Samsung Q80B: recension om en minut

Samsung Q80B är en högvärdig mellanklass 4k QLED-skärm som är perfekt för dagligt TV-tittande och konsolspel. Den sitter precis under märkets Mini LED Neo QLED-modeller och erbjuder istället en mer konventionell full-array-bakgrundsbelysning. Det betyder att den inte erbjuder prestanda på svartnivå eller HDR-noggrannhet som sina dyrare stallkamrater.

Men med fyra HFR-kompatibla (hög bildhastighet) HDMI-ingångar, ett användbart Game Bar-gränssnitt och ett polerat smart hem-gränssnitt, är det troligt att bara seriösa biobesökare hemma kommer att känna sig utanför.

Faktum är att vikten av Samsungs Game Hub, en helsidesportal för spelstreamingtjänster, eftersom det helt klart är där dess huvuddrag ligger. QLED är trots allt immun mot skärminbränning, vilket översätts bra till ångestfria spelsessioner.

Setet har också ett Dolby Atmos-aktiverat ljudsystem över genomsnittet.

 • Samsung Q80B på Amazon för 797.99 € (öppnas i en ny flik)

Samsung Q80B recension: Pris och releasedatum

 • Publicerat i augusti 2022
 • Pris 1,199 1,499 € / 2,999 XNUMX € / XNUMX XNUMX €

Samsung Q80B finns för närvarande till försäljning i Storbritannien, USA och Australien.

65-tumsmodellen vi testar här säljs för 1,399 50 €. Om detta inte är rätt storlek för dig finns det många alternativ. 80-tums QE50Q799B säljs för $55 och 80-tums QE55Q999B för $65. Ovanför 75-tummaren i vår testrigg finns 80-tums QE75Q1,999B, som kostar $85 80, liksom den imponerande 85-tums QE,2,499-tum säljs för XNUMX XNUMX €.

Köpare i USA kommer att hitta samma modeller till 999 €, 1,199 1,499 €, 2,199 3,299 €, XNUMX XNUMX € och XNUMX XNUMX €.

Det finns ingen 80-tums Q50B i Australien, men resten av sortimentet är tillgängligt, prissatt till AU$1799, AU$2299, AU$2999 och AU$3999 respektive.

Samsung Q80B recension: Funktioner

 • 4K kvantprocessor
 • 4K 120Hz stöd
 • Ingen gratis läsning

Q80B snålar inte med funktionernas framsida. TV:n är byggd kring en full-array bakgrundsbelyst Quantum Dot LED-panel, som kan leverera en högre volym av färg än en vanlig bakgrundsbelyst LED-panel.

Den har också en avancerad ljudspecifikation, med inte mindre än sex högtalare, kombinerat med märkets Object Tracking Sound-teknik. Detta ger en bättre rörelsekänsla runt skärmen.

Q4B:s 80K kvantprocessor har kraften att implementera både AI-optimerad bildjustering och AI-ljud.

Samsungs smarta Tizen-gränssnitt säkerställer att det inte finns någon brist på tillgängliga streamingtjänster och det kommer med en mängd andra attraktioner, som en spelportal och Smartthings-övervakning.

Anslutningsmöjligheterna inkluderar fyra HDMI-enheter, som alla stöder 4k 120Hz-uppspelning. Det finns ALLM (Auto Low Latency Mode), Nvidia G-Sync och FreeSync Premium Pro och eARC över HDMI 3, för anslutning till en soundbar eller AV-system.

Det finns också en digital optisk ljudutgång, två USB- och Ethernet-portar.

När det kommer till TV-tuners finns det både markbundna och satellitalternativ. Det finns också en gemensam gränssnittsplats för de som behöver det.

Fjärrkontroll Samsung-Q80B-TV framför skärmen

(Bildkredit: framtid)

Samsung Q80B recension: Bildkvalitet

 • Fantastisk HDR-prestanda
 • Inget stöd för Dolby Vision
 • bra smart läge

Skärmen, som så många andra Quantum Dot-set som erbjuds av Samsung, är ett självklart val för visning i ett ljust rum. Har livfulla färger och fina detaljer.

En bakgrundsbelyst skärm kommer fortfarande att kämpa för att leverera samma nivå av djupt svart som en OLED, men den här uppsättningen vinner fler strider än den förlorar. I rum med omgivande belysning verkar brevlådefälten mörkare än grå.

Den totala bildens skärpa är hög, inte en liten del tack vare Samsungs AI-drivna Quantum 4k-processor.

I intelligent läge arbetar processorn tillsammans med ljussensorn för att dynamiskt hantera bildinställningar baserat på omgivande ljus. Det fungerar bra, och om du är den typen av tittare som glömmer, eller bara inte orkar, att navigera i menyn Bildinställningar, så är detta ett bra visningsalternativ.

Stäng av Smart Mode så får du tillgång till alla vanliga bildförinställningar, inklusive Filmmaker Mode.

När det kommer till HDR går det inte att komma ifrån att utrustningen inte stöder Dolby Vision.

Det du får är adaptiv HDR10+, en mindre antagen dynamisk metadatastandard, samt konventionella HDR10 och HLG.

Avsaknaden av Dolby Vision mildras något av den övergripande HDR-prestandan. Vi mätte toppljusstyrkan vid 980 nits med hjälp av en 10% mätpatch.

Det finns dock en uppenbar blomning när vita placeras på en svart bakgrund.

Raminterpolation är smidig, med få märkbara artefakter, vilket är goda nyheter när det kommer till sport, även om du vill ändra inställningen för bildskärpa från Auto till Custom, för att undvika soapoperasuddighet.

 • Bildkvalitetsbetyg: 4/5

Samsung Q80B recension: Ljudkvalitet

 • Ljud för objektspårning
 • Dolby Atmos-kompatibilitet
 • set med sex högtalare

På många sätt är Q80B:s största överraskning hur effektivt och underhållande ljudsystemet är. Samsung har lyckats, genom en kombination av Object Sound Tracking-teknik och inbyggt flerkanalsstöd, producera en TV som kan skapa en mycket större ljudbild än vad dess fotavtryck eller hårdvara skulle antyda.

TV:n använder faktiskt sex riktade högtalare, varav två är placerade på den höga ryggen för att fungera med de övre kanalerna. Tillsammans projicerar de ett brett och högt ljud, samtidigt som de lyckas behålla en sammanhängande ljudbild.

Även när Dolby Atmos inte är tillgängligt kan displayen fortfarande förstå den inkommande signalen och orientera sig därefter.

Även om du snabbt kan lägga till en soundbar från grunden, är TV:n kompatibel med Samsungs Q-Symphony-modeller, som använder TV:n och soundbar-högtalarna samtidigt.

Förresten, 80-tums Q50B har inte fysiska högtalare som resten av sortimentet, utan förlitar sig på virtualisering.

TV:n har även Active Voice-förstärkning med Adaptive Sound Plus; detta optimerar volymen för din lokala visningsmiljö och vad du tittar på.

Samsung-Q80B - ingångar på baksidan

(Bildkredit: framtid)

Samsung Q80B recension: Design

 • Robust men snyggt utseende.
 • centrala zocalo
 • 54,7 mm djup

Om du vill ha en mycket tunn LED-skärm är Q80B inget för dig. Setet är full-array bakgrundsbelyst, snarare än kantbelyst, och som ett resultat kommer med mer bulk än vad som kan anses trendigt. Som sagt är ramen, som är klar i mörkgrå färg, tunn, så sett framifrån är allt du ser mestadels skärmen.

Q0B har en fyrkantig mittsockel istället för kantsatta ben, vilket gör den mindre krävande för AV-möbler. Det här metallstativet ser solidt ut och har en attraktiv strukturerad finish.

Smart TV-gränssnitt Samsung-Q80B-TV Tizen

(Bildkredit: framtid)

Samsung Q80B recension: Smart TV och menyer

 • Smart TV (Tizen)
 • Stort applikationsstöd
 • instrumentpanelen för smarta saker

Q80B är baserad på Samsungs mycket raffinerade smarta Tizen-plattform. Gränssnittet ändrades nyligen till en helskärmslayout på hemsidan och kommer nu med massor av organiserat innehåll att navigera i.

Stödet för streamingtjänster utökas. Det finns Netflix, Disney+, Prime Video, Britbox, Now och Apple TV+ för att nämna några. Brittiska köpare som hoppas kunna hitta Freeview Play som deras standard markbundna TV-tjänst kommer bara att hitta standard Freeview, men lyckligtvis finns alla de stora apparna för kanaluppsamling ombord, inklusive BBC iPlayer, ITV Hub, All4 och My5.

TV:n levereras med två fjärrkontroller. Den ena är en standardpenna och den andra är ett smalt, soldrivet Bluetooth-alternativ. Båda har snabbåtkomstknappar för Netflix, Prime Video, Disney plus och Samsung TV plus (Samsungs eget urval av linjära TV-kanaler, levererat över bredband).

Om du gillar röststyrning fungerar Q80B med Bixby, Amazon Alexa och Google Assistant.

 • Smart TV och menybetyg: 5/5

Samsung Q80B recension: Gaming

 • 4K 120Hz stöd
 • Stöd för variabel uppdateringsfrekvens
 • Dedikerat spelcenter

Samsungs fyra HDMI-enheter stöder 4K 120Hz-uppspelning. Det finns också stöd för ALLM (Auto Low Latency Mode), Nvidia G-Sync och FreeSync Premium Pro för spel.

Samsungs Tizen-gränssnitt är också hem för en helt ny Game Hub, som erbjuder molnspeltjänster från Xbox och Utomik, samt Twitch.

Samsung-Q80B-TV med färgglad abstrakt bild på skärmen

(Bildkredit: Samsung)

Samsung Q80B recension: Värde

 • Framtidssäkra HDMI-ingångar
 • Genomsnittlig prisnivå
 • Ingen soundbar krävs

På något sätt upptar 80-tums Q65B ett besvärligt utrymme värdemässigt. Det är betydligt dyrare än vanliga LED-skärmar i samma storlek och det räcker inte heller.

Men som vi påpekade i vår Samsung Q80B-recension, tickar det många rutor.

Bildkvaliteten, särskilt om du tittar på ljus, är imponerande och ljudet är tillräckligt uppslukande för att hindra dig från att köpa en extra soundbar, åtminstone tills pengarna tillåter.

Det är också ett konkurrenskraftigt köp om du är en konsolspelare. Att ha alla fyra HDMI-ingångar redo med 120fps är en påtaglig fördel.

Ska du köpa Samsung QE65Q80B?

Skjut för att rulla horisontelltSamsung Q80BAattributAnmärkningarRatingFunktionerStöder inte Dolby Vision HDR, men har fantastiska spel- och objektspårningsfunktioner. men med en tunn ram och rejält metallstativ.3.5/5Smart-TV och menyerDen smarta Tizen-plattformen är mycket förfinad och har omfattande appstöd.Dedikerat spelcenter.4.5/5ValueTickar många lådor för priset. 4.5/5

Köp den om...

Köp den inte om...

Tänk också på

Samsung Q80B: prisjämförelse

Dela detta