LG C1 OLED TV (OLED65C1) recension

LG C1 OLED TV (OLED65C1) recension

två minuters recension

LG C1 är fortfarande en av våra favorit-TV-apparater i världen även ett år efter lanseringen. Nu finns det nya LG C2 OLED, en modell som vann Årets TV vid vår TechRadar Choice Awards 2022, men det betyder inte att C1 OLED är avsedd för soptippar. Efter några prissänkningar är det en av de billigaste TV-apparaterna på planeten.

I själva verket, som det är, är LG C1 OLED fortfarande ett perfekt alternativ för en ny OLED-TV. Den använder Alpha a9 Gen. 4-processor för utmärkt uppskalning och virtuellt surroundljud, och med fyra separata HDMI 2.1-portar är den redo för PS5, Xbox Series X, Xbox Series S och alla nästa generations konsoler. . Spelare kommer också att uppskatta den nya Game Optimizer-menyn som ger dig möjlighet att snabbt justera ljusstyrka, kontrast och VRR i farten.

Precis som med årets modell hittar du stöd för Google Assistant och Amazons Alexa, som båda kan nås med knapparna på din fjärrkontroll, och ett nästan komplett lager av streamingtjänster inklusive Netflix, Hulu, Disney Plus, Amazon Prime Video och mycket mer.

LG C1 är inte utan sina brister, eftersom vi hittade problem med hur de nya Alpha a9 Gen. 4 toppskikten och glasskärmen reflekteras i dagsljus, men problemen är få och långt emellan.

I storlekarna 55-tum och uppåt får du också ökad ljusstyrka från den nya LG C2-modellen, så det är inte som att något har flyttat från C1. Men till de priser du kan hitta nu är det bara ett fantastiskt köp så länge det varar.

LG C1 OLED: pris och releasedatum

LG C1 OLED är en del av 2021 års LG TV-sortiment som inkluderar de nya LG A1 OLED, LG G1 OLED och LG Z1 OLED, såväl som nya QNED TV-apparater som QNED99, QNED95, QNED90 och QNED85. LG C1 är den billigaste OLED i sortimentet med den nya Alpha a9 Gen. 4-processorn (A1 OLED kommer att vara billigare men använder a7-processorn), men det är fortfarande inte riktigt vad vi skulle betrakta som billigt:

Pris och releasedatum i USA

Pris och releasedatum i Storbritannien

Australiskt pris och releasedatum

Om du jämför de priserna med förra året så kostar LG C1 OLED exakt lika mycket som LG CX OLED när den lanserades förra året, även om du nu kan hitta den senare till rabatt nu när LG C1 är tillgänglig. Eftersom det inte är någon nämnvärd skillnad mellan de två förutom processorn, är det förmodligen värt att plocka upp förra årets modell med stor rabatt om du kan hitta en.

Det är vettigt att förra årets TV nu är billigare, men hur är priset på C1 OLED jämfört med andra OLED-TV? Jämfört med den nya Sony A80J OLED, som kostar 2799 65 € för 1-tumsversionen, är C4199 OLED något billigare för amerikanska köpare, men brittiska köpare kommer att betala 80 65 € för 1-tums Sony A2499J, så XNUMX XNUMX € CXNUMX OLED är en stjäla i jämförelse.

Det finns dock billigare alternativ, som Vizio OLED-TV som börjar på bara $1,198 55 för en 2-tumsmodell eller LG A999 som kostar bara $2.1 från Very. Båda TV-apparaterna har några nackdelar (som börjar med bristen på HDMI XNUMX-portar), men de är billigare och erbjuder liknande djupa svarta nivåer.

LG C1 OLED på en vit bakgrund som visar ett lila träd

(Bildkredit: LG)

LG C1 OLED: design

Det kan tyckas dumt att prata om hur en tv ser ut på utsidan (det är trots allt bilden som betyder mest), men man kan inte bortse från hur vacker LG C1 OLED är designmässigt. Framsidan av TV:n är ren minimalism: det finns ett långt silverstativ som håller TV:n upprätt och bara en millimeter eller två mellan bilden och skärmens kant.

Om jag skulle montera den skulle i stort sett allt jag se är skärmen, men att placera den på sitt (ganska tunga) stativ ser fortfarande bra ut. Denna extra vikt hindrar TV:n från att vingla och ger C1 en låg tyngdpunkt.

Vänd TV:n på sidan och du kommer att se den ultratunna OLED-skärmen; den är tunnare än din smartphone och den är också mycket vackrare. Mot botten av TV:n, nära där basen skruvas in, är TV:n lite tjockare för att inrymma komponenterna och högtalarna, men även den delen är inte högre än de flesta LED-TV-apparater.

LG C1 OLED i en sidovinkel, visar dess tunnhet

(Bildkredit: LG)

Faktum är att det enda verkliga problemet med C1:s design är att frontdisplayen helt i glas är ganska reflekterande. Placera den i ett måttligt upplyst rum med inkommande ljusströmmar och det är lätt att fånga en glöd. Naturligtvis bleknar den här glöden när du har ljust, färgglatt innehåll på skärmen, men alla natt- eller rymdscener kommer att glöda om du inte kan stänga persiennerna.

Den ömma punkten åsido, men resten av designen får full poäng. När det gäller portar har C1 fyra fulla HDMI 2.1-portar som stöder 4K vid 144Hz, tillsammans med tre USB-portar, RF-tuner, Wi-Fi, Bluetooth och optisk digital ljudutgång. Slutligen, en av HDMI-portarna stöder eARC/ARC, vilket är bra för personer med en AV-receiver eller soundbar som inte gillar att använda mer än en fjärrkontroll.

På tal om fjärrkontroller så kommer LG C1 OLED med den underbara LG Magic Remote som är Bluetooth-kompatibel och har en inbyggd mikrofon för röstsökningar. Fjärrkontrollen ligger bra i handen och drivs av två AA-batterier. Det vi gillar bäst är att användargränssnittet kan styras via Wii-liknande rörelsekontroller eller riktningsplattan, eller så kan du använda de fyra snabbstartsknapparna längst ner för att komma åt de mest populära apparna.

LG C1 OLED som visar appar och heminstrumentpanel

(Bildkredit: LG)

LG C1 OLED: Smart TV

Om du har använt en LG TV under det senaste decenniet vet du vad du kan förvänta dig med C1 OLED: ja, det är WebOS. Det som gör WebOS till en långvarig bas i LG TV-apparater är dess flexibilitet att lägga till nya kanaler när de kommer, och kompatibilitet med flera partners. Enkelt uttryckt, eftersom det inte har någon lojalitet till Google, Amazon eller Apple, stöder WebOS allt ovanstående samtidigt med ett snabbt användargränssnitt och ett robust anpassningssystem.

Den enda större förändringen i år är att fokus ligger mer på själva ThinQ AI-hemskärmen som du kommer att se varje gång du trycker på hemknappen. Här hittar du de appar du använder mest, samt alla enheter du har anslutit till ThinQ AI.

På tal om appar, nästan alla större appar presenteras och står för, inklusive Netflix, Amazon Prime, Hulu, Vudu, Sling TV, Disney Plus, Paramount Plus och Apple TV. För musikströmning är dina alternativ lite mer begränsade, men du kan fortfarande välja mellan Spotify, Plex, Pandora, Amazon Music och mer. Apple Music är nu också tillgängligt via TV:n.

Även om WebOS inte lagt till många nya funktioner i år, förutom den nya startskärmen med fler rader, finns det fortfarande några trevliga tillägg från förra året värda att notera. Den främsta bland dessa är sportintegration, där om du berättar för C1 vilka dina favoritidrottslag är, kommer WebOS att ge dig poänguppdateringar och påminna dig när dina lag spelar.

Mer användbart är dock stöd för Amazon Alexa och Google Assistant inbyggd direkt i TV:n, som kan nås genom att trycka på motsvarande knappar på fjärrkontrollen, samt stöd för AirPlay och Casting från din telefon eller surfplatta. Vi hade lite problem med att få AirPlay att fungera korrekt i våra tester, men casting fungerade bra.

LG C1 OLED: bildkvalitet

LG:s 2021 OLED TV-sortiment faller i två kategorier i år: OLED-TV med LGs nya OLED evo-paneler och de utan. För de som undrar, LG C1 har det inte, och trots den nya panelen är det fortfarande en av de bästa OLED-TV:erna vi har sett.

Vad evo OLED-panelen tillför är extra ljusstyrka tack vare ett nytt belysningselement på de självemitterande pixlarna. Det finns inte på LG C1 OLED, men vi upptäckte att det inte saknar glans. I vårt måttligt ljusa (vilket betyder lite omgivande ljus) vardagsrum såg bilden imponerande ut. Visst, reflekterande bländning slukade upp svarta nivåer som bläck, men vi fann att skärmens ljusstyrka kompenserades för omgivande ljus väl.

Anledningen till att C1 kan göra detta är att TV:ns inbyggda ljussensor mäter omgivande ljusnivåer och kalibrerar bilden därefter. Om TV:n upptäcker att det är mer ljus i rummet, tillför den extra ljusstyrka till skärmen. Den maximala ljusstyrkan är fortfarande inte riktigt lika hög som, säg, toppluminansen på den nya Samsung QN900A QLED, men den närmar sig 1,000 XNUMX-nit-märket som konkurrerande LED-LCD-TV-apparater siktar på.

På tal om ljusstyrka och kontrast, så stöder C1 OLED de flesta av de vanliga smakerna av HDR, inklusive HDR10, Dolby Vision och HLG, med det lilla undantaget HDR10+. Det sista betyder att du inte kommer att se Amazon Prime-program till sin fulla potential, men tjänster som Netflix, Vudu och Disney kommer att ha Dolby Vision-innehåll aktiverat.

När man tittade på öppningen av Falcon och The Winter Soldier såg de röda röda färgerna på Captain Americas sköld och himlens djupa blåa ut exceptionella ut. Och även om ingen del av showen förblindar oss med ljus HDR...