Sony LinkBuds S recension: Kraftfullt ljud i mindre, lättare öronsnäckor

Sony LinkBuds S recension: Kraftfullt ljud i mindre, lättare öronsnäckor

Sony LinkBuds S: En minuts recension

Sony LinkBuds S är inte visuellt imponerande på samma sätt som de första Sony LinkBuds var. Dessa passar inte ens i ditt öra, utan har designats för att låta yttre ljud passera genom en slinga i hörselgången. Konstigt, men lite coolt.

Men i själva verket överraskar Sony LinkBuds S på sitt eget sätt när du kommer nära dem och inser att de är mindre och lättare än någon annan design du har stött på. De är designade som alla andra bästa trådlösa hörsnäckor, förutom att de packar Sonys brusreducerande teknik i en fantastisk lågprofilsdesign.

Byggkvaliteten är obestridlig, specifikationerna är imponerande, batteritiden är mer än acceptabel och det finns gott om mycket välimplementerade kontrollalternativ också. LinkBuds S har till och med bättre gröna meriter än de flesta konkurrenter, samtidigt som de förblir otroligt bekväma. Så, åtminstone på pappret, är de redo att dominera.

Och i denna recension av Sony LinkBuds S fann vi att de mer än håller det löftet. Detaljnivåer, ljudbild och tonalitet imponerar, och sättet som frekvensomfånget är balanserat från topp till botten är också utmärkt. Men när det kommer till dynamiskt utrymme saknas LinkBuds S lite: de kan inte samla energin av ljud och driv för att få liv i en inspelning.

Detta står i ganska stor kontrast till Sony WF-1000XM4, som länge har hyllats som en av de bästa brusreducerande hörlurarna på marknaden. Nu när de har varit ute ett tag, är försäljningspriset vanligtvis mycket nära LinkBuds S-nivåer, så om inte storleken och vikten på dessa nya hörsnäckor är en viktig faktor i ditt köpbeslut (och det kan verkligen vara - det gör en stor skillnad för de med små öron), är WF-1000XM4 mer vettigt för oss som ett övergripande köp.

Sony LinkBuds S recension: Pris och releasedatum

Sonys LinkBud S äkta trådlösa in-ear-hörlurar lanserades i slutet av maj 2022 och kostar för närvarande $199 / £179 / AU$349.

Du behöver inte leta långt eller långt för att inse att det finns gott om konkurrens för den typen av pengar, inte minst från Sony själva, vars allsmäktiga WF-1000XM4 nu regelbundet finns tillgänglig för €229 / €199 eller ca.

Det finns också Sennheisers Momentum True Wireless 3, Grell Audio TWS/1 och den oundvikliga Apple AirPods Pro, som alla har mycket liknande priser och alla har mycket att rekommendera dem. Inifrån och ut har LinkBuds S några rivaler att brottas med.

Sony LinkBuds S recension: Funktioner

Sony LinkBuds S på bordet

LinkBuds S-fodralet är enkelt och välgjort, och det är inte för skrymmande. (Bildkredit: Future)

LinkBuds S kan vara liten, men deras specifikationer är stora. Med undantag för flerpunktsparning, om det finns en funktion som dessa Sony sanna trådlösa hörsnäckor inte har, är det förmodligen inte värt att ha.

Trådlös anslutning sker via Bluetooth 5.2, som stöder SBC, AAC och LDAC codecs men, som sagt av Sony, utan aptX-funktionalitet. Utrusta dig dock med en smartphone med rätt LDAC-specifikation och LinkBuds S är bekväma högupplösta hörlurar.

De använder samma V1-processor som kombinerar brusreducering och ljudbearbetning i ett som i Sony WF-1000XM4, men driver en ny 5 mm full-range dynamisk drivrutin, som är mindre än XM4. Själva öronsnäckorna kommer att ha mellan 6 och 9 timmars batteritid (beroende på om aktiv brusreducering är på eller av), medan det lilla laddningsfodralet kan hålla upp till ytterligare några fulla laddningar. Vilket gör batteritiden mycket konkurrenskraftig. Det är inte bäst i klassen, men de knoppar som fungerar bäst är mycket större och tyngre. De lika lätta AirPods Pro klarar i jämförelse 4.5 timmar per laddning med ANC på, så Sony har en stor fördel där.

Brusreducering kan slås på eller av i kontrollappen eller på den kapacitiva beröringsytan på varje öronsnäcka, men det finns också ett "Ambient Sound"-alternativ, som erbjuder 20 olika alternativ, vilket innebär att Sony låter dig mata in vad som helst, från ett "spår ". till "en torrent" av externt ljud om du vill.

Kontrollappen "Hörlurar" innehåller också justering av equalizern, att välja mellan "ljudkvalitet" eller "anslutningsstabilitet" när det kommer till Bluetooth, möjligheten att ordna om pekkontroller och mer. Det är samma app som Sonys avancerade hörlurar, och den är lika effektiv och stabil här som någon annanstans.

Pekkontrollerna är lika pålitliga och välimplementerade, och LinkBuds har Alexa-integration samt Google Assistant-kompatibilitet. Externa mikrofoner som hanterar röststyrning, samt telefoni, syns på utsidan av varje öronkåpa bakom en liten nätcirkel.

Sony LinkBuds S recension: Design

Sony LinkBuds S på bordet

Sony LinkBuds S saknar den lökformiga designen hos Sony WF-1000XM4, trots att de delar mycket av sin teknologi. (Bildkredit: Future)

När en produkt är så liten och lätt som den här (Sony hävdar att LinkBuds S är 40 % mindre och över 30 % lättare än sin egen WF-1000XM4), är det inte mycket som kan hända när det gäller "design".

Därför är LinkBuds S perfekt tillverkade och färdiga i samma typ av stentexturerad återvunnen plast som företaget tillverkar sina exklusiva hörlurar med. Välj mellan svart, vit eller "ecru" finish. Den sista färgen gör att Sony ser lite protetisk ut, om jag ska vara ärlig.

Laddningen sker via USB-C: det finns ingen trådlös laddningskompatibilitet, och från 'plano' till 'komplett' brukar du förvänta dig en timme. Men när det är gjort kan du (inom rimliga gränser) gå var som helst med dina LinkBuds: deras IPX4-klassificering gör att de kan hantera svett som genereras av ett gympass eller stänk som genereras av att koppla av vid stranden.

Sony LinkBuds S recension: Ljudkvalitet

Sony LinkBuds S på bordet

Sony LinkBuds S har en mindre högtalardrivrutin än Sony WF-1000XM4, vilket är vettigt för mindre hörlurar, men påverkar ljudet. (Bildkredit: Future)

Det krävs inte mycket mer än att gå igenom en MQA-driven TIDAL Masters-ström av Gabriels Love and Hate in a Different Time för att Sony LinkBuds S ska avslöja mycket om hur de spelar musik. Det finns inga prestationshemligheter att reda ut från dessa hörlurar - de är ärliga om sina relativa styrkor och svagheter direkt från lådan.

NYCKELSPECIFIKATIONER

Typ: äkta trådlös i örat
Vikt: 4,8g (hörlurar); 35g (låda)
Drivrutiner: 5 mm dynamisk
Batteritid: 6 timmar (ANC på), 9 timmar (ANC av) (hörlurar); två fulla laddningar (case)
Kommando: app; spela; röst
bluetooth: 5.2; SBC, CAA, LDAC

På plussidan är de en öppen, distinkt och imponerande detaljerad lyssning. Låga frekvenser är tjocka och välkontrollerade, så de drar inte tempot eller får beats att låta onaturligt. De innehåller också mycket detaljer om ton och textur. Det är ett lika informativt ljud i den högre delen av frekvensområdet: diskantljuden är tillräckligt ljusa, tillräckligt betydande och delar samma detaljerade attityd.

Mellan de två är mängden detaljer som LinkBuds S ger mycket användbar för sångare av alla slag. Sättet som Sony designar en ljudscen gör att sångarna kan vara framme samtidigt som de är väl integrerade genom hela föreställningen, och därifrån kommunicerar de bra. Om det finns karaktär i en sångares framträdande kommer LinkBuds S att visa det.

Den övergripande balansen är bra, det rytmiska uttrycket är också mycket trevligt, och Sony integrerar alla delar av en inspelning med sann positivitet.

Vad som dock saknas på ljudkvalitetsavdelningen är en verklig känsla av motivation eller brådska. Dynamisk takhöjd minskar här och därför tenderar allt som händer på en inspelning att ske på oförändrad nivå. De är en särskilt ljummen, nästan opartisk lyssna på LinkBuds S; utan tvekan låter flera liknande prissatta rivaler mycket mer komprometterade och därför attraktiva.

Hur Sony implementerar brusreducering behöver inga ursäkter, märk väl. LinkBuds S bearbetar externa ljud beslutsamt och lyckas göra det utan att lämna en eftersmak. Samtalskvaliteten är också mycket acceptabel: förståelsen är bra och Sonys "Precise Voice Pick-Up"-teknik för vindbrusreducering fungerar bra.

Sony LinkBuds S recension: Värde

Sony LinkBuds S på bordet

Sony LinkBuds S använder endast USB-C för laddning; det finns ingen trådlös laddning, även om de inte är billiga. (Bildkredit: Future)

När man tänker på bygg- och finishnivån här är det som om LinkBuds S inte har miniatyriserats så mycket som kondenserats. Finishen är oklanderlig och hörselkåpor ger intrycket att de är designade för att hålla länge. Detsamma gäller laddningsfodralet, som stängs med ett snabbt och betryggande "snäpp".

Sony har gjort stora framsteg när det gäller att minska miljöpåverkan från sina produkter på sistone, och LinkBuds S är inte annorlunda. De kommer i oblekt, otryckt, plastfri förpackning och hörsnäckorna och laddningsfodralet är gjorda av ett material som kombinerar återvunna bildelar av plast med sten. Den kan återvinnas vid slutet av produktens livslängd.

Men i slutändan lever eller dör in-ear-hörlurar av sin ljudkvalitet, och här är Sony LinkBuds S helt enkelt inte en knockout. De är förstås mycket mer bra än dåliga, men där de kommer till korta, främst när det kommer till dynamik och hantering, så...