DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Innehållsförteckning

två minuters recension

Med Suunto 9 Peak tar den finska sporturmakaren i princip sin toppmoderna Suunto 9 och ger den en smalare, elegantare look.

Den erbjuder samma funktioner som tidigare Suunto 9-modeller för att göra den perfekt för utomhusbruk med över 80 spårningslägen, viktiga miljösensorer inklusive en höjdmätare och kompass, och möjligheten att ladda ner rutter med Suunto värmekartor. för att hitta vägen till majoriteten . populära platser att springa, gå och cykla.

Större satellitsystem stöds för exakt spårning utomhus, och "fit to path"-funktionen är tänkt att förbättra spårningen när det gäller att säkerställa en stark spårningssignal på ojämna platser. Klockan har även en optisk pulsmätare och blodsyresensor, och det finns smartwatch-funktioner i form av musikkontroller och möjlighet att se telefonaviseringar från handleden.

Suunto 9 Peak-upplevelsen kan ibland vara frustrerande, till stor del på grund av den långsamma programvaran och pekskärmen. Suuntos medföljande app är också lite för upptagen för vår smak.

(* 9 *)

(Bild: Michael Sawh)

  • Suunto 9 Peak (Suunto) på Amazon för 569 €

GPS-noggrannheten är bra, men inte på något sätt perfekt, och navigeringsstödet är grundläggande och saknar de fullständiga kartfunktionerna du kan hitta på andra klockor. Batteritiden är respektabel för en veckas intensiv användning, med förmågan att hålla längre om du är villig att offra spårningsnoggrannheten.

Problemet med Suunto 9 Peak är att löparklockor från Garmin och Coros trots all sin skönhet kan erbjuda mer för ett liknande pris och ge dig en bättre helhetsupplevelse.

Pris och släppdatum

Suunto 9 Peak lanserades den 17 juni 2021 med ett pris på €609 / €699 / AU €999. Suunto 9 Baro erbjuder de flesta av samma funktioner i ett större paket och är tillgänglig för €419 / €499 / AU$699.99.

Design och display

  • Vacker kombination av titanfodral och armband.
  • Pekskärm mycket långsam och långsam

Suunto 9 Peak är den överlägset bästa klockan Suunto har gjort hittills, men den är inte perfekt.

Vi börjar med de goda punkterna. Suunto 9 Peak har ett fint tilltaget 43 mm fodral, vilket ger den en mer unisex-attraktion än de flesta andra utomhusklockor. Det här fodralet domineras av en snygg, smal titanram som passar bra med 22 mm ljusblå remalternativ på vårt recensionsexempel.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Den är hyfsat smal på 10,6 mm och den totala vikten på 52 g verkar inte vara en tung belastning att bära runt på dagligen och under träning. För att ge dig en uppfattning om hur tunn den är, är 7 mm Garmin Fenix​​47 14,5 mm tjock och väger cirka 20 g mer.

Om du behöver ta den för ett dropp har Suunto 9 Peak en vattentäthetsklassning, vilket betyder att det är säkert att dyka till 100 meter. Det finns tre fysiska knappar på höger sida av fodralet och en 1,2-tums, 240 x 240-pixlar transflekterande skärm täckt av safirglas.

Den här skärmen erbjuder pekstöd, även om den inte är särskilt imponerande. Att växla mellan skärmar är smärtsamt långsamt och beröringar kan vara långsamma att registrera. Det finns också problemet med en tjock svart ram runt skärmen, som äter upp tillgängligt utrymme.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

När det gäller synlighet håller skärmen bra för starkt utomhusljus, men det kan lätt bli kladd, och den stora ramen betyder att du förlorar mer utrymme för dina datafält att andas. Det finns en LED-bakgrundsbelysning för att förbättra sikten på natten, även om den inte är extremt ljus.

Det finns mycket att gilla med den övergripande designen och utseendet på Suunto 9 Peak, men pekskärmen sviker det, vilket inte är fantastiskt och innebär att du måste lita på stela fysiska knappar för att ta dig runt.

sportspårning

  • 80 sportlägen
  • Värmekartor för att hitta populära rutter
  • brödsmulnavigering

Suunto 9 Peak erbjuder mer än 80 sportlägen, inklusive inomhus- och utomhusaktiviteter, med grundläggande sporter som löpning, cykling och simning. Aktivitetsprofiler märkta med "grundläggande" kommer bara att spåra varaktighet och puls, inte de rikare mätvärdena som erbjuds för andra aktiviteter.

När det gäller sensorer får du en digital kompass och en barometrisk höjdmätare för att spåra höjd, samt upp- och nedförsbackar i mer bergig terräng. Det finns stöd för alla fem stora satellitnavigeringssystem, med ett urval av fyra GPS-inspelningslägen beroende på hur lång batteritid du behöver för att spela.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Det finns också rika väderfokuserade funktioner som stormlarm, temperaturavläsningar, havsnivåtryckdata och tider för soluppgång och solnedgång.

Det finns en optisk pulsmätare för att mäta ansträngningsnivåer under träning och erbjuder kontinuerlig pulsmätning. Om du inte är säker på pulsnoggrannhet fungerar den även med externa pulssensorer. Det finns också SpO2-trendsensorn som hjälper till att spåra blodets syrenivåer.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Tyvärr är spårningsupplevelsen med Suunto 9 Peak allvarligt hämmad av den tröga, tröga skärmen, och det tar evigheter att välja lägen och pilla med inställningar.

Som sagt, Suunto 9 Peak var snabb nog att fånga upp en GPS-signal efter våra första åk. Vi testade den mot Garmin Epix (Gen 2), och totalt sett visade båda klockorna liknande distans- och tempomätningar (även om topptakten som registrerades av Peak 9 var optimistisk jämfört med Garmin).

Närmare granskning av vägarna visade ofta felaktigheter, som att vi antydde att vi sprang genom kanalerna snarare än bredvid dem. Suunto erbjuder sin "passa till rutter"-funktionen för att hjälpa till med dessa GPS-problem i svårare spårningsområden, även om detta är baserat på att du laddar den rutten först. Detta gör det till en mer användbar funktion för ärenden, där du kommer att hålla dig till de upptagna rutterna.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Pulsmätningsprestanda var inte så illa för oss överlag heller. På de flesta löpningar i jämnt tempo var det 2-3 slag/min med pulsmätare bröstbälte. I körningar på två timmar eller mer verkade det vara en större skillnad mellan genomsnittliga pulsavläsningar med Suunto över 20 slag/minut på en bröstbandsmonitor. Det verkade finnas mer olikheter i siffrorna under aktiviteter, så det verkar vara lite utjämning i uppgifterna efter träningen.

Det var inte heller goda nyheter för avläsningar på plats, som tenderade att sväva runt 20 bpm snabbare än en bröstbälte och Garmin och Polars pålitliga optiska sensorer när det kom till de dagliga avläsningarna. Att ta blodsyreavläsningar är också tidskrävande, och även om de verkar i stort sett korrekta, verkar de inte lagras på ett användbart sätt någonstans i klockan eller appen.

Vi tog också Suunto 9 Peak för att simma i poolen och fann att den presterade bra på grundläggande statistik som följdistans, medeltempo och att leverera liknande SWOLF-poäng till de mycket populära Form smarta simglasögonen.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Det finns även träningsfokuserade funktioner, varav några fungerar med den populära TrainingPeaks-plattformen. Intervallpass kan skapas och det fungerar med appar från tredje part, inklusive TrainingPeaks och, naturligtvis, Strava. Den håller dig informerad om träningsbelastning och återhämtning och mäter VO2 Max, som du kan se efter träning i klockloggboken. Gå till Suunto-appen och du kommer att kunna se dedikerade grafer som jämför konditionsnivå och trötthet.

Föreslagna återhämtningstider efter löpning och simning verkade inte överdrivna och motsvarade till stor del Garmins förslag. Att använda en extern pulsmätare ger dig de mest användbara och insiktsfulla råden om du vill dra full nytta av dessa funktioner.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Vilken bra utomhusklocka som helst borde kunna hjälpa dig att hitta rätt och ge dig omfattande utomhusdata. Suunto 9 Peak erbjuder funktioner i denna avdelning, men de bleknar i jämförelse med vad du kan få från andra klockor för samma pris.

Du kan skapa och importera rutter i Suunto companion-appen, inklusive att följa dess användbara värmekartor för att hitta populära rutter baserat på din aktivitet. Sedan kan du synkronisera dem till klockan. Men därifrån blir det enklare. Du kommer att ta dig runt ganska grundläggande brödsmulnavigering. Det är generellt sett bra att använda, även om avsaknaden av någon form av rik kartdetalj ger dig väldigt liten uppfattning om den omgivande terrängen eller vad som kan vara i vägen. Sådana som Garmin och Coros erbjuder rikare kartupplevelser i jämförelse.

Suunto Peak 9

(Bild: Michael Sawh)

Utanför spårning kan Suunto 9 Peak fungera som en daglig träningsspårare, räkna steg och övervaka stress genom mätvärden för hjärtfrekvensvariationer, som du kan se mer detaljerat i den medföljande appen. Det är samma historia med sömnspårning, som fångar sömnlängd, sömnkvalitet och pulsdata. Se bara till att det är en aktiverad funktion eftersom du måste ställa in den på klockan först, vilket inte är särskilt tydligt på framsidan.

Det finns några smartwatch-funktioner här också, men återigen hämmas de av den långsamma pekskärmen. Du kan styra musikuppspelning och ta emot appaviseringar, och det finns ett alternativ att avvisa samtal med förinställda svar om klockan är ihopkopplad med en Android-telefon. Men den långsamma karaktären av skärminteraktion gör dessa funktioner ganska svåra att använda.

Batteriets livslängd

  • Sju dagars regelbunden användning
  • Upp till 14 dagar i smartwatch-läge

När det kommer till batteritid erbjuder Suunto 9 Peak samma batterinummer som standard Suunto 9. Så du tittar på sju dagar när du följer och får telefonaviseringar. Detta ökar till 14 dagar om du bara använder det för att visa tid.

När det gäller spårning har den en rad GPS-batterinummer med bästa noggrannhet som ger dig 25 timmar. Om du är villig att offra den suveräna noggrannheten kan du få upp till 170 timmar.

Suunto har också inkluderat sina smarta laddningspåminnelser, som uppmärksammar din aktivitetshistorik och föreslår att du flyttar...

Dela detta