Innehållsförteckning

En minuts recension

Sony X90J är praktiskt taget allt vi skulle vilja ha från en mellanklass 4K Led-LCD-TV. För pengarna finns det få TV-apparater som kan matcha den för bildkvalitet och funktioner, vilket gör den till den första i sitt slag för mellanklassmodeller.

Ärligt talat, vi såg det komma. Förra året, Sony X900H / XH90 var en av årets bästa TV-apparater av exakt samma anledningarOch nu har Sony gjort det ännu bättre med sin nya XR Cognitive Processor som erbjuder otrolig kontrastkontroll och skalning.

Vi älskar det faktum att det är en inbyggd 120Hz TV med 2 fulla HDMI 2.1-portar för Xbox Series X och PS5, variabel uppdateringsfrekvens och automatiskt låg latensläge, plus att den använder en full-array-panel med lokal nedbländning för bättre svartnivåer. Installationen är enkel och TV:n använder den nya Google TV-plattformen, som sätter rekommenderat innehåll i centrum.

Det finns fortfarande några kvardröjande problem med att installera en ny konsol på TV:n, till exempel problem med att TV:n visas i dagsljus i ett ljust rum och med en skärm utanför axeln, men Sony X90J lyckas erbjuda ovanlig prestanda till en rimlig kostnad.

TOPP. 1
SONY TV 65 XR65X90J UHD TRIL STV XR F. Array BRAVI
SONY TV 65 XR65X90J UHD TRIL STV XR F. Array BRAVI
SONY TV 65 XR65X90J UHD TRIL STV XR F. ARRAY BRAVI
1.699,00 EUR

Pris och lanseringsdatum

 • En del av Sonys TV-bygge 2021
 • Kostnaderna börjar på 1299 1149 USD / 1895 XNUMX € / XNUMX XNUMX USD
 • Tävlar med LG C1 OLED och Samsung Q90A QLED

Sony X90J är en del av Sony TV 2021-samlingen som inkluderar de nya OLED-TV-apparaterna A90J och A80J, såväl som X95J och X80J 4K LED-LCD-TV. X90J, som recenseras här, är den lilla mellanklassen och erbjuder många av de bästa funktionerna hos avancerade TV-apparater minus färgsensorn på Z9J eller X-Contrast Pro i A90J OLED. De goda nyheterna? Det är mycket billigare än någon av dessa 2.

När det gäller skärmstorlek och kostnad är det här du letar efter:

 • Sony XR-50X90J: 1299 1199 USD / 1499 2,695 € / XNUMX XNUMX € / XNUMX XNUMX USD
 • Sony XR-75X90J: 2499 2599 USD / 4,299 XNUMX € / XNUMX XNUMX USD

Därefter, Var placerar detta Sony X90J jämfört med konkurrenterna? Någonstans mitt emellan. Det är uppenbarligen inte lika prisvärt som QLED TCL 6-serien, som bara kostar runt 649 € för en 55-tums skärm, och den är inte heller lika dyr som vissa 8K-TV-apparater vi har sett komma ut i år som nya Samsung QN900A. Så det är precis i mitten liksom Samsung QN90A och LG C1 OLED, som erbjuder högre maximal ljusstyrka och bättre svarta nivåer, men bara Sony X90J kommer med det första Google TV-innehållet.

Jokertecknet här är nya Sony X95J. Detta är nästa steg upp från X90J som erbjuder X-Anti-Glare-teknik, högre ljusstyrka och bättre kontrast. Den borde vara avsevärt dyrare än X90J, så vi rekommenderar i första hand den här TV:n till våra vänner och familj över X95J, men granskande tittare kan uppskatta att vänta tills de kan samla in pengarna för X95J på sin sida. .

Sony X90J LCD-TV

(Bildkredit: Sony)

Design

 • Full LED-LCD-TV med lokal avbländning
 • Inte supertunn, men väldigt stabil
 • Två HDMI 2.1-portar för 4K @ 120Hz plus kräver att du dyker in i menyinställningar

Eftersom det är en full LED-LCD-TV med lokal nedbländning är Sony X90J inte riktigt lika tunn som företagets linje av OLED-TV, men den är inte heller oattraktiv.

Sony X90J Specifikationer

 • Skärmstorlekar: 50, 55, 65, 75 tum.
 • 4K: Ja
 • HDR10: Ja
 • HLG: Ja
 • Dolby Vision / Atmos: Ja / ja
 • Panelteknik: Led-LCD
 • Ansluten TV: Google TV
 • Böjd: Nej
 • dimensioner: 1452 x 950 x 338 mm (65 tum utan stativ)
 • vikt: 22,9 kg (utan stativ)
 • 3D: Nej
 • Biljetter: 2x HDMI dos1 (1x eARC), 2x HDMI dos0b, 2x USB, 1xRF, Ethernet
 • Avgångar: 1x optisk.

Framsidan av TV:n har en relativt tunn ram, även om den inte erbjuder den kant-till-kant-bild som andra 4K-TV-apparater gör, och två smala ben. Dina egna fötter glider lätt på plats nära TV:ns ytterkant och stabiliserar skärmen perfekt.

Vänd den på sidan och du kommer att se att Sony X90J inte precis är den tunnaste skärmen på marknaden, men den använder det extra utrymmet till sin fulla potential. Inuti TV:n finns en fullmatrispanel med lokal nedbländning, samt ett stensäkert ljudsystem med två ljudpositionerande diskanthögtalare på TV:ns sidor och nedfällbara bashögtalare.

Vänd tillbaka den så hittar du ditt typiska portval: här har du 4 HDMI-portar (varav 2 stöder 4K/120 och en stöder eARC), plus Ethernet, en digital optisk ljudutgång, Auxiliary och en RF-tuner. . Den har även 2 USB-portar.

Även om vi vill att alla 4 portarna ska stödja HDMI 2.1, med minst 2 portar kommer du att kunna ansluta en PS5 och Xbox Series X samtidigt för dubbelt 4K/120Hz-spel, men att ansluta direkt till HDMI 4-porten är inte tillräckligt. Faktum är att du måste gå till inställningar – Kanaler och ingångar – Externa ingångar – HDMI-signalformat – HDMI 4 – Förbättrat format. Det finns ett andra alternativ som indikerar det förbättrade formatet (Dolby Vision) men som inte väljer det eftersom det hindrar TV:n från att mata ut vid 120Hz och för närvarande verkar det inte finnas något sätt för TV:n att acceptera 4K-signalen. / 120 Hz och Dolby Vision samtidigt.

Slutligen, när det gäller fjärrkontroll, Sony X90J kommer med den senaste röstfjärrkontrollen som kommer med en inbyggd mikrofon och fyra genvägsknappar för Netflix, Amazon, YouTube och Disney Plus. Fjärrkontrollen ligger bra i handen och eftersom den är ganska stor är det inte lätt att tappa den.

Google TV

(Bildkredit: Google)

Ansluten TV (Google TV)

 • En av de första Sony-TV-apparaterna med Google TV
 • Smidig, innehållsdriven presentation
 • Stöder inbyggd Chromecast och Google Assistant
 • En av få tv-apparater med Bravia Core-tjänst

Vid det här laget i recensionen av en Sony TV, traditionellt har vi pratat om Android TV, men i år kommer vi att prata om Google TV. Det beror på att medan Android TV har varit Googles smarta TV-plattform i nästan ett decennium, är Google TV här för att ta tyglarna, och vi är glada att den har gjort det.

Det vi älskar med Google TV är att det är flashigare, livligare och mer levande än Android TV.. Den tar innehållsrekommendationer från alla tjänster du redan använder (och vissa gör du inte) och tar dem till framsidan av din startskärm, så länge du loggar in på ditt Google-konto under den första installationen av din TV.

Om du använder ditt Google-konto fylls även huvudskärmen i Chromecast-gränssnittet med relevant och rekommenderat innehåll. Om du är bekant med Android TV kommer allt detta att vara mycket bekant för dig, men för den oinvigde är det en veritabel mängd innehåll sammanställt från olika källor. På vår hemskärm har vi till exempel "Captain America: The First Avenger" (förmodligen för att vi gjorde i ordning Marvel-filmerna) och Parks and Recreation, bland andra komedier och sci-fi-filmer.

Rulla ner raden Rekommenderat innehåll lite mer och du hittar rader med Netflix-stil som är grupperade efter genre, en rad rekommenderade YouTube-videor och slutligen trendiga program och filmer. Du hittar också rader av handplockade filmer och serier kategoriserade på andra unika sätt (som Oscarsvinnande filmer) som är roliga att utforska när du letar efter något att titta på.

När du väljer något att titta på kan du börja titta direkt eller lägga till det i din bevakningslista så att du kan hitta det senare. Google TV använder också ett tumme upp/tum ner-system för att förbättra rekommendationerna.. Slutligen finns det en halvanständig inbyggd sökning som kan visa dig flera sätt att streama en viss film eller show, men den är inte lika robust som Rokus inbyggda sökmotor.

När det gäller appval har du alla de stora tjänsterna att välja mellan (Netflix, Amazon, Hulu etc.), samt en tjänst som ingen annan har kallat Bravia Core. Att helt enkelt köpa en X90J senast den 23 februari 2024 ger dig rätt till 10 filmpoäng att använda på ett urval av minst 300 filmer. Dessa filmer inkluderar det mesta av Sony Picture Entertainment-katalogen som Spider-Man: Into the Spider-Verse och Jumanji: The Next Level. Detta är något som ingen annan TV har för tillfället, och eftersom det i princip är gratis att prova, är det värt att njuta medan du kan.

Sammantaget tycker vi att Google TV är ett bra komplement till årets Sony TV-apparater och hjälper X90J att konkurrera med lika kraftfulla smarta TV-plattformar från Samsung och LG.

Sony X90J

(Bildkredit: Sony)

Bildkvalitet

 • Exceptionell bildkvalitet och färgmättnad
 • Fantastisk skalning tack vare den kognitiva XR-processorn
 • Förvånansvärt bra kontrast
 • Har bländning och problem med visning utanför axeln

Föga överraskande är färgerna och reflektionerna helt fantastiska här. TV:n gör ett fantastiskt jobb med att ta HD-innehåll och uppskala det till 4K, och inbyggt 4K HDR-innehåll, särskilt det som spelats in i Dolby Vision, är exceptionellt vackert. Återigen, detta är inte förvånande, eftersom vi känner precis likadant om X90J:s föregångare, Sony X900H.

Därefter, Vad har förändrats på bildkvalitetsavdelningen? Tja, det största tillskottet i år är den nya XR Cognitive Processor som ger mer djup till vissa scener, särskilt äldre innehåll som tagits i HD, och bättre kontrastkontroll.

Låt oss börja med den kognitiva XR-processorn först. Vad den gör annorlunda är att du kan dela upp en scen i flera delar och sedan kan du bestämma vad fokus är. Om processorn ser en upplyst neonskylt vet den att den måste öka ljusstyrkan och klarheten hos den skylten. Om du identifierar en person förbättrar det deras hy och alla små detaljer som hår eller rynkor. Det händer omedelbart, ruta för ruta, bakom kulisserna.

När det gäller den förbättrade kontrastkontrollen beror det på hur processorn presterar med full-array-panelen och en inbyggd ljussensor. Under en genomgång med TechRadar förra året sa Sony att TV:n har en teknik som kallas XR.

Dela detta