Letar du efter en ny TV? Vi skyller inte på dig: Varje år kommer nya TV-apparater ut på marknaden med större skärmar, bilder av högre kvalitet och reviderade processorer som bara kräver en plats i ditt hem, men när det kommer till LG TV vs. Samsung, vilken att välja?

Låt oss inse det, de flesta TV-apparater ser likadana ut vid första anblicken. Visst, vissa kommer att vara större eller smalare än andra och LG och Samsung har experimenterat med nya formfaktorer för sina avancerade set. Har du någonsin sett rullbara OLED:er från LG? Men i slutändan köper man en rektangel och ibland är det svårt att avgöra vad som verkligen skiljer en från en annan.

Därför har vi utformat den här guiden för att jämföra Samsung- och LG-TV-apparater så att du säkert kan veta vilket märke som gör rätt TV för dig.

Beskrivning av Samsung vs LG TV

Samsung vs LG

Samsung och LG är två av de största tillverkarna av billiga tv-apparater, men med lite annorlunda panelteknik för sina avancerade TV-apparater.

Båda är sydkoreanska tillverkare som säljer TV-apparater över hela världen med en betydande närvaro i Storbritannien och USA till skillnad från Panasonic eller Philips som inte har licenser i Nordamerika med betydande installationsbas och ett brett utbud av TV-apparater som släpps varje år.

Det är svårt att jämföra priser, med tanke på antalet uppsättningar som släpps varje år av Samsung och LG, allt från 32-tums LED och budget 4K TV till fantastiska 8K TV som ger dig tillbaka tusentals dollar. Oavsett vilken storlek, form, upplösning eller budget du letar efter, kommer du att ha det täckt.

Samsung och LG tävlar också om mycket konkurrenskraftigt territorium på smarttelefonmarknaden: De tillverkar båda Android-telefoner, även om vi inte jämför deras enheter i den här guiden.

Smart TV: Tizen vs. webOS

Smart TV Tizen vs. webOS

(Bildkredit: LG)

 

Samsung och LG använder sin egen smarta TV-plattform, och var och en har sin egen smak

Sedan 2014, LG har kört WebOS, ett strömlinjeformat, minimalistiskt smart TV-gränssnitt. Den använder en horisontell menyrad för vanliga appar, streamingtjänster och ingångar med en anpassningsbar plats som låter dig välja platsen för dina favoritappar på instrumentpanelen. Den senaste versionen av programvaran webOS 4.5 introducerar också sekundära menyer som visas när du håller muspekaren över en appikon.

Konfigurationen av Samsungs Tizen-plattform skiljer sig inte väsentligt (man kan säga att den påverkades av den tidigare), även om den inte har en lika imponerande sökalgoritm som LG: s ThinQ AI-programvara.

Men hur är det med röstassistenter? LG:s OLED- och Super UHD-paket inkluderar Google Assistant och begränsad kompatibilitet med Alexa-enheter. Samsung använder sin egen Bixby-assistent (något sämre), men bara för mellanklass- eller premiumpaket, och med möjligheten att använda Google Assistant eller Alexa via tredjepartsenheter.

Dolby Vision vs. HDR 10+

Dolby Vision vs. HDR 10

Båda erbjuder ett något annorlunda format för högt dynamiskt omfång (HDR) med LG som integrerar Dolby Vision i sitt premium OLED- och Super UHD-sortiment, medan Samsung föredrar HDR10+ för sina premium-TV-apparater.

De har format som använder dynamisk metadata för att matcha TV-utgången med innehållet som visas. Till exempel, mörka underjordiska grottscener eller väl upplysta salonger varierar ljusstyrka, kontrast och bildbehandlingsnivåer.

Dolby Vision är verkligen det mest avancerade formatet med ett 12-bitars färgomfång istället för 10-bitars HDR10+, och det är också mer utbrett.

Visserligen är det föredragna HDR-formatet bara ett bekymmer för högre priser, men de som spenderar mycket bör tänka seriöst på tjänster där de sannolikt vill ha HDR-innehåll.

QLED eller OLED?

QLED eller OLED

(Bildkredit: Samsung)

Den nuvarande marknaden för avancerade tv-apparater är uppdelad i två paneltekniker: OLED och QLED (i huvudsak en LCD-LED med kvantprickar).

OLED, som står för organic light-emitting diode, är en typ av tv-skärm som kan avge sitt eget ljus istället för att tändas. Detta gjorde det möjligt att visa extremt fina tv-skärmar och individuellt styra ljusstyrkan på enskilda pixlar. OLED:er är kända för sina lysande färger, djupa svarta nivåer och svagt ljus. Vi pratar ofta om "inbränna" OLED-skärmar, men det är till stor del en anekdot och du borde förmodligen ha jobbat hårt för att göra det till ett problem.

Alla OLED-paneler tillverkas av LG Display. Även om du har en Sony OLED hemma har du LG att tacka.

QLED, å andra sidan, är en egenutvecklad teknologi utvecklad av Samsung. QLED använder ett kvantpunktsfilter för att förbättra färg och kontrast och är nöjd med gradationsområden snarare än individuell pixelkontroll. QLED-TV är mycket ljusare än OLED (tusentals nits mot hundratals), men de kan kämpa för att visa ljusa bilder och mörka bilder samtidigt. Det finns OLED-entusiaster som hatar de urtvättade färgerna på alltför ljusa TV-apparater, medan många enheter med en Samsung-TV kommer att uppleva sämre OLED-skärmar som mycket mindre kraftfulla.

Vi har grävt in i denna debatt i vår QLED vs OLED-guide, men för närvarande räcker det med att säga att OLED i allmänhet är lämplig för högkvalitativa videoformat i mörkersynliga miljöer, medan Samsungs apparater är mindre lojala. till verklighet Färg, men kompensera med en ljus, tydlig skärm.

Samsung vs LG TV: vilken ska man välja?

Samsung vs LG TV vilken du ska välja

Det var en svår tid för LG och Samsung. LG Display fick spendera mycket på forskning och utveckling för sina OLED-paneler och gjorde ett avbrott i verksamheten under det första kvartalet i år (via Reuters), om än med en satsning på att OLED-tillväxten så småningom kommer att balansera ut det.

Under tiden räknar Samsung med en kraftig nedgång i resultatet 2019 efter smarttelefonförsäljning och en efterfrågan på tv under förväntningarna. Samsung planerar att konkurrera med LG: s OLED-teknik, med sin egen QD-OLED (quantum dot OLED) hybrid, men skakiga finanser såg sina planer försenade för några år sedan.

Det bör noteras att oavsett vilket företags ekonomiska hälsa som helst, fokuserar de två företagen på sin nuvarande skärmteknik och kommer inte plötsligt att sluta stödja någon av de nya tv-apparaterna som de för närvarande marknadsför. Du måste välja det spel du vill ha i ditt vardagsrum.

Om du vill ha en ljus och bländande QLED-skärm för att lysa upp ditt hem, eller ett billigt alternativ som NU7100, är ​​Samsung det bästa alternativet. Om du verkligen vill ha den mest imponerande bildkvaliteten, oavsett vad priset är, slår ingenting LG OLED-paneler i färg och kontrast (se: LGs C9 OLED).

 

Dela detta