Behöver du välja mellan Samsung och LG TV? Om du har problem med att avgöra vilket TV-märke som är rätt för dig, har vi erfarenheten att hjälpa dig att fatta rätt beslut baserat på dina behov, budget och viktigast av allt, din smak.

Varje år lanseras en ny serie smarta TV-apparater på marknaden. Med varje ny release kan du förvänta dig bättre bilder, större paneler och reviderade processorer som skulle göra en fantastisk ny TV för ditt hem. Men när det kommer till LG TV vs Samsung (två av de bästa TV-tillverkarna), vilken ska man välja?

Vi vet alla att de flesta tv-apparater ser likadana ut vid första anblicken. Naturligtvis är vissa sannolikt fetare eller tunnare än andra. Dessutom har LG och Samsung experimenterat med nya formfaktorer under åren för sina avancerade enheter.

Men i slutet av dagen köper du en rektangel och ibland kan det vara svårt att räkna ut vad som gör det annorlunda eller bättre än en annan.

Det som skiljer Samsung och LG ut är deras storlek - de är bland de största TV-säljarna i världen, vilket gör dem till en sannolik satsning för alla som handlar efter en ny skärm för sitt hem.

Så om du vill ha en TV från ett av de största TV-varumärkena, bör denna Samsung vs LG TV-guide hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken som är rätt för dig.

Samsung vs LG TV: förhandsvisning

Samsung och LG är två storskaliga tillverkare som säljer smarta TV-apparater till höga och låga priser, men med något annorlunda panelteknik för sin avancerade utrustning.

Båda är sydkoreanska tillverkare som säljer tv-apparater runt om i världen, med en stor närvaro i Storbritannien och USA, till skillnad från Panasonic eller Philips, som inte är licensierade i Nordamerika, med en stor installationsbas och ett brett utbud av tv-apparater som släpps varje år.

Det är svårt att jämföra priser, med tanke på antalet enheter som Samsung och LG släpper varje år, allt från 32-tums lysdioder och billiga 4K-TV-apparater till överdimensionerade 8K-enheter som kostar dig tusentals. dollar/pund. Oavsett vilken storlek, form, upplösning eller budget du letar efter, kommer du att ha det täckt.

Samsung och LG tävlar också om territorium på den mycket konkurrensutsatta smarttelefonmarknaden: De tillverkar båda Android-telefoner, men vi jämför inte deras telefoner i denna speciella guide.

Samsung vs LG

LG: s WebOS smart TV-plattform (Bildkredit: LG)

Smart TV: Tizen vs. webOS

Samsung och LG använder sina egna smarta TV-plattformar, och alla har sin egen smak.

LG har varit ledande med webOS, ett rent, minimalistiskt smart TV-gränssnitt, sedan 2014. Den använder en horisontell menyrad för vanliga appar, streamingtjänster och ingångar, med en anpassningsbar plats så att du kan välja var dina favoritappar finns på instrumentpanelen. Den senaste webOS 4.5-mjukvaran ger också sekundära menyer som visas när du håller muspekaren över en appikon.

Samsungs Tizen-plattform skiljer sig inte nämnvärt i design (man kan säga att den var influerad av den förra), även om den inte har en lika imponerande sökalgoritm som LG:s ThinQ aI-mjukvara..

Men Hur är det med röstassistenter? LG:s OLED- och Super UHD-paket kommer med Google Assistant inbyggd och begränsad kompatibilitet med Alexa-kontrollerade enheter. Samsung använder sin egen (något sämre) Bixby Assistant, men återigen bara för medelstora eller premiumenheter, och med möjlighet att använda Google Assistant eller Alexa via tredjepartsenheter.

LG VS Samsung

(Bildkredit: Samsung)

QLED eller OLED?

Dagens avancerade TV-marknad är uppdelad i två paneltekniker: OLED och QLED (i huvudsak en LED-LCD-skärm med kvantprickar).

OLED, som står för "organic light emitting diode", det är typ av TV-panel som kan avge sitt eget ljusistället för att passera den. Detta möjliggör briljant tunna TV-skärmar och möjligheten att styra ljusstyrkan för enskilda pixlar. OLED:er är kända för sina livfulla färger, djupa svarta nivåer och överlag låg ljusstyrka.

ofta Vi pratar om "brända" bilder på OLED-skärmar, men det här är till stor del anekdotiskt och du måste antagligen arbeta hårt på uppsättningen för att detta ska bli ett problem.

Alla OLED-paneler är tillverkade av LG Display, så även om du har en Sony OLED i ditt hus har du LG att tacka.

QLED, å andra sidan, är en egenutvecklad teknologi utvecklad av Samsung. QLED använder ett kvantpunktsfilter för att förbättra färg och kontrast, och nöjer sig med en serie mörkare områden för att variera ljusstyrkan över skärmen, snarare än att kunna göra det med varje pixel individuellt. QLED-TV-apparater är också mycket ljusare än OLED-apparater (tusentals nits mot hundratals), men de kan ha svårt att visa ljusa och mörka bilder lika effektivt samtidigt.

Vi berör denna debatt mer i detalj i vår QLED vs OLED-guide, även om det för närvarande räcker med att säga att OLED generellt är lämpad för högkvalitativa videoformat i mörka visningsmiljöer, medan Samsung hamnar efter på kontrast (jämförelsevis), men kompenserar för det med en kraftfull, ljus skärm.

Båda teknikerna förbättras också ständigt. Medan vissa klagar på OLED:s låga uteffekt jämfört med QLED, LG:s nya ljussensorfunktion är inställd på att kalibrera ljusstyrkan och bildinställningarna baserat på nivån på omgivande ljus i rummet. Samsung höjde sitt spel 2019 med sin nya Ultra Viewing Angle-teknik.

Dolby vs. HDR10+

(Bildkredit: Dolby)

Dolby Vision vs HDR 10+

De två stöder ett lite olika format för högt dynamiskt omfång (HDR), med LG som integrerar Dolby Vision i sin premium OLED- och Super UHD-serieMedan Samsung föredrar HDR10+ för sina premium-TV-apparater.

Båda formaten använder vad som kallas dynamisk metadata för att skräddarsy TV-utmatningen till innehållet som visas, så scener från mörka underjordiska grottor eller väl upplysta vardagsrum varierar i ljusstyrka, kontrast och bildbehandlingsnivåer i enlighet därmed.

Dolby Vision är verkligen det mer avancerade formatet, med 12-bitars färgomfång istället för 10-bitars HDR10+, och det är också vanligare. (Medan det finns ett antal HDR10+-program på Amazon Prime, hittar du dem inte på Netflix, Chromecast Ultra eller Apple TV 4K.)

Självklart, det föredragna HDR-formatet är egentligen bara ett problem i den högre delen av prisklassen, men stora utgifter bör tänka noga på vilka tjänster som sannolikt vill ha HDR-innehåll.

Det är också värt att nämna att Panasonic inte är trofast mot ett eller annat HDR-format, och till och med den prisvärda Panasonic GX800 LED-TV stöder både Dolby Vision och HDR10 +.

Samsung vs LG TV: Vilken ska man välja?

Det är verkligen en tuff tid för båda tv-makarna. LG:s nya OLED-produktionslinje drabbades av förseningar i början av 2020, medan Samsung fortfarande drar efter en nedgång i smartphoneförsäljningen. och efterfrågan på tv-apparater förra året.

Samsung är fortfarande marknadsledare och kan befästa den positionen med planer på sin egen hybrid QD-OLED (Quantum Dot-OLED) för att stödja LG:s OLED-teknik., även om skakiga finanser har försenat dessa planer för nu. . Å andra sidan kan LG:s introduktion av 48-tums panelstorlekar för OLED-TV-apparater utplåna Samsungs andel av mellanklass-TV-apparater när de lanseras i år.

Summan av kardemumman här är att oavsett hur ekonomiskt sunt båda företagen är, båda fokuserar på sin nuvarande skärmteknik och kommer inte plötsligt att sluta bry sig. ladda de nya tv-apparaterna som släpps ut på marknaden. Så setet du väljer ska matcha det du vill ha i ditt vardagsrum.

Om du vill ha en ljus och bländande skärm för att lysa upp ditt hem, eller prisvärda alternativ som RU7470 eller RU8000, är ​​Samsung ditt bästa alternativ. Även om du också kan prova LG B9 OLED TV, vilket är ett gediget köp.

Om du verkligen vill ha den mest imponerande bildkvaliteten, oavsett pris, är det inget som slår paneler LG OLED för färg och kontrast just nu (se: LG CX OLED TV). Men Samsung Q95T 4K QLED TV kommer verkligen nära och är betydligt billigare än tidigare Samsung flaggskepps-TV.

Men om du är nöjd med din nuvarande TV men vill uppdatera den om några år kan det vara en helt annan historia.

Dagens bästa Samsung vs LG TV-erbjudanden

[amazon bestseller=”SAMSUNG QN43Q60TAFXZA 43 tum”]

[amazon bästsäljare = »Samsung Flat 55 tum 4K 8″]

[amazon bestseller="LG 65SM9500PUA Alexa inbyggd"]

[amazon bästsäljare = »LG – Klass 55 «- OLED – B9»]