Epson var ett av de första företagen att dra nytta av USB för skanning, och det är en av funktionerna hos deras stationära MFP:er som fortfarande imponerar.

Men att skanna dokument för kopiering är inte samma problem som att digitalisera dokument. För denna specifika uppgift har Epson ett brett utbud av dedikerad skanningsutrustning som marknadsförs under WorkForce-etiketten.

Idag ska vi granska WorkForce DS-790WN, en bedrägligt stor dokumentskanner med sofistikerade funktioner designade för bildbehandlingsarbetsflöde.

Det är dyr hårdvara, men motiverar det finstilta av Epson-detaljer i denna design priset?

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Pris och tillgänglighet

Priset för DS-790WN i Storbritannien är 629,99 € och i USA är det 749 €, direkt från Epson. Konstigt nog kostar det mer hos onlineåterförsäljare, så att köpa direkt kan vara det bättre alternativet.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Designa och bygg

Vi tänkte på Canon ImageFORMULA R40 som en liten skrivbordsskanner tills Epson WorkForce DS-790WN kom ur kartongen.

Den mäter bara 296 x 169 x 167 mm med brickorna stängda och 296 x 212 x 217 mm öppna. Med en vikt på 3,7 kg är det en kompakt design som enkelt kan transporteras runt på kontoret efter behov.

För att minska vikten och produktionskostnaderna är utsidan av DS-790WN gjord av slagtålig plast som omger en styvare metallram.

Den kommer i två delar som måste monteras efter uppackning, och det tar bara några sekunder när all tejp som håller fast de rörliga delarna för att förhindra växling under transport har tagits bort.

Paketet innehåller en strömförsörjning av bärbar dator med kabel, en USB-kabel, en Ethernet LAN-kabel och några grundläggande tryckta instruktioner, samt en mjukvaruskiva. Varför Epson 2022 fortfarande tillhandahåller filer på optiska skivor är ett mysterium. Kanske är ett 50 cents USB-minne mer användbart eller en QR-kod för att ladda ner nödvändiga filer.

Det måste sägas att DS-790WN kan användas fullt ut utan dator eller någon mjukvaruinstallation, men vissa funktioner är endast tillgängliga när skannern styrs av en fjärransluten nätverksanslutning.

När du slår på maskinen aktiveras en stor, ljus och färgstark pekskärm på 10,9 cm från vilken du kan starta skanningar, ändra inställningar och komma åt definierade förinställningar.

Som med alla dessa typer av enheter matas dokument in i det övre facket, upp till 100 ark, och efter skanning matas det ut till det nedre facket. Guiderna centrerar automatiskt papperet och DS-790WN kan hantera Letter, Legal, A4 och alla mindre storlekar.

De minsta dokumenten den kan ta emot är bara 50,8 mm i kvadrat och den största är 215,9 mm bred och 6096 mm lång.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Källdokument kan vara enkelsidiga eller dubbelsidiga, även om skannern kräver att operatören definierar detta och upptäcks inte automatiskt. Den kan skicka papper från 27 till 413 gsm, och den kan även skicka plastkort.

Uppenbarligen beror inmatningskapaciteten på 100 ark på tjockleken på mediet, men du bör kunna ha så många 80 g/mXNUMX sidor redo att skanna.

Den angivna arbetscykeln är imponerande 7000 45 sidor per dag, och för dem som överväger den mängden skanning finns en uppsättning reservrullar tillgängliga. Baserat på 300 sidor per minut, för färg- och monokrom skanning med 7000 dpi, motsvarar 155 XNUMX sidor totalt XNUMX skanningsminuter. Men dessa tider tar inte hänsyn till inställningar, fyllning av papper och sedan borttagning av skanningsjobbet eller förseningar på grund av trassel eller problem med skanningar.

Skanningshastigheten på 45 sidor per minut eller 90 bilder är inte den snabbaste tillgängliga, den är långsammare än de senaste Canon DR-M260, Fujitsu FI-7160 och liknande prissatta Raven Pro Max-designer. Men den är betydligt snabbare än de billigaste skannrarna från alla dessa märken.

Det enda dumma misstaget vi märkt i designen av DS-790WN är att USB Type-A-porten som du kan använda för att skanna direkt till en lagringsenhet finns på baksidan, bredvid LAN-porten och USB-porten. Typ-B, där den inte är lättillgänglig. Den måste vara framtill på maskinen och av någon anledning tog inte Epsons ingenjörer hänsyn till det.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Arbetsflöde

Imprint

Dokumentmatarens kapacitet: 100 ark
Daglig skanningskapacitet: 7.000 XNUMX sidor
Mått: 296 x 169 x 167 mm
Peso: 3,7 kg
Nätverk: Ethernet LAN och Wi-Fi
Max Scan DPI: 600
Sidor per minut: 45 svartvitt, 45 färger (300 dpi simplex)
Bilder per minut: 90 svartvitt, 90 färger (300 dpi duplex)
Duplexskanning: Ja
Skanna till Internet: Ja
Skanna till nätverk: Ja
Skanna till USB: Ja
Programvara: Epson Scan2 (TWAIN), SANE (Linux), WIA (Windows), ICA (Mac), ISIS (Windows)

Arbetsflödet för dokumentavbildning innebär att pappersdokument förvandlas till en digital resurs som andra kan se eller reproducera utan rädsla för att originalet ska skadas eller försvinna.

Det handlar också om att rikta dessa dokument till rätt plats för dem. DS-790WN har många dokumentvägar utformade för att samverka med specifika arbetsflöden som företag vanligtvis implementerar för skannade dokument.

På den enklaste nivån kan DS-790WN enkelt transporteras till en avlägsen plats, kanske ett företag som behöver fånga ett dokumentarkiv innan det konsolideras. Väl där kan bilderna skannas direkt till en USB-lagringsenhet utan dator.

Men denna skanner är designad för mer utarbetade arbetsflöden där skanningen skickas till en FTP-server, skickas via e-post, till molnet eller till en närliggande dator. Kritiskt sett kan den göra mer än en av dessa saker, så skicka den till den lokala servern och molnlagring kan bli standardläge.

För att gå ännu längre har Epson också implementerat en säkerhetslösning där en NFC-kortläsare kan kopplas in som identifierar personen som skannar och krypterar data när den färdas över nätverket med hjälp av en autentiseringsserver. Detta ger en nivå av förtroende för att skannade bilder inte har fångats upp eller ändrats från skannern till förvaret, vilket kommer att uppskattas av dem som kräver konfidentialitet.

Ett klassiskt exempel på detta användningsmönster är om någon i RR. H H. skanna löneinformation, anger personen som skannar att skanningarna endast kan gå till en plats i nätverket som inte är allmänt tillgänglig för personer i nätverket.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

Det är mjukvaran som gör det mesta av denna fantastiska hårdvara (Bildkredit: Mark Pickavance)

Beroende på hur ägaren vill använda DS-790WN kan den hanteras från en PC eller Mac med Twain- och ISIS-drivrutiner, och skanning kan startas från alla program som stöder dessa standarder. Det fungerar också med Linux med SANE-standarder för de som använder den plattformen.

För företag med ett mer sofistikerat arbetsflöde för bildbehandling har Epson skapat Document Capture Pro, ett imponerande verktyg som ökar kontrollnivån över hur bilder indexeras. Det är möjligt att ha namnkonventioner baserade på streckkoder, datum och tid och många andra parametrar.

Det erbjuder också arbetsuppdelning, där tomma sidor kan användas för att hantera när systemet beslutar att en serie sidor är ett dokument och ett nytt dokument har startats.

Denna funktion kan vara avgörande. Att skanna 100-sidiga block med sidor och sedan manuellt granska dem för förpackning som dokument är tidskrävande och tråkigt.

En annan stor tidsbesparande funktion är den utmärkta OCR-mjukvaran. I våra tester fungerade det perfekt ner till minutstorlekar, och textdokumenten som skapats ger ett kraftfullt sätt att hitta alla skannade sidor som innehåller specifika referenser.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

(Bildkredit: Mark Pickavance)

slutlig dom

Det kan vara lite långsammare än vissa av de konkurrerande skannrarna, men med tanke på allt arbete som behöver göras under skanningsprocessen,

Det finns bara ett stort problem med Epson DS-790WN och många av dess konkurrenter; priset.

Den kostar runt 100 € jämfört med många konkurrerande produkter, men det gör inte Epson DS-790WN till ett fynd.

När man tänker på att man kan få två Canon R40 skannrar (öppnas i en ny flik) för samma pris och dubbla prestandan med tillräckligt med arbetskraft, verkar Epson dyr.

Som sagt, R40 är inte nätverkskompatibel, och Epsons extra hastighet skulle tillåta dig att göra ungefär samma antal skanningar under en vanlig arbetsdag.

Det som gör skillnad, och som inte är praktiskt för oss att testa, är exakt hur länge DS-790WN skulle fortsätta att skanna om den var i närheten av sin "pålitliga arbetscykel" på 7000 XNUMX sidor per dag.

Den ser välgjord ut och Epson erbjuder ersättningsvalsmonteringssatser och valfria garantiförlängningar, så förtroendet för dess överlevnadsförmåga är inte ogrundat.

Epson WorkForce DS-790WN-skanner

(Bildkredit: Mark Pickavance)

Enligt vår erfarenhet kan det bero på antalet häftade sidor som skickas av misstag och den omsorg med vilken operatörer tar bort pappersstopp utan att skada de inre skenorna.

Med den typen av investeringar kan lite övervägande räcka långt för att hålla den här hårdvaran fungerande under lång tid.

För att vara tydlig, om priset inte var ett problem, är detta lätt en av de bästa skrivbordsskanningslösningarna vi har sett, och erbjuder stor flexibilitet och alla funktioner som alla bildbehandlingsarbetsflöden behöver.

Om du vill ha råa skanningshastigheter är andra märken snabbare, men när det gäller det övergripande hård- och mjukvarupaketet tar Epson DS-790WN lite stryk.

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Dela detta