Vår teknologi har utvecklats i snabb takt under de senaste decennierna, och ny forskning tyder på att vi snart går in i en ny era av teknisk innovation med ännu fler framsteg tack vare otroligt prisvärda plastprocessorer.

Faktum är att de är så prisvärda att man uppskattar att dessa processorer skulle kunna masstillverkas för mindre än en krona. Som rapporterats av IEEE Spectrum (öppnas i en ny flik), designade ett team av forskare vid University of Illinois 4-bitars och 8-bitars processorer och fann en 81% framgångsfrekvens för 4-bitars modeller. Teamledaren och professorn vid University of Illinois Rakesh Kumar säger att det i slutändan gör tekniken livskraftig.

"Flexibel elektronik har varit en nisch i decennier," sa Kumar och tillade senare att denna prestandastudie visar att de "kan vara redo för mainstream."

Innan du hoppar in, vet att du inte kommer att kunna köpa dessa processorer, förmodligen på ett tag, men deras utveckling är verkligen spännande. Det vill du inte nödvändigtvis heller, eftersom de inte är i närheten av många av de bästa processorerna som finns att installera på ditt skrivbord.

Istället, som våra vänner på Tom's Hardware påpekar, öppnar det upp en värld av möjligheter i mindre skala. Som Kumar nämnde i sitt uttalande är flexibla prylar och enheter fortfarande sällsynta av en mängd olika anledningar, men dessa plastprocessorer har inga efterlevnadsproblem: om detta tar fart kan vi se fler vardagliga föremål inbäddade med "smart" teknologi. . utan begränsningar av stelhet eller till och med kostnader.

Analys: Spännande tider, men vi har en lång väg kvar

(Bildkredit: IBM)

Det är inte första gången vi hör talas om plastomvandlare eller ens första gången en produkt har tillverkats. 2021 replikerade Arm sin 0-bitars M32-mikrokontroller med hjälp av tekniken. Men ingenjörer vid den brittiska elektroniktillverkaren PragmatIC Semiconductor, som hjälpte till att skapa chippet, och University of Illinois trodde att befintliga chipdesigner helt enkelt var för komplexa för produktion i plast med tanke på kostnaderna.

Den senaste tidens utveckling har dock till synes löst prisfaktorn. Denna nya sats av processorer har skapats med hjälp av IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) flexibel tunnfilmshalvledarteknologi, som rör sig med plasten den är byggd på och låter produkten böjas eller böjas. Det är inte en ny teknik i sig, men vi är mer vana vid att se den användas i monitorpaneler än i faktiska enheter.

När flexibilitetsproblemen också var lösta återstod bara att ta itu med det ursprungliga problemet: processorns komplexa design. För att lösa detta problem skapade teamet en ny arkitektur som heter FlexiCore.

"Effektiviteten sjunker väldigt snabbt när antalet grindar ökar", förklarar Kumar, varför vi ser att den används i 4-bitars och 8-bitars design istället för 16-bitars eller 32-bitars alternativ. Forskarna designade också logik som återanvänder delar, kräver färre transistorer och kör en enda klockcykel.

Så här är det. Det kommer inte att bli en fungerande bärbar dator när som helst snart, men det skapar ett prejudikat att plastprocessorer inte bara är livskraftiga, utan kan vidareutvecklas för att ta vår teknik in i en ny era.

Med Scott Whites ord, VD för PragmatIC Semiconductor: "Detta är precis den typ av designinnovation som behövs för att stödja verkligt allestädes närvarande elektronik."

Dela detta