Innehållsförteckning

En minuts recension

QN85A Neo QLED är tillräckligt smal för att se bra ut när den hängs på väggen.. Den är tillräckligt skicklig med svarta och vita toner för att låta kontraster dyka upp på skärmen. Den kan återge levande färger, rita kanter med absolut självförtroende och har vackra breda betraktningsvinklar. Den har ett av de bästa smarta TV-gränssnitten på marknaden. Och den kan acceptera alla dina nästa generations spelkonsols smarta funktioner (så länge du bara har en).

Och det gör allt detta utan att be om idiotiska pengar i gengäld. Åh, vi vet att 85 $ för en XNUMX-tums skärm är absolut ingen idé, men vi vet också att du tenderar att få vad du betalar för när det kommer till produkter som denna, och Samsung QNXNUMXA. Det har ett bra värde för pengarna. pengar.

QN85A är inte perfekt: dess ljud är inte exceptionellt, det kan inte korrekt uppdatera lågupplöst innehåll med mycket övertygelse, och det kommer ibland att finnas "ett ögonblick" när rörelser på skärmen blir särskilt tröttsamma. På det hela taget, och med förhållandet mellan kostnad och storlek på skärmen i förgrunden, kom QN85A ur detta test med betydligt mer i den "positiva" kolumnen än i den "negativa" kolumnen.

  • Samsung QE55QN85A på Amazon för 1,397.99 XNUMX €

Priser och tillgänglighet

De femtiofem-tums Samsung QN85A som granskas här, liksom de sextiofem, sjuttiofem och åttiofem-tums modeller som också är gratis, säljs nu.

(Bildkredit: Samsung)

Samsung QN85A Neo QLED 4K 1 TV recension

Kunder av tjänsten i USA bör räkna med att betala 1,599 1799 €: företagets amerikanska webbplats lovar för närvarande en återbetalning på 1499 €, men det erbjudandet kommer att upphöra när som helst. I Storbritannien lanserades den för €2999, men är nu rutinmässigt tillgänglig för €XNUMX. Australiska kunder av tjänsten kan ännu inte dra fördel av kostnadssänkningar eller tillfälliga rabatter och måste därför vara redo att spendera runt AU$XNUMX XNUMX

 

Design

  • Smal och diskret design
  • Kontrast i silver
  • Stora piedestalstöd

Förväntar du dig någon form av designökning från Samsung, något regelbrott? Låt oss hoppas inte, för om du är det, blev du besviken. Samsung QE55QN85A, åtminstone i designkoncept, uppfyller helt standarderna. Det är en stor skärm, omgiven av en liten ram, uppflugen på ett (och ganska tungt) stativ som lämnar gott om plats under skärmens botten för en soundbar. Kombinera den med andra nyare TV-apparater och det kommer att bli ganska svårt att välja ut.

Baksida på Samsung QN85A Neo QLED TV

(Bildkredit: Samsung)

Det är dock inte en dålig sak: designen av en TV är inte menad att dra uppmärksamhet till sig själv. Den femtiofem-tums QN85A är 85 x 1 x 1999 mm (hwd) i storlek, med bara en kort silverram som innehåller den stora skärmen. Och ta en titt på den sista siffran igen: QNXNUMXA mäter häpnadsväckande XNUMX mm djup, vilket gör den till ett betydligt mer attraktivt förslag på väggen än de flesta nyare TV-apparater. LG:s XNUMX mm Gallery GXNUMX OLED-TV är kanske den enda avancerade skärmen som är tunnare än det här alternativa alternativet från Samsung, och för XNUMX XNUMX pund för en XNUMX-tumsmodell är det ganska mycket dyrare.

Den bakre panelen har 4 HDMI-ingångar. En av dem täcker varje tjugoen HDMI-standard som stöds av nästa generations konsoler, inklusive FreeSync Premium Pro, ALLM, VRR, 4K / 120Hz och allt däremellan, medan en annan stöder eARC. Alternativa ingångsalternativ inkluderar vissa USB-uttag, en Ethernet-ingång och antennanslutningar för paret inbyggda TV-tuners. En digital optisk utgång fullbordar anpassningen av de fysiska in- och utgångarna. Trådlös anslutning fungerar med Bluetooth fifty-two och dual-band Wi-Fi.

QE55QN85A är en miniled-skärm eller, som Samsungs marknadsavdelning påpekar, "NeoQLED". Det bör noteras att även om QN85A har exakt samma antal dimningszoner som femtiofem-tumsversionen av high-end QN95A (något mer än femhundra), är dess maximala ljusstyrka bara en med femhundra nits där QN95A kan komma närmare. upp till två tusen. Men i detta sammanhang är "XNUMX XNUMX" ett ganska stort antal, för vilket flera OLED-TV-ägare skulle offra en njure.

Samsung Smart Things-plattform

(Bildkredit: Samsung)

Vad gäller HDR-kompatibilitet är det Samsung som vanligt, det vill säga HLG och HDR10+, men inte Dolby Vision. Samsung kan gå långt när det gäller varje anledning till varför deras tv-apparater inte kräver Dolby Vision, men det enkla faktum är att användare, särskilt användare som spenderar otaliga summor pengar på en ny TV, i allmänhet förväntar sig att varje primär specifikationsruta är markerad . Frånvaron av Dolby Vision kommer utan tvekan att irritera vissa, särskilt eftersom det är det föredragna HDR-formatet för Netflix och Apple TV.

Smart TV (operativsystemet Tizen)

  • Utmärkt Tizen smart TV-gränssnitt
  • Val av fjärrkontroller
  • Smart Things App-kompatibilitet

Det här är ett bevis på hur fantastiskt Tizens smarta TV-gränssnitt är. Samsung behöver bara leka med detaljerna i dess prestanda för att behålla sin position bland de bästa på marknaden. Andra märken (de vet vilka de är) har tagit jättesteg för att erbjuda något så logiskt, enkelt och enkelt att använda som gränssnittet för QN85A. Det är ett paradigm med fötterna på jorden.

Det finns ett omfattande utbud av gratis innehåll, inklusive uppdateringstjänsten för varje brittisk sändare och streamingtillfällen som Apple TV, Disney Plus, Amazon Prime Video och Netflix. Avsaknaden av Freeview Play är en mindre olägenhet, men hur som helst kommer du aldrig att få slut på saker att titta på.

Installationen är enkel, med kortfattade och logiska menyer också, och även om en viss grad av manipulation krävs för att uppnå perfekt hantering av rörelser, tar resten av processen inte lång tid. Att få en hållbar bild tar tid och att få en bra bild inom varje område tar inte avsevärt längre tid.

Som ofta är fallet med många nya Samsung-TV nu för tiden, kommer QN85A med två fjärrkontroller. Den ena är en billig handledare med för många knappar, varav många är för små, medan den andra är snyggare, mycket elegant och strömlinjeformad som bara täcker de primära kontrollingångarna.

Rösthjälp är också gratis, så länge du inte vill använda Siri. Amazon Alexa är ombord, liksom Google Assistant, och Samsungs Bixby Assistant är också gratis, för den som är glad att njuta av den.

Samsung QN85A Neo QLED i multimediaenhet

(Bildkredit: Samsung)

Samsungs genomsnittliga acceptabla Smart Things-app är också kompatibel med QN85A. Det är ett snyggt, rent och stabilt gränssnitt, men det tar dig igenom många hinder innan det är redo att låta dig justera volymen på din TV.

 

Bildkvalitet

  • Fantastiska och informativa 4K-bilder
  • Fantastisk förbättring (upp till en punkt)
  • Ytterligare en mini-turné-LED

Alltid och under alla omständigheter är den hastighet med vilken anmärkningsvärd ny teknik assimileras överraskande. Ta bara mini-led-TV-apparaterna, till exempel, som bara introducerades till Samsung, LG och Philips TV-linjer i två tusen tjugoen, men vi är inte längre fascinerade av hur LCD-skärmsteknik kan leverera toner. Sådana djupa och detaljerade svarta nyanser , och sådan förvånansvärt välkontrollerad bakgrundsbelysning, var att vänta. Kort sagt, QN85A gör ingen besviken.

Genom att lära ut en 4K HDR-ström av Black Panther via Amazon Prime Video imponerar Samsung på varje nivå. När man bedömer skärmens svarta nivåer är QN85A praktiskt taget överraskande snygg. Skärmens förmåga att leverera djupa, detaljerade och expansiva svarta toner ger en berusande tittarupplevelse, och Samsungs många hårt kontrollerade och kompakta dimområden gör att bakgrundsbelysningen är korrekt. Så i det ögonblick som en liten pärla lyser i en annars mörk scen, finns det ingen gloria runt och ingen blomning av det ljusaste området, bara ett trubbigt ljus i mörkret.

Och även om QN85A inte kan uppbåda den maximala ljusstyrkan för sitt dyrare syskon QN95A, så glänser den nog. Och de vita tonerna den producerar är lika nyanserade, detaljerade och rena som den svarta motsvarigheten, och kontrasterna är omfattande som ett resultat.

Samsung QN85A Neo QLED i multimediaenhet

(Bildkredit: Samsung)

Exakt samma film visar den omfattande och övertygande färgpaletten hos QN85A. Naturligtvis är det möjligt att lägga lite tid på att justera QN85A:s färgrespons, men vem som helst kan byta till intelligent "adaptiv bildbehandling"-läge och njuta av den förment obegränsade intensiteten och förändringen i den resulterande färgprestandan. Processorn på skärmen har också stora möjligheter att undersöka hudton och textur här, och den är aldrig mindre än balanserad och uttrycksfull.

Kantdefinitionen är stabil och säker, medan skärpedjupet aldrig är mindre än kraftfullt. Ibland kan CGI-elementen i en film som denna vara ganska artificiellt av skärmar med lägre prestanda, men QN85A är tillräckligt tillmötesgående för att göra dessa övergångar ganska sömlösa. Filmens snabba och dessutom obönhörliga rörelse orsakar inte heller få larm; faktiskt, vid de mycket sällsynta tillfällena när du kan se skärmen arbeta hårt för att hålla rörelsekontroll på skärmen, är detta enbart användbart.

Samsungs IPS-panel erbjuder ganska breda betraktningsvinklar (bra) och något mer reflektivitet än vad som är helt idealiskt (inte så bra). Var dock uppmärksam på placeringen, både skärmen och din position i förhållande till den, och bildprestandan är fenomenal.

Uppgradera till Full HD-innehåll och QN85A visar sig vara en effektiv skalare, även när innehåll som BBC One HD-täckning av Wimbledon testas noggrant. Detaljhandelsnivåerna förblir höga, kontrasterna förblir stora, och medan Samsungs kamp med åtgärden blir mer uppenbar, är det fortfarande en av de bästa spelarna som man kan köpa för pengar. Ja, det finns en övergripande bildutjämning, och vissa tidigare fria nyanser och förändringar i färgpaletten avviker, men QN85A är aldrig mindre än märkbar.

Men "synlig" är en relativ term för innehåll reducerat från en lägre nivå. Absolut ingen förväntar sig mirakel när...

Dela detta