualcomm har gjort en rad ändringar i sin senaste. och bättre mobilenhet. . SoC (system on chip) som ger betydande förbättringar av viktiga aspekter av den mobila datorupplevelsen; såsom AI-bearbetning, speltrohet, bildbehandling, anslutningsmöjligheter och energieffektivitet.

Innehållsförteckning

klippa för att jaga

  • Vad är det? Qualcomms nya flaggskepp för mobila chipset
  • När kommer Snapdragon 8 Gen 2 att släppas? Konsumenter kommer sannolikt att lägga vantarna på 8 Gen 2-drivna smartphones från och med december 2022, men de flesta enheter som använder chippet kommer att anlända under första halvan av 2023.
  • Hur mycket kostar Snapdragon 8 Gen 2? Qualcomm säljer 8 Gen 2 direkt till OEM (tillverkare av originalutrustning) som Motorola, OnePlus och Xiaomi, så slutkonsumenter betalar bara för kisel som en del av den totala kostnaden för de smartphones som använder den. Som nästa generations höjdpunkt i företagets Snapdragon-sortiment, kommer det att driva enheter som åtminstone initialt har flaggskeppspriser; förmodligen i området $800 / £700 / AU$1,200 XNUMX och uppåt.

Så vilka är de mest anmärkningsvärda förbättringarna som Snapdragon 8 Gen 2 ger, och varför ska du bry dig tillräckligt för att vilja uppgradera till en telefon som använder den?

Kameror som förstår vad de tittar på

En av de mest spännande förbättringarna som syftar till att ge användarna några av de mest påtagliga fördelarna är den åttonde generationen "Cognitive ISP" 8.

I vad Qualcomm kallar en "världsförst" bär denna generation Spectra ISP (bildsignalprocessor) över sin föregångares befintliga bildsegmentering, men ger den extra fördelen med realtidsbehandling. Det betyder att din enhets kamera kommer att kunna skilja himlen från marken, din katt från den nybäddade sängen där den har bestämt sig för att lägga sig ner, eller blomman i mitten av lövverket i bakgrunden, och vid pixelnivå, använd färg. , ton, skärpa och brusreducerande algoritmer för att få bästa slutbilden.

Den verkliga fördelen är att du kan tillämpa denna nivå av realtidsbearbetning på foton och videor, och till och med visa en skarpare slutlig bild i sökaren under tagning med minimal fördröjning. Så du vet att det du ser och det du får efter att du tryckt på avtryckaren eller spelar in kommer att reflektera varandra mer direkt.

En funktion som utan tvekan kommer att hjälpa nästa våg av toppkameratelefoner att sticka ut från icke-8 Gen 2-teknikkonkurrensen.

Bättre grafik i spelet inklusive strålspårning.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Gaming Pressbild

(Bildkredit: Qualcomm)

År 2021 var ett nyckelområde där Samsungs egna Exynos 2200-chip skilde sig från sin likasinnade rival, 8 Gen 1, inkluderingen av hårdvaruaccelererat strålspårningsstöd (förvänta dig bättre bilder i spel, avbrutna med exakta reflektioner, mjuka skuggor och omgivande ocklusion).

Naturligtvis var Qualcomm angelägen om att ta itu med detta problem med sin nästa uppföljning, och naturligtvis lovar 8 Gen 2 att ge hårdvaruaccelererad strålspårning till mobila enheter; med beprövade partners som tillverkaren av några av de bästa speltelefonerna: Red Magic och kompatibla titlar som War Thunder.

Adreno GPU som körs på 8:e generationen lovar 25 % snabbare prestanda samtidigt som den erbjuder upp till 45 % mer energieffektivitet, plus nytt stöd för Vulkan 1.3, Kinas "HDR Vivid"-standard och en funktion som kallas OLED-åldringskompensation. .

(*8*) Fler samtidiga AI-uppgifter, samtidigt som du använder mindre kraft

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Sustained Graphics Performance Ziad Asghar Snapdragon Summit 2022

Qualcomms Ziad Asghar visar upp den ihållande grafikprestandan för 8 Gen 2 på Snapdragon Summit 2022 (Bildkredit: Future/Alex Walker-Todd)

AI (ja, artificiell intelligens) har varit den stigande stjärnan inom mobil datoranvändning under de senaste åren och den trenden fortsätter att stiga med 8 Gen 2.

Medan alla huvudelementen i SoC redan drar fördel av AI till viss del, erbjuder denna generations dedikerade Hexagon CPU en reviderad verktygsuppsättning (inklusive en Tensor Accelerator som har fördubblats i storlek) för att ge betydande vinster.

Qualcomm utlovar en hastighetsökning på 4,35 gånger när de utför AI-baserade uppgifter, delvis tack vare att 8 Gen 2 är den första i sitt slag att dra nytta av något som kallas INT4 (heltal 4) precision; vilket gör att 60 % fler AI-drivna uppgifter kan utföras samtidigt per watt.

Genom vad som bara kan vara mörk magi kan Qualcomm reducera 32-bitars processer till 4-bitars utan att kompromissa med kvaliteten på datamängderna som bearbetas, vilket Ziad Asghar, vice VD för datahanteringsprodukter på Qualcomm, sa till TechRadar. med 64x effektminskning.

Detektionshubb alltid på

Moderna telefoner kan redan hjälpa oss att föra den analoga världen till den digitala; med funktioner som semantisk textigenkänning och objektigenkänning, men detektionscentret inuti 8 Gen 2 har utformats specifikt för att hjälpa dig med sådana uppgifter; med två AI-processorkärnor för upp till dubbelt så hög AI-prestanda jämfört med 8 Gen 1, samt 50 % mer minne än tidigare.

Sensing Hub stöder en "alltid-på-kamera" (en omformulering av nästa generations "alltid-på-kamera"), perfekt för allt från QR-kodskanning till ansiktsnärhetsdetektering, ansiktsigenkänning och till och med ögonspårning, allt utan att behöva för att öppna enhetens kameraapp.

Asghar bekräftade för TechRadar att ett antal OEM-partners är särskilt intresserade av den här aspekten av Sensing Hub, vilket tyder på att nästa våg av 8 Gen 2-drivna telefoner mycket väl kan ha förmågan att skanna och svepa QR-koder och liknande utan att behöva gör det. väckt eller för att särskilda applikationer ska vara öppna för att interagera med dem.

Trots att den alltid är på, hävdar Qualcomm också att data som behandlas av Sensing Hub inte lämnar din enhet.

5G och Wi-Fi ännu snabbare och mer flexibel

Med Snapdragon X70 5G-modemet stöder 8 Gen 2 inte bara upp till 10 Gbps ner och 3.5 Gbps upp på 5G, utan är den första på scenen med DSDA (Dual SIM Dual Active) för två 5G SIM-kort, samtidigt och har även sin egen AI-processor för att optimera cellulär prestanda och kraft.

Som tidigare stöddes mmWave och sub-6GHz 5G-lägen, såväl som fristående (SA) och icke-fristående (NSA) lägen.

Även om det ser ut som att WiFi 6E precis har släppts, gör FastConnect 7800 inuti 8 Gen 2 den till en av de första delarna av konsumentkisel som stöder bredbandshastigheter och WiFi 7; förlorar bara mot MediaTeks nya Dimensity 9200-chipset, som tillkännagavs några dagar tidigare.

Med den växande populariteten för strömmande video med allt högre kvaliteter och bithastigheter, samt ett växande intresse för molnspel och konkurrenskraftigt mobilspel, är dessa uppdateringar avgörande för att tillåta dessa upplevelser att fortsätta att frodas och utvecklas. .

Allt du behöver veta om 8 Gen 2

Diskuterat överst i denna artikel, den TSMC-tillverkade 4nm 8 Gen 2 har en numera bekant okta-core Kryo CPU-arkitektur; Uppdelad i en primär Cortex-X3-kärna (klockad upp till 3,2 GHz), fyra prestandakärnor (klockad upp till 2,8 GHz) och tre effektivitetskärnor (upp till 2,0 GHz), vilket innebär en förändring som nu visar den fjärde effektivitetskärnan. som en fjärde prestationskärna istället.

Asghar nämnde att dessa stora kärnor är närmare än någonsin strömförbrukningen för mindre kärnor, vilket återspeglas i 8 Gen 2 Kryo-processorns löfte om en 35% hastighetsförbättring, samtidigt som de lovar energibesparingar.40% energi.

En annan stor uppdatering för mediaentusiaster är chipsets nya Dynamic Spatial Audio-funktion; låter ljudet av rumsligt innehåll röra sig i förhållande till lyssnarens huvudposition, vilket lovar att leverera mer uppslukande mediekonsumtion.

Vilka telefoner kommer att använda Snapdragon 8 Gen 2?

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Wave One OEM-partners

(Bildkredit: Qualcomm)

Även om Oppo är det första företaget som bekräftar att dess kommande Find X-märkta flaggskepp Android-telefon (som rapporteras från Oppo Find X6-serien) kommer att köras på Snapdragon 8 Gen 2 (även om inget släppdatum har bekräftats ännu). Qualcomm beskrev ett antal andra partners när de introducerade chipet.

Asus, Honor, Motorola OnePlus, Oppo, Sony, Vivo, Xiaomi, ZTE och fler har förbundit sig att leverera 8 Gen 2-drivna enheter inom en snar framtid, men vem som kommer först återstår att se. Vi har utökat den bekräftade listan och använder vår egen erfarenhet för att se vilka andra telefontillverkare som troligen kommer att ha 8 Gen 2-drivna telefoner på marknaden snart nog.

Xiaomi och Motorola har sparring kring anspråket att erbjuda världens första Snapdragon 8 Gen 1-telefon, med Motorola Edge X30 för att Xiaomi 12 ska fungera i december 2021. Som sådan är chansen stor att vi kan förvänta oss samma tvåhästar race innan vi når 2023.

Dela detta