Ryska användare kunde inte längre ladda ner Windows 10 och Windows 11 eftersom företaget fortsätter sin kampanj mot västerländsk teknik.

Användare som försökte ladda ner ISO:er av de (*10*) senaste iterationerna av Windows fick "404-felmeddelanden", enligt BleepingComputer (öppnas på en ny flik).

Tydligen kan ryska användare fortfarande ladda ner Windows 11 Media Creation Tool, men det ger felet "0x80072F8F-0x20000" enligt (*10*) webbplatskällor.

Vad är det som händer?

Än så länge är det inte klart om dessa nedladdningsproblem är ett tekniskt fel från Microsofts sida eller ett avsiktligt beslut.

Nyheten kommer när Microsoft snabbt drar sig ur landet, företaget har avbrutit (*10*) nyförsäljning av sina produkter och tjänster och anslutit sig till Apple, Dell, Ericsson och Nokia.

Finns det något sätt att undvika detta?

Användare i Ryssland kan fortfarande ladda ner (*10*) de senaste versionerna av Windows om de använder ett virtuellt privat nätverk eller VPN för att dölja sin plats.

Oavsett om detta är avsiktlig åtgärd från Microsofts sida eller inte, har företaget offentligt intagit en tydligt pro-ukrainsk hållning.

Microsoft säger att de arbetar nära med cybersäkerhetstjänstemän i Ukraina för att hjälpa till att försvara landets regering och dess infrastruktur från ryska cyberattacker och säger att det hjälpte till att avvärja en cyberattack som lanserades mot en stor ukrainsk sändare.

Lyckligtvis för ryska Windows-användare rapporteras den amerikanska regeringen ha investerat mycket i att stödja VPN-utrymmet i landet.

VPN-utvecklare som nthLink, Psiphon och Lantern har sett sin finansiering öka snabbt eftersom ryssarna i allt större utsträckning vänder sig till (*10*) VPN för att kringgå (*10*) allt mer betungande onlinerestriktioner som deras regering har infört.

Även om den ryska regeringen har intagit en hård hållning när det gäller VPN-användning, har det inte hindrat den genomsnittliga användaren från att vända sig till (*10*) verktyg.

Uppenbarligen har antalet VPN-användare i Ryssland skjutit i höjden sedan landet invaderade Ukraina i slutet av februari 2022, med (*11*) dagliga (*10*) topp 10 VPN-användare som gick från cirka 15,000 475,000 i mitten av XNUMX. från februari till XNUMX XNUMX i mars.